NOKEDLI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 0,5 kg liszt
  • 3 tojás
  • víz
  • olaj
  • Elkészítés: A nokedli elkészítése az egyik legegyszerűbb köretek közé tartozik. Én most fél kg lisztből állítottam össze a nokedli tésztáját, de ettől a mennyiségtől el lehet térni. 
    Kevesebb és több lisztből is összeállítható.
    Ha pl. 30 dkg lisztet veszünk, 2 tojás is elegendő hozzá, de ha több a liszt mennyisége, a tojások számát is növeljük meg. Több, 70-80 dkg lisztnél már 5 tojást keverek ki hozzá. De készítettem már 1 kg lisztből is a nokedlit, ahhoz 6 tojást ütöttem fel, s adtam a nokedli tésztához.
    Először a fazékba vagy nagyobb méretű lábasba tegyünk fel a tűzre annyi vizet, hogy a fazék 3/4 részéig érjen a víz. 
    Tegyünk bele 1-2 kk. sót és 1 ek. olajat.
    Fedjük le egy fedővel és hagyjuk felforrni.
    Amíg arra várunk, hogy forrjon a főzővíz, állítsuk össze a nokedli tésztáját.
    A tojásokat üssük fel egy kisebb tálkába és villával verjük fel.
    A lisztet szórjuk egy tálba, keverjük el benne az ízlés szerinti mennyiségű  sót és adjuk hozzá a tojást. ( A só mennyisége ennyi liszthez kb. 2 kk. )
    S annyi vizet adagoljunk fokozatosan hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A lényeg az, hogy ne legyen se túl sűrű, mert akkor kemény lesz a nokedli és nagyon folyós se legyen, mert akkor pedig a tészta szét fől, szét folyik a vízben. Úgyhogy közepes sűrűségű tésztát készítsünk.
    Amikor már forr a főzővíz, tegyük rá a fazék tetejére a nokedli szaggatót és rakjunk rá annyi nokedli tésztát, amennyit egyszerre bele tudunk szaggatni a vízbe. 
    Igazából sosem mértem ezt ki, de kb. 2 közepes méretű merőkanálnyi mennyiséget.
    Miután ráöntöttünk a tésztából a nokedli szaggatóra, gyorsan szaggassuk is bele a tésztát a vízbe.
    Egy fakanállal keverjük meg, hogy ne üljön le a víz aljára, majd fedjük le a fedővel.
    Ha feljött a víz felszínére, már sokan ki is szedik a nokedlit, de én még pár pillanatig, 1/2-1 percig szoktam tovább főzni.
    Arra ügyeljünk, hogy a fedő alól ne fusson ki a főzővíz, ezért ha nagyon forrna, vegyük inkább le a fedőt.
    Amíg fől a nokedli, egy kisebb tálba engedjünk hideg vizet, nem  kell sok, csak annyi, amennyibe majd belemegy a kiszedett nokedli.
    Ebbe a vízbe egy szűrővel merjük ki a megfőtt nokedli tésztát, majd azonnal leszűrve,  vissza is önthetjük a szűrőbe a megfőtt nokedlit.
    Mert csak leöblítettük a hideg vízzel, ezzel elősegítettük azt, hogy ne ragadjon össze a tészta.
    Amíg lecsöpög a szűrőben lévő nokedli, addig már szaggathatjuk is ki a következő adag tésztát.
    Majd amíg az fől, azalatt a szűrőből  borítsuk ki egy tálba a lecsepegtetett nokedlit és egy picike olajjal keverjük át.
    S már folytathatjuk is tovább a nokedli kiszedését a főzővízből.
    Igaz kicsit pörgős a főzése, de szerintem nagyon gyorsan ki lehet főzni egy köretnek a nokedli tésztát.
    Bármilyen pörkölt, szaftos hús vagy lecsó mellé ajánlom.
    De nagyon finom a tojásos nokedli is, finom salátával elkészítve.  

    Jó étvágyat kívánok hozzá!