ZSUZSANNA BURGONYA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 12 db közepes méretű burgonya
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • 10 dkg gépsonka vagy párizsi
  • bors
  • 10 dkg baconszalonna
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: Ez a remek burgonyás köret nemcsak finom, hanem küllemében is nagyon mutatós. Akár egy hétvégei ebédre vagy vendégvárásra is készíthetjük valamilyen hús étel mellé. Az elkészítése is könnyű és viszonylag hamar el is készül. 
    A burgonyákat először mossuk jól meg és főzzük meg héjában. Miután megfőltek, érdemes pár percig várni, mert forrón nem tudunk vele dolgozni. Majd  hámozzuk meg és hosszában vágjuk ketté a megpucolt krumplikat.
    Mindkét félbevágott burgonyának a belsejét kicsit vájjuk ki karalábé vájóval vagy kis kanállal, de ne dobjuk el a kivájt krumpli darabokat, hanem tegyük félre.
    A gépsonkát vagy párizsit - én mindkettővel készítettem már és mindkettő egyformán finom - vágjuk apró kockákra. Adjuk hozzá a tojást, amit kissé verjünk fel villával. Adjuk még hozzá a reszelt sajt felét, kevés sót, borsot és keverjük az egészet össze. 
    A kivájt burgonyák egyik felét töltsük meg ezzel a töltelékkel kicsit megpúpozottan, tetejére tegyünk még egy kevés sajtot a reszelt sajt másik feléből. Fedjük be a másik kivájt burgonyával. 
    Majd baconszalonnával tekerjük körbe és tűzzük meg egy fogpiszkálóval a tetején. 
    Járjunk így el minden burgonyával. 
    A baconszalonnát, amelyik túl hosszú, vágjuk félbe, így elég lesz belőle 10 dkg is. 
    Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal és rakjuk egymás mellé a burgonyákat, úgy, hogy a fogpiszkálók felfele álljanak. Amiket kivájtunk burgonyákat és félretettük, a kezünkkel " gyurmázzuk " össze és kis golyókat formálva tegyük a baconos krumplik mellé.
    Az egészet tegyük előmelegített sütőbe. Süssük addig, amíg a szalonna kis színt nem kap. Ha karalábé vájót használtunk a burgonyák közepének a kiszedéséhez, azokat nem is igazán kell összedolgozni, " összegyurmázni ", hiszen azok majdnem egy szép kerek gombóckákat alkotnak. De amit kis kanállal szedtünk ki, azok nem biztos, hogy kerekre formálódnak,  s abban az esetben, mivel nem lesz gombóc formájú a kivájt rész, azokból formáljunk kézzel  kis gömböket.
    A szalonnának köszönhetően egy nagyon kellemes ízű burgonyás köretet kapunk.
    Tálalás előtt a fogpiszkálókat természetesen távolítsuk el.
    Bármilyen húsétel kitűnő kísérője.
    De akár egy friss saláta vagy majonézes saláta mellé is kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!