NOKEDLI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
0,5 kg liszt 3 tojás só víz olaj
Elkészítés: A nokedli elkészítése az egyik legegyszerűbb köretek közé tartozik. Én most fél kg lisztből állítottam össze a nokedli tésztáját, de ettől a mennyiségtől el lehet térni.
Kevesebb és több lisztből is összeállítható.
Ha pl. 30 dkg lisztet veszünk, 2 tojás is elegendő hozzá, de ha több a liszt mennyisége, a tojások számát is növeljük meg. Több, 70-80 dkg lisztnél már 5 tojást keverek ki hozzá. De készítettem már 1 kg lisztből is a nokedlit, ahhoz 6 tojást ütöttem fel, s adtam a nokedli tésztához.
Először a fazékba vagy nagyobb méretű lábasba tegyünk fel a tűzre annyi vizet, hogy a fazék 3/4 részéig érjen a víz.
Tegyünk bele 1-2 kk. sót és 1 ek. olajat.
Fedjük le egy fedővel és hagyjuk felforrni.
Amíg arra várunk, hogy forrjon a főzővíz, állítsuk össze a nokedli tésztáját.
A tojásokat üssük fel egy kisebb tálkába és villával verjük fel.
A lisztet szórjuk egy tálba, keverjük el benne az ízlés szerinti mennyiségű sót és adjuk hozzá a tojást. ( A só mennyisége ennyi liszthez kb. 2 kk. )
S annyi vizet adagoljunk fokozatosan hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A lényeg az, hogy ne legyen se túl sűrű, mert akkor kemény lesz a nokedli és nagyon folyós se legyen, mert akkor pedig a tészta szét fől, szét folyik a vízben. Úgyhogy közepes sűrűségű tésztát készítsünk.
Amikor már forr a főzővíz, tegyük rá a fazék tetejére a nokedli szaggatót és rakjunk rá annyi nokedli tésztát, amennyit egyszerre bele tudunk szaggatni a vízbe.
Igazából sosem mértem ezt ki, de kb. 2 közepes méretű merőkanálnyi mennyiséget.
Miután ráöntöttünk a tésztából a nokedli szaggatóra, gyorsan szaggassuk is bele a tésztát a vízbe.
Egy fakanállal keverjük meg, hogy ne üljön le a víz aljára, majd fedjük le a fedővel.
Ha feljött a víz felszínére, már sokan ki is szedik a nokedlit, de én még pár pillanatig, 1/2-1 percig szoktam tovább főzni.
Arra ügyeljünk, hogy a fedő alól ne fusson ki a főzővíz, ezért ha nagyon forrna, vegyük inkább le a fedőt.
Amíg fől a nokedli, egy kisebb tálba engedjünk hideg vizet, nem kell sok, csak annyi, amennyibe majd belemegy a kiszedett nokedli.
Ebbe a vízbe egy szűrővel merjük ki a megfőtt nokedli tésztát, majd azonnal leszűrve, vissza is önthetjük a szűrőbe a megfőtt nokedlit.
Mert csak leöblítettük a hideg vízzel, ezzel elősegítettük azt, hogy ne ragadjon össze a tészta.
Amíg lecsöpög a szűrőben lévő nokedli, addig már szaggathatjuk is ki a következő adag tésztát.
Majd amíg az fől, azalatt a szűrőből borítsuk ki egy tálba a lecsepegtetett nokedlit és egy picike olajjal keverjük át.
S már folytathatjuk is tovább a nokedli kiszedését a főzővízből.
Igaz kicsit pörgős a főzése, de szerintem nagyon gyorsan ki lehet főzni egy köretnek a nokedli tésztát.
Bármilyen pörkölt, szaftos hús vagy lecsó mellé ajánlom.
Bármilyen pörkölt, szaftos hús vagy lecsó mellé ajánlom.
De nagyon finom a tojásos nokedli is, finom salátával elkészítve.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!