PÁROLT SERTÉS VAGY MARHASZELET PIKÁNS MÁRTÁSSAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
50-60 dkg sertés karaj vagy marhahús / lapocka vagy comb / 1 fej hagyma 2 ek. zsír 5 dl paradicsomlé 2 ek. liszt 1 kk. ecet só pár szem egész bors 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: Ezt a húsos fogást készíthetjük sertés karajból, sertés szűz pecsenyéből, de marhahúsból is rendkívül finom. Ez a főétel most sertés szűzből lett elkészítve. A húst először öblítsük le hideg vízzel, majd szeleteljük fel és kissé és klopfoljuk ki. De éppen csak annyira, hogy a rostjai fellazuljanak.
Sózzuk meg mindkét oldalról és serpenyőben kevés, forró zsiradékon mindkét oldalát hirtelen süssük át.
Miután elkészültünk vele, tegyük félre.
A visszamaradt, félretett zsiradékon a hagymát pirítsuk meg, amit előtte pucoljunk le a héjától és kockázzuk fel.
A paradicsomlét keverjük csomómentesre a liszttel és egy szűrőn keresztül adjuk a hagymához. Adjuk bele a babérlevelet, a felaprított fokhagymát, az ecetet, a pár szem egész borsot és annyi vizet, hogy mártás sűrűségű alapot kapjunk. Forraljuk, főzzük össze és helyezzük bele ebbe a paradicsomos alapba a félre tett, már félkészre sült hússzeleteket.
Pároljuk ezután készre a paradicsomos mártást a hússal.
Akár kisebb lángra is érdemes venni a tűzhelyen a lángot vagy platnit használjunk hozzá, hogy ne kapjon le a paradicsomos alapunk.
Amíg párolódik a húsunk, főzzük ki a tésztát.
Tegyünk fel a gázra egy fazékban bőven vizet. Sózzuk meg és tegyünk hozzá 1 ek. olajat.
Fedjük le és amikor már forr a víz, tegyük bele a tésztát.
Aki úgy szereti, hogy egyben, hosszan marad a spagetti tészta, úgy is kifőzhető, de össze is tördelhetjük a tészta csövecskéket, mielőtt a vízbe kerülnének.
Főzzük ki a tésztát és szűrjük le.
Hideg vízzel öblítsük le és ismét szűrjük le.
Egy kevés étolajjal keverjük végül el.
Ha elkészült a hús is és a spagetti is, már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!