CSIRKEMÁJ BACONSZALONNÁBA BURKOLVA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg csirkemáj
  • kb. 15-20 dkg baconszalonna
  • majoránna
  • őrölt fekete bors
  • kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: A csirkemájas ételek szintén kedveltek a családom körében, ezért én  szívesen készítek a csirkéből különféle fogásokat. Ez a baconos sült máj elég gyorsan összeállítható és  hamar meg is sül. Így egy gyors ebédet  vagy vacsorát össze tudunk dobni a család számára.

    A májat először 2-3 vízben mossuk meg és azután tisztítsuk meg, vágjuk ki belőle  a nem oda illő darabokat. 
    Azt követően tetszőleges kisebb darabokra vágjuk össze.
    Én általában középen ketté vágom, azaz kettőbe hagyom csak, mert egész picire nem érdemes vágni, mert sülés közben eléggé összezsugorodnak, összesülnek. Így, hogy kettévágtam csak a májakat, a fél kg mennyiségből kapok legalább 20-22 májdarabkát.
    Majd fűszerezzük be egy kis sóval, egy leheletnyi borssal, végül majoránnával.
    Azután vágjunk ketté középen egy szelet baconszalonnát. Az már két darab májacskára lesz elegendő.
    Fektessük le az első szalonna csíkocskát és tegyük rá a májat.
    Azután a baconszelettel tekerjük be.
    A szalonna tekerés vége a máj alján legyen.
    A már előre egy kevés sertés zsírral kikent tepsibe fektessük bele a készre összeállított májat, s végezzük ezt a munka műveletet mindaddig, míg tart a máj és a szalonna.
    Nekem 2 kis darab májra nem jutott szalonna csík, de nem baj, az anélkül is  megsült és úgy is finom lett.
    Amikor az összes májdarabot sorban leraktuk  a tepsibe, tegyük be a sütőbe, amit már előtte felmelegítettünk.
    Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre kapcsoljuk a gombokat.
    A hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére.
    Amikor letelt kb. 25-30 perc a sütési időből, akkor forgassuk meg a májakat egy csipesszel, hogy az a fele is szép pirosra süljön.
    De akár két-háromszor is megforgathatjuk a májakat, hogy a szalonna mindenhol szép pirosra süljön.
    Természetesen nyers állapotában éppen hogy elfér a kis tepsin, de amikor készre sül, bőven lesz hely egy-egy májacska között.
    Ha elkészültünk vele, szedjük át egy tányérra, tálaló kis tálra vagy egy szép fából készült kínáló fatálra.
    Mellé bármilyen köretet kínálhatunk.
    Most én rozmaringos újburgonyát kínáltam hozzá.
    Aminek a receptjét megtalálhatjátok a köretek között.
    A sóval egyébként bánjunk óvatosan, mivel a baconszalonna is már sózott.
    Ennek az ételnek a megsütéséhez alufóliát nem kell használni és lehet ennél a sültebbtől világosabbra is sütni a májat.
    Én szeretem, ha kicsit piros és ropogós a szalonna a máj tetején, így 40 percig sütöttem.
    Ha világosabbra sütjük, pár perccel előbb vegyük ki a sütőből.
    Nagyon ízes falatokat kapunk a baconszalonnának köszönhetően.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!