RÁNTOTT CSIRKESZÁRNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg csirkeszárny
  • Panírozáshoz: liszt
  • 2-3 tojás
  • zsemlemorzsa
  • sütéshez: 6-8 dl olaj
  • Elkészítés: Talán nem is gondolnátok, hogy a csirkeszárnyakból is lehet kis combocskákat kialakítani, s azokat remekül be tudjuk panírozni és kisüthetőek. A csirkeszárnyakat meg lehet vásárolni két ízületesként is és három ízületesként is. A kettesből két rántani való részt tudunk levágni, míg a három ízületesből három kis darab csontos, húsos részt lehet majd kisütni.
    Akár ünnepnapon is tálalhatjuk, de egy vasárnapi ebédre is elkészíthetjük a családnak. Persze nem olyan, mint egy sertés rántott szelet, hanem kis csontok is találhatóak bennük, de amikor szépen átsül a zsiradékban, egyáltalán nem lesznek zavaróak a szárnyakban lévő kis csontocskák.
    1 kg csirkeszárnyból kiadós ebédet tudunk elkészíteni.
    Akkor leírom, hogy hogyan készítem.
    Én most két ízületes csirkeszárnyakat vettem.
    Először mossuk meg jól a szárnyakat, majd nézzük át, hogy van-e rajtuk toll vagy tollpihe. Azokat távolítsuk el.
    Ha ezzel meg vagyunk, újra öblítsük le hideg vízzel a husikat.
    Ahol ketté válik a szárnyacska, ott vágjuk be a húst, de rögtön ne vágjuk át teljesen, hanem a két kezünkbe fogva, hajtsuk ketté a szárnyat a bevágott résznél.
    Szinte meg is tudjuk ott törni a csontot.
    Ott majd kiemelkedik a csont vége. Na azon a ponton tudjuk olyan jól elvágni, hogy a csontot nem vágjuk át.
    De ha mégis sikerül bevágni, az sem baj.
    Az alsó, nagyobb csirkeszárny csontja mellett  késsel lefejtem kissé a húst a csont feléig, s ott kézzel le, illetve kifordítom a húst, úgy mintha leakarnám húzni, kiakarnám fordítani  a csontról. Szépen megformázom kézzel és így egy kis gömbölyű combocskát kapok. 
    A bőrét természetesen rajta hagyom, az belesül majd a húsba sülés közben. 
    A felső, kisebb csirkeszárny résszel nem így járunk el, mert azt sokkal nehezebb kialakítani combbá. Ott az egyik kis csontot el kellene előbb távolítani. Egyszer azt is kialakítottam combocskákká, de túl macerás volt.
    Így azóta azt a részt nem formálom meg comboknak, csak úgy egyben hagyom.
    Ha minden csirkeszárnynak a nagyobb részét kialakítottuk comboknak, rendezzük egy tányérra, majd a levágott kisebb ízületes husikat is sorakoztassuk egy tányérra. Ha három ízületes lenne a csirkeszárny, abban az esetben a harmadik részt is csak vágjuk le, de ott található a szárnyacskák végén egy-egy kis hegyes karom szerű képződmény. Azokat vágjuk le.

    Miután mindegyikkel megvagyok, késsel kicsit megszurkálom a húst, hogy a csontok mentén a vér rendesen kisüljön majd belőle. 
    Majd minden hús darabot megsózunk és azután bepanírozzuk.
    Egy tálkába lisztet, egy másik tálkába tojást teszünk.
    A tojásokat sózzuk meg és villával habosítsuk ki.
    A harmadik tálba pedig zsemlemorzsát tegyünk.
    Ebben a sorrendben panírozzuk be a csirkés húsokat.
    Közben 6-8 dl olajat tegyünk fel a gázra és jól hevítsük fel.
    Amikor már forró az olaj, akkor tegyünk bele annyi húst, amennyi kényelmesen elfér.
    Megtömni nem érdemes a lábast, legyen helye a húsoknak a forgatásra is.
    Ezután csökkentsük kicsit a lángot a forró olaj alatt és ne hirtelen süssük ki a combocskákat.
    Ugyanis a külseje hamar megsülne, viszont a belseje nyers és véres maradna.
    Inkább lassabban süssük. Sütés közben többször forgassuk meg a husikat.
    Amikor az első adag csirkeszárny megsült, szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
    Majd süssük ki a következő adag húst is.
    Vagy süssük addig, míg tart a kisütésre váró csirkeszárny.

    Ha elkészültünk vele, rakjuk egy kínáló tálra.
    Mellé bármilyen köretet kínálhatunk.
    De nagyon ízletes petrezselymes burgonyával is.

    A petrezselymes burgonyához kínálhatunk uborka salátát vagy valamilyen savanyúságot is.
    A csirkeszárnyat kedvelőknek bátran ajánlom ezt a fogást.
    Nemcsak mutatós, hanem nagyon ízletes is!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!