PÁROLT SERTÉS VAGY MARHASZELET PIKÁNS MÁRTÁSSAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50-60 dkg sertés karaj vagy marhahús / lapocka vagy comb /
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek. zsír
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. ecet
  • pár szem egész bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: Ezt a húsos fogást készíthetjük sertés karajból, sertés szűz pecsenyéből, de marhahúsból is rendkívül finom. Ez a főétel most sertés szűzből lett elkészítve. A húst először öblítsük le hideg vízzel, majd szeleteljük fel és kissé és klopfoljuk ki. De éppen csak annyira, hogy a rostjai fellazuljanak.
    Sózzuk meg mindkét oldalról és serpenyőben kevés, forró zsiradékon mindkét oldalát hirtelen süssük át.
    Miután elkészültünk vele, tegyük félre. 
    A visszamaradt, félretett zsiradékon a hagymát pirítsuk meg, amit előtte pucoljunk le a héjától és kockázzuk fel.
    A paradicsomlét keverjük csomómentesre  a liszttel és egy szűrőn keresztül adjuk a hagymához. Adjuk bele a babérlevelet, a felaprított fokhagymát, az ecetet, a pár szem egész borsot és annyi vizet, hogy mártás sűrűségű alapot kapjunk. Forraljuk, főzzük össze és helyezzük bele ebbe a paradicsomos alapba a félre tett, már félkészre sült hússzeleteket. 
    Pároljuk ezután készre a paradicsomos mártást a hússal.
    Akár kisebb lángra is érdemes venni a tűzhelyen a lángot vagy platnit használjunk hozzá, hogy ne kapjon le a paradicsomos alapunk.
    Amíg párolódik a húsunk, főzzük ki a tésztát.
    Tegyünk fel a gázra egy fazékban bőven vizet. Sózzuk meg és tegyünk hozzá 1 ek. olajat. 
    Fedjük le és amikor már forr a víz, tegyük bele a tésztát.
    Aki úgy szereti, hogy egyben, hosszan marad a spagetti tészta, úgy is kifőzhető, de össze is tördelhetjük a tészta csövecskéket, mielőtt a vízbe kerülnének.
    Főzzük ki a tésztát és szűrjük le.
    Hideg vízzel öblítsük le és ismét szűrjük le.
    Egy kevés étolajjal keverjük végül el.
    Ha elkészült a hús is és a spagetti is, már tálalhatjuk is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!