RIZSROPOGÓS
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 bögre rizs /2 dl-es/, hozzá 1 ek. zsír
  • 3 bögre víz
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 5 dkg vaj vagy ráma
  • 1-2 kisebb ek. liszt
  • kb. 2 dl tej
  • 1 tojás
  • őrölt fekete bors
  • panírozáshoz: 5-10 dkg liszt, 2-3 tojás
  • 20-30 dkg zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez: kb. 5-6 dl olaj
  • Elkészítés: A rizsropogós hallatán azt gondolnánk, hogy a készre főtt rizst csupán be kell panírozni, miután golyókat formáltunk belőle. Persze így is lehet, de a szalonnának köszönhetően egy gazdagabb ízvilágot tudunk előállítani. S bármilyen húsétel mellé egy remek köretet tudunk majd kínálni.
    A rizst először több vízben mossuk meg és jól lecsepegtetjük.
    Az 1 ek. zsiradékot felolvasztjuk egy lábasban és amikor már meleg a zsiradék, hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett rizst.
    Állandóan keverve üvegesre pirítjuk benne a rizst. 
    Hozzáöntünk azután 3 bögre vizet - ugyanazt a bögrét használjuk a víz kiméréséhez is , mint a rizshez. 
    Sózzuk meg és keverjük át, majd lefedve főzzük addig a rizst, míg majdnem elfőtte a levét.
    Én minden esetben úgy szoktam készíteni, hogy addig hagyom főlni a rizst, míg majdnem az összes vizet magába nem szívta. Ekkor takarék lángra veszem, de plussz még lángelosztót is teszek alá és így párolom készre.
    Az összes folyadékot magába kell szívnia, de ez lassan kell, hogy történjen.  Akkor lesz igazán jó a rizsünk.  
    Ekkor már keverni nem szabad. 
    Ennél a főzési technikánál nekem sosem lesz mancsos a rizs.  
    Ezt követően a szalonnát és a hagymát kockázzuk fel. 
    Egy serpenyőben olvasszuk ki a szalonnát, adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. majd tegyük félre.
    A vajon a lisztből és tejből készítsünk besamellt, azaz a vajat vagy rámát olvasszuk fel és adjuk hozzá a lisztet.
    Kevergessük addig, amíg ki nem fehéredik, majd levéve a tűzről egy kevés tejjel lazítsuk fel, keverjük ki simára.
    Tegyük vissza a gázra és öntsük fel a megmaradt tejjel és folytonos keverés mellet sűrítsük be, forraljuk ki. 
    Ha túl sűrűnek találnánk, öntsünk még hozzá egy kis tejet. Tegyük ezt is félre.
    Majd állítsuk össze a rizskeveréket. 
    Mindezt érdemes akkor elkezdeni, ha a rizs is és a besamel is kissé langyosra hűlt, különben forrón nem lehet vele a kezünkkel dolgozni.
    A rizshez keverjük hozzá a szalonnás hagymát, a besamellt és adjunk hozzá az 1 egész tojást. Borsozzuk meg. Majd kóstoljuk meg és ha kell, még sózzunk utána. 
    Ugyanis a szalonna is sós, ezért a borsozáskor rögtön nem is sózunk, csak ha szükségét érezzük majd a kóstolás után. 
    A kezünkkel formázzunk golyókat vagy rudakat és panírozzuk be. Mártsuk meg lisztben, felvert  tojásban, s végül a zsemlemorzsában forgassuk meg a golyókat.
    A bepanírozott golyókat azután forró zsiradékban süssük arany barnára.
    Húsok mellé kínálva egy különleges rizses köret.
    De nemcsak hús mellé kínálhatjuk, hanem pl. rántott cukkinihez is nagyon jó párosítás.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!