RIZSROPOGÓS
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 bögre rizs /2 dl-es/, hozzá 1 ek. zsír
  • 3 bögre víz
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1-2 dl tej
  • 1 tojás
  • bors
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: A rizst először megmossuk és jól lecsepegtetjük. Az 1 ek. zsiradékot felolvasztjuk és üvegesre hevítjük benne a rizst. Hozzáöntünk 3 bögre vizet- ugyanazt a bögrét használjuk a víz kiméréséhez, mint a rizshez. Sózzuk meg és keverjük át, majd főzzük meg a rizst. ( Én minden esetben úgy szoktam készíteni, hogy miután forrt egyet a rizs, akkor átkeverem, takarék lángra veszem, plussz még lángelosztót is teszek alá és így párolom készre. Ekkor már keverni nem szabad. Ennél a főzési technikánál nekem sosem lesz mancsos a rizs. ) Ezt követően a szalonnát és a hagymát kockázzuk fel. Egy serpenyőben olvasszuk ki a szalonnát, adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Tegyük félre.
    A vajon a lisztből és tejből készítsünk besamellt, azaz a vajon a lisztet kevergessük addig, amíg ki nem fehéredik, öntsük fel tejjel és folytonos keverés mellet sűrítsük be, forraljuk ki. Ha sűrűnek találnánk, öntsünk még hozzá egy kis tejet. Tegyük ezt is félre.
    Majd állítsuk össze a rizskeveréket. Mindezt érdemes akkor elkezdeni, ha a rizs kissé langyosra hűlt, különben forrón nem lehet vele a kezünkkel dolgozni.
    A rizshez keverjük hozzá a szalonnás hagymát, a besamellt és adjuk hozzá az 1 egész tojást. Borsozzuk meg. Majd kóstoljuk meg és ha kell, még sózzunk utána. Ugyanis a szalonna is sós. A kezünkkel formázzunk golyókat vagy rudakat és panírozzuk be- lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába- és forró zsiradékban süssük arany barnára.

    Húsok mellé különleges rizses köret.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!