KEFÍRES POGÁCSA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 2 kis pohár kefír
  • 10 dkg ráma
  • 1 kk. só
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • annyi liszt, amennyiből jól gyúrható tésztát kapunk
  • Tetejére: 1 egész tojás
  • Elkészítés:
    Ez a pogácsa nagyon gyorsan elkészíthető. Nem kell sem pihentetni, sem keleszteni. S nem lesz később sem kemény, megtartja később is a puhaságát a kefírnek köszönhetően.
    A tészta összeállítása nagyon egyszerű.
    Egy tálba mérjünk ki először 30-35 dkg lisztet és azt sózzuk meg. 
    Majd a rámát hozzáadva, a kezünkkel morzsoljuk el a liszttel.
    Ha már jó morzsalékos, öntsük hozzá a 2 kefírt és kezdjük el összedolgozni.
    Az összegyúrás során érezni fogjuk, hogy mennyire ragad a tészta. S ezt követően, ha még ragadós, akkor adagoljunk hozzá még annyi lisztet, amennyivel egy jól formázható tésztát nem kapunk.
    Miután jól összegyúrtuk a tésztát, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra. 
    Tetejét késsel vagy derelyevágóval bevagdoshatjuk, de ha ez el is marad, az sem baj.
    Majd egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a pogácsákat. Zsírozott tepsibe fektessük le a pogácsákat, egymástól kis távolságokat tartva, s a tetejüket kenjük meg felvert tojással. Aki szereti, reszelt sajtot is tehet a tetejére és előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit.
    Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük meg aranybarnára a pogikat.
    Én dupla adagot készítettem ebből a pogácsából és az egyik adagot sajttal a tetején sütöttem meg.
    Mindkét változattal finom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!