HŰSÍTŐ SÁRGADINNYELEVES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 közepes méretű sárgadinnye 1 l tej 1/2 cs. vaníliás pudingpor 10 dkg ráma 10 dkg cukor 2 dl tejföl Díszítéshez: tejszínhab
Elkészítés: A sárgadinnyéből egy nagyon kellemes hűsítő krémleves készíthető. Tulajdonképpen akár édességnek is nevezhetnénk, hiszen az íze hasonlít egy édes krémhez. De nekünk nagyon ízlik.
A dinnye leveshez ne válasszunk nagy dinnyét, maximum 1 kg-os legyen. A dinnye fajtája lehet sárgabelű és méz dinnye is.
A sárgadinnyét vágjuk ketté, magjait távolítsuk el és pucoljuk le a héját. A dinnye húsát kockázzuk fel kb. 1 cm-s darabokra. Egy 6-8 gombóckát készíthetünk karalábé vájóval a díszítéshez, akkor ezt tegyük félre, de erre nincs feltétlenül szükség, csak ha kreatívkodni szeretnénk a tálalásnál.
A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot és állandó kevergetés mellett kicsit karamellizáljuk meg. Ezt követően adjuk hozzá a dinnyekockákat és néha megkeverve kb. 10 percig pároljuk. Kicsit krumplinyomóval meg is törhetjük. Én nem szoktam átturmixolni, azt szeretem, ha pici darabkák maradnak benne. A pudingport keverjük simára egy pici tejjel, 2 vaníliás cukorral, majd a többi tejjel együtt öntsük a dinnyéhez. Állandó keverés mellett főzzük fel. Jól forraljuk ki és ekkor a tejfölt keverjük ki egy kevés levessel-egy merőkanállal vegyünk ki a tejfölhöz a levesből-és adjuk a dinnyelevesünkhöz. Forraljuk még egy kicsit át és alaposan hűtsük ki. Hidegen tejszínhabrózsákkal és a félretett dinnye gombócokkal díszítve tálaljuk.
( Aki kevésbé édesen szeretné, természetesen csökkentheti a cukor mennyiségét, hiszen a dinnye is édes. Egy-két alkalommal elkészítettem tejföl nélkül is és 1 cs. vaníliás pudingporral, akkor inkább dinnyés puding lett belőle, de az is fincsi volt. Azt az elkészítési módot és képet külön felteszem majd az oldalra.)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A dinnye leveshez ne válasszunk nagy dinnyét, maximum 1 kg-os legyen. A dinnye fajtája lehet sárgabelű és méz dinnye is.
A sárgadinnyét vágjuk ketté, magjait távolítsuk el és pucoljuk le a héját. A dinnye húsát kockázzuk fel kb. 1 cm-s darabokra. Egy 6-8 gombóckát készíthetünk karalábé vájóval a díszítéshez, akkor ezt tegyük félre, de erre nincs feltétlenül szükség, csak ha kreatívkodni szeretnénk a tálalásnál.
A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot és állandó kevergetés mellett kicsit karamellizáljuk meg. Ezt követően adjuk hozzá a dinnyekockákat és néha megkeverve kb. 10 percig pároljuk. Kicsit krumplinyomóval meg is törhetjük. Én nem szoktam átturmixolni, azt szeretem, ha pici darabkák maradnak benne. A pudingport keverjük simára egy pici tejjel, 2 vaníliás cukorral, majd a többi tejjel együtt öntsük a dinnyéhez. Állandó keverés mellett főzzük fel. Jól forraljuk ki és ekkor a tejfölt keverjük ki egy kevés levessel-egy merőkanállal vegyünk ki a tejfölhöz a levesből-és adjuk a dinnyelevesünkhöz. Forraljuk még egy kicsit át és alaposan hűtsük ki. Hidegen tejszínhabrózsákkal és a félretett dinnye gombócokkal díszítve tálaljuk.
( Aki kevésbé édesen szeretné, természetesen csökkentheti a cukor mennyiségét, hiszen a dinnye is édes. Egy-két alkalommal elkészítettem tejföl nélkül is és 1 cs. vaníliás pudingporral, akkor inkább dinnyés puding lett belőle, de az is fincsi volt. Azt az elkészítési módot és képet külön felteszem majd az oldalra.)
Jó étvágyat kívánok hozzá!