KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 25 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. ecet
  • csipet só
  • 15 dkg ráma
  • Krém: 4 cs. vaníliás pudingpor
  • 9 tojásfehérje
  • 10+15 dkg cukor
  • 1liter és 2 dl víz
  • Elkészítés: Ezt a krémest nagyon sokan vásárolják meg a cukrászdákban, de mi magunk is elkészíthetjük otthon, házilag. Teljesen ugyanolyan ízt fogunk kapni, mintha a cukrászdában vettük volna meg. Az elkészítése nem bonyolult, bárki bátran neki láthat. A tepsi kiválasztásánál ha van lehetőségünk rá, akkor az oldalánál lecsatolhatósat válasszuk. Ha nincs ilyen tepsink, az sem baj, én is első ízben olyan tepsiben készítettem, csak a későbbiek folyamán vásároltam levehető oldalú tepsit. 
    A nem lecsatolhatósnál csak annyi a gond, hogy a legelső szelet - sarokban lévő első - kicsit talán nehezebben és nem olyan szépen vehető ki, de a többi azután már simán megy.
    Akkor írom is a receptet.
    A tészta hozzávalóit dolgozzuk, gyúrjuk össze és osszuk két részre. 
    A tepsinket készítsük magunk mellé.
    Majd vágjunk egy akkora sütőpapírt, amilyen méretű a tepsink.
    A tésztát  nyújtsuk ki ezután, majd a sütőpapírt tegyük magunk elé a gyúrótáblára. 
    A kinyújtott tésztát ekkor helyezzük rá a sütőpapírra. Akár úgy, hogy tekerjük rá a nyújtófára és annak a segítségével vagy a tésztát mindkét oldalról hajtsuk fel középre és így egy darabban emeljük rá a papírra.
    Ezután még, ha kell igazítsunk nyújtással a méretén, hogy akkora legyen a tészta, mint a sütőpapír, de akár 1 cm-rel több is lehet a méret, mert sülés közben összesül, összeugrik a tészta.
    A papír segítségével ekkor emeljük át a tepsibe és villával kissé szurkáljuk meg, hogy sülés közben kevésbé legyen majd hólyagos. 
    Lehet egyébként a tepsi hátulján is megsütni, én ennél a lecsatolhatós tepsimnél nem szeretem, mert másként adja ki a formáját ( bemélyedés van rajta ) a tepsi a csatolás miatt, de a sima tepsinél a tepsi hátán sütöttem meg a tésztát. Akár a tepsiben, akár a  tepsi hátán sütjük meg a lapokat, a sütési idő kb. 15 perc. Sütőtől függően ez lehet picivel több is és kevesebb is.
    Mindkét lapot süssük meg így. 
    Akkor lesz egyébként jó a tészta, ha már picit rózsaszínű lesz a teteje. A villával való megszurkálás ellenére kissé még hólyagos lesz a tésztánk, de ez nem baj, ne lepődjünk meg rajta, nem rontottunk el semmit sem, viszont ha nem szurkáltuk volna meg villával, akkor még inkább felhólyagosodna a tészta.
    Amikor kihűltek a tészták, az egyiket, amelyik szebb, kockázzuk fel, akkorára, amekkorák lesznek majd a krémeseink. A fenti képen látható is, a sütőpapíron szeleteltem fel a tésztát..
    A méretet mindenki maga döntse el, de szerintem ez a krémes nem mutatós úgy, ha túl kicsi egy szelet.
    Azután az egyik, vagyis az egészben hagyott, megsült tésztát fektessük bele a tepsibe, ( itt már sütőpapír nélkül ) majd erre kerül rá a krém. 
    A krémhez egy nagyobb méretű  lábast- 4-5 literest - készítsünk elő, mert amikor majd a habot is bele fogjuk forgatni, a már elkészült krém igen kiadós lesz.
    Ehhez a lábasban a  pudingporokat keverjük csomómentesre egy kevés, pontosabban a 2 dl vízzel és a 10 dkg cukorral. A többi 1 liter adjuk hozzá a kikevert pudinghoz és főzzük fel. 
    A tojásfehérjét verjük kemény habbá  a 15 dkg cukorral és forgassuk bele a még meleg, főzött pudingba. A kész krémet így meleg állapotában simítsuk rá a tepsiben lévő tésztára. 
    Amikor már kihűlt a krém, vagy csak alig langyos, a felkockázott, félretett  lapokat helyezzük rá a krém tetejére.
    A sütit másnapig hagyjuk állni, majd másnap a kockák mentén gyönyörűen szeletelhető lesz a krémesünk. 
    Ha lecsatolhatós oldalú tepsiben készítettük, akkor mielőtt lecsatolnánk a tepsi oldalát, egy késsel óvatosan vágjuk előbb körbe, s azután lássunk neki a többi munkálatoknak.

    Szervírozáskor hintsük meg a tetejét porcukorral.
    Jó étvágyat kívánok hozzá!