HAMIS TÚRÓGOMBÓC
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg túró
  • 7 dl tej
  • 9 ek. búzadara
  • 3 ek. cukor
  • 5 dkg ráma
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 pohár zsemlemorzsa
  • kevés olaj, kevés víz
  • porcukor vagy kristálycukor
  • tejföl
  • lekvár aki úgy szereti
  • Elkészítés: Ennek a túrógombócnak a receptjét Erika barátnőmtől kaptam. Még aznap este el is készítettem és nagy sikert aratott az asztalnál.
    A túrógombóc eme változatát nem kell vízben kifőzni, csak össze kell dogozni a túrót a megfőzött és kihűlt grízzel.
    De lássuk is a receptet. 
    Első lépésként a búzadarát keverjük össze a cukorral és a tejjel főzzük sűrű grízzé. Még forrón keverjünk hozzá 5 dkg rámát, s ezután hűtsük ki. 
    Ezalatt készítsük el a pirított zsemlemorzsát. Kb. 2 ek. olajat hevítsünk fel egy serpenyőben vagy egy kisebb lábasban és egy 2 dl-s pohár mennyiségű zsemlemorzsát öntsünk hozzá. 
    Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarna színűre és ekkor öntsünk hozzá kb. 1/2 dl vizet. 
    Keverjük még egy-két pillanatig, majd zárjuk el a lángot és fedjük le az egészet egy fedővel, s hagyjuk állni.
    Amikor kihűlt a gríz, keverjük el vele a túrót és a vaníliás cukrot. Formáljunk nekünk tetsző nagyságú gombócokat - nekem 25  túrógombóc lett belőle. Sorakoztassuk mindegyiket egy tálcára vagy tányérra.
    A félretett  pirított zsemlemorzsába keverjünk az ízlésünknek megfelelő mennyiségű - én kb. 3 ek. kristálycukrot kevertem hozzá - por- vagy kristálycukrot. Mindkettő egyaránt jó.
    S a gombócokat hempergessük meg a cukorral ízesített morzsában.
    Amikor kínáljuk, a tejfölt is keverjük össze egy kevés cukorral és így, édesen szervírozzuk fel hozzá. 
    Aki lekvárral szereti, azzal is nagyon finom.
    Ez a túrógombóc nem lesz túl édes, ezért, ha valaki édesebben szereti, több cukrot tegyen a grízhez, amikor főzi. 
    Én magam is  legalább 5 ek.-l fogok legközelebb hozzáadni, mert mi is édesebben szeretjük ezt a remek desszertet.
    Érdemes kipróbálni, mert egyszerű és finom!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!