SÜLT FÜSTÖLT CSÜLÖK KRUMPLIÁGYON
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1 db nyers füstölt csülök
  • 1,5-2 kg újburgonya
  • őrölt piros paprika
  • kevés ételízesítő
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek. sertés zsír
  • 1/2 - 1 dl víz
  • Elkészítés: Mi nagyon kedveljük a füstölt húsos ételeket, főleg a füstölt csülköt sütve. Szerintem egy ünnepi asztalon is megállja a helyét, de nálunk nem szükséges ünnepnek lennie hozzá, elég egy hétvégi vasárnap is, hogy elkészítsem. Mielőtt ennek a főételnek a sütéséhez hozzá kezdenénk, akkor szánjunk rá elég időt. Ugyanis a csülköt előtte meg kell főzni. A főzési ideje legalább 2 óra. Ha olyan füstölt csülköt vásárolunk, ami hosszabb ideig volt pácolva, azt előző este érdemes hideg vízbe beáztatni és abban hagyni egész éjszaka, hogy a sok só kioldódjon belőle, mert különben nagyon sós marad az íze. Viszont ha a tescoban vagy az auchanban vásároljuk a csülköt, azt nem szükséges beáztatni, mert azok gyors pácolású, gyors füstölésű áruk. ( Ezt már tapasztalatból tudom. )
    A csülköt én minden esetben meg szoktam főzni a sütés előtt. De nem kell annyira, hogy szét menjen, csak annyira, hogy azt érezzük, még főlhetne, de a kés már szépen, lazán beleszúrható, na akkor már jó lesz. Ez a főzési idő legalább 2 óra, mint említettem az elején is. 
    Ehhez először jól mossuk meg a csülköt és azután tegyük egy akkora fazékba, amiben kényelmesen elfér, ha felöntjük vízzel. Tehát öntsük fel annyi vízzel, hogy elfedje a csülköt.
    Közben másfél óra főzésnél elkezdhetjük előkészíteni a burgonyát. Én most újkrumpliból készítettem, de lehet öreg krumpliból is. Ha az utóbbiból készítem, akkor miután megpucoltam és megmostam, gerezdekre vágom és sós vízben fél puhára főzöm.
    Viszont itt az új krumplinál nem főztem elő, hanem pucolás ( vagy a héj lekaparása után ) szintén megmossuk a krumplit és negyedekbe, gerezdekbe vágjuk. Egy kevés ételízesítővel és sóval hintsük meg a krumpli darabokat és a kezünkkel forgassuk össze.
    Egy gáztepsit kenjünk ki sertés zsírral és öntsük bele a burgonya gerezdeket. Egyengessük el és a fokhagymagerezdeket megpucolva és felaprítva nagyobb darabocskákra, dobjuk a krumplik közé. 
    Majd alufóliával letakarva süssük elő kb. 20 perc alatt a burgonyát. Ha ennyi idő után a kést beleszúrjuk a burgonyába és azt érezzük, hogy már csak félkemény, akkor ez a sütés elegendő is neki.
    Ezután, ha elkészült a csülök, emeljük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni egy kicsit.
    De azt is lehet, hogy amikor készen van a csülök, akkor tesszük a sütőbe a krumplit, és amíg az elősül, azalatt kicsit hűl a csülök is. Ugyanis ha túl forró, akkor nehéz vele dolgozni.
    Amikor meghűlt annyira a csülök, hogy a kezünkkel már hozzá tudunk érni, egy késsel vegyük ki a csontot és szeleteljük fel a csülköt.
    Kivéve a  sütőből a krumplit, tegyük egy alátétre magunk elé.
    A piros paprikával hintsük meg a a burgonya gerezdek tetejét és ide-oda öntsünk egy picike vizet a krumplik közé. A felszeletelt csülök húst rendezzük el a krumplik tetején. Az, hogy mennyi hús megy rá, függ attól, hogy mekkora csülköt vásároltunk. Én legalább 1,5 - 2 kg-os darabot szoktam venni.
    Majd ezután helyezzük vissza a tepsit a sütőbe, amit ne is zárjunk el addig, míg rárakjuk a csülök szeleteket, majd süssük még addig, még jó puha nem lesz a krumpli és a csülök is. A csülöknek egyben meg is kell szépen pirulnia, tehát a további sütési idő 3/4 - 1 óra.
    Ha elkészült a finom füstölt hús a vele sült krumplival, valamilyen salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

    Megjegyzés: Én külön fűszerezést már nem szoktam alkalmazni a csülök húson, amikor főzöm és sütöm, mert mi úgy szeretjük, ha a füstölt íze a jellemző.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!