RÁNTOTT CSIRKE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 egész csirke feldarabolva
  • a panírozáshoz: liszt, 4-5 tojás, zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: Természetesen rántott csirkére érthetjük a csirkének a combjait vagy a mellehúsát is, de ennél a receptnél egész csirkére vonatkozik a leírás. Én a rántott csirkét mindég egész, fiatal csirkéből készítem és az aprólékából természetesen levest főzök. Gondolok itt a csirke lábára, hátára, s ide tartozik a nyaka, mája, zúzája, szárnya vége.
    Ezek kerülnek a levesbe, a többi részéből lesz a rántott hús.  
    De ha nem egész csirkéből készítjük ezt a fogást, abban az esetben vásárolhatunk csak alsó vagy csak felső csirke combokat is. 

    A csirke aprólékából felteszem főlni a levesbe való részeket és a többi részéből elkészítem a rántott húst.
    A húsokat jól megmosom, akárcsak a levesbe valókat is tettem. majd a combokat megszurkálom egy kis késsel, hogy sülés közben a csontok mentén is mindenhonnan átsüljön. 
    Azután megsózom a hús darabokat és azt követően bepanírozom előbb az összes húst. 
    Így aztán nem kell sütés közben is még panírozni.
    Azaz először mártsuk meg lisztben, majd felvert tojásban, amibe tegyünk egy kevés sót is és végül forgassuk meg zsemlemorzsában a húsokat. 
    Szépen fektessük le egy tálcára, amíg felmelegítjük a zsiradékot.
    Forrósítsunk fel egy lábasban olajat vagy aki zsírt használ, akkor zsírt és ebben a bő, forró zsiradékban süssük szép arany barnára a csirke husikat.
    Tipp: Érdemes takarék lángon sütni a csirkehúst, főként a combokat, ami igaz, hogy így a sütésük tovább tart, de így biztosan mindenhol át fog sülni.
    Bármilyen körettel, savanyúsággal ínycsiklandozó finomság.

    A legfinomabb akkor lesz persze egész csirkéből a rántott hús, ha fiatal, zsenge csirkéből készítjük.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!