SAJTKOSÁR
EGYSZERŰ | GYORS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 20-30 dkg trapista sajt
  • pár csepp étolaj
  • kellékek: papírtörlő vagy konyharuha
  • fém merőkanál
  • Elkészítés: A konyhában ( is ), ha tehetem szeretek kreatívkodni. Legyen szó terítésről, ételszervírozásról vagy valamilyen finomság elkészítéséről.
    Persze túlzásokba nem esem, mert sajnos kevés rá az időm. 
    Az egyik ilyen kreatív ötlet a sajt kosár készítése, ami nemcsak mutatós, hanem meg is ehető.
    Én 7 főre készítettem - akkor 7-en ültük éppen körbe az asztalt - de lehet kevesebbet is készíteni, s akkor csupán a sajt mennyiségét kell csökkenteni.
    A sajtkosár elkészítéséhez reszeljük le a sajtot ( nem kell kis lyukú reszelőn ), lehet a nagyobb lyukú reszelőt is használni.
    Egy serpenyőt melegítsünk fel a gázon és pár csepp olajat öntsünk bele.
    Ami fontos, hogy a serpenyő jó minőségű legyen. Vagy jó féle teflon, vagy kerámia bevonatos. Ugyanis először én is olyan serpenyőbe akartam készíteni, ami nem a legjobb, már kissé feljött a serpenyő védő bevonata. S hát szépen le is ragadt, ráégett a sajt. Azután már csak a kerámia bevonatos palacsinta sütőt használtam erre a célra.
    A felmelegített és pár csepp olajjal meglocsolt serpenyőbe szórjunk a kezünkkel egy kevés sajtot kör alakban megformázva, úgy megszórva.
    Ez az alakzat pontosabban kirajzolódik, ahogy olvad a sajt.
    Süssük pár pillanatig és amikor már látjuk, hogy kissé pirult az oldala is, egy palacsinta fordító lapát segítségével, fordítsuk meg. Úgy, mint a palacsintát.
    Amint a másik oldala is megsült, ez is pár pillanat csak, vegyünk a bal kezünkbe egy konyharuhát ( tisztát ), de a legjobb a papírtörlő, amit két-három rétegben hajtogassunk össze. Ugyanis olajos lesz a törlő is és a konyharuha is. A papírtörlőt viszont el lehet dobni, csak most én magam is kifogytam belőle.
    Szóval, amikor a tenyerünkben fekvő ( papírtörlőre ) konyharuhára csúsztattuk vagy a lapáttal áthelyeztük a megsült sajtlapot, azonnal vegyük a jobb kezünkbe a merőkanalat, amit már magunk mellé készítettünk, hiszen most gyorsan kell végezni mindent, mert megkeményedik a sajt és akkor már nem lehet vele bánni. A merőkanalat helyezzük a sajtlapra és nyomjuk rá a sajtot, mintha rá akarnánk borítani.
    A sajt most még rugalmas, de csak pár pillanatig. 
    Amint pár másodpercig rajta hagytuk a merőkanalat a sajton, meg is lett a forma. Egy tányérra vagy tálcára rakjuk le a kész sajtkosarat.
    Járjunk el mindaddig a többi adag sajttal is, amennyi sajtkosarat szeretnénk készíteni.
    Természetesen amíg egy sajtkosarat megformázunk, addig a gázt vegyük  takarékra a serpenyő alatt, levenni a tűzről nem szükséges, hiszen ezek a műveletek nem tartanak sokáig.
    A kész sajtkosarakat megtölthetjük valamilyen majonézes alapú salátával - én francia salátát szolgáltam fel most benne - de friss zöldséges salátával ( saláta levél, paradicsom, kígyóuborka ) is kínálhatjuk. 
    Akár mindenkinek a tányérjára helyezve is felszolgálhatjuk, de középre helyezve az asztalon is szervírozhatjuk, s így mindenki maga vesz egyet el belőle.
    A sajtkosár különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy különlegesen néz ki, hanem ahogy fogy a saláta, úgy fogyhat a sajtkosár is, hisz elfogyasztandó finomság.
    Én a főebéd mellé - rántott sertés szelet, burgonyapüré, muffin formában sült brokkoli felfújt - kísérő köretként kínáltam.

    Kellemes kreatívkodást és jó étvágyat kívánok hozzá!