HAMIS TÚRÓGOMBÓC
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg túró 7 dl tej 9 ek. búzadara 3 ek. cukor 5 dkg ráma 1 vaníliás cukor 1 pohár zsemlemorzsa kevés olaj, kevés víz porcukor vagy kristálycukor tejföl lekvár aki úgy szereti
Elkészítés: Ennek a túrógombócnak a receptjét Erika barátnőmtől kaptam. Még aznap este el is készítettem és nagy sikert aratott az asztalnál.

A túrógombóc eme változatát nem kell vízben kifőzni, csak össze kell dogozni a túrót a megfőzött és kihűlt grízzel.

De lássuk is a receptet.
Első lépésként a búzadarát keverjük össze a cukorral és a tejjel főzzük sűrű grízzé. Még forrón keverjünk hozzá 5 dkg rámát, s ezután hűtsük ki.
Ezalatt készítsük el a pirított zsemlemorzsát. Kb. 2 ek. olajat hevítsünk fel egy serpenyőben vagy egy kisebb lábasban és egy 2 dl-s pohár mennyiségű zsemlemorzsát öntsünk hozzá.
Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarna színűre és ekkor öntsünk hozzá kb. 1/2 dl vizet.
Keverjük még egy-két pillanatig, majd zárjuk el a lángot és fedjük le az egészet egy fedővel, s hagyjuk állni.
Amikor kihűlt a gríz, keverjük el vele a túrót és a vaníliás cukrot. Formáljunk nekünk tetsző nagyságú gombócokat - nekem 25 túrógombóc lett belőle. Sorakoztassuk mindegyiket egy tálcára vagy tányérra.
A félretett pirított zsemlemorzsába keverjünk az ízlésünknek megfelelő mennyiségű - én kb. 3 ek. kristálycukrot kevertem hozzá - por- vagy kristálycukrot. Mindkettő egyaránt jó.
S a gombócokat hempergessük meg a cukorral ízesített morzsában.
Amikor kínáljuk, a tejfölt is keverjük össze egy kevés cukorral és így, édesen szervírozzuk fel hozzá.

Aki lekvárral szereti, azzal is nagyon finom.
Ez a túrógombóc nem lesz túl édes, ezért, ha valaki édesebben szereti, több cukrot tegyen a grízhez, amikor főzi.
Én magam is legalább 5 ek.-l fogok legközelebb hozzáadni, mert mi is édesebben szeretjük ezt a remek desszertet.
Érdemes kipróbálni, mert egyszerű és finom!
Jó étvágyat kívánok hozzá!