PÁROLT ZÖLDSÉG
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
40 -50 dkg brokkoli 4-5 sárgarépa 20-25 dkg borsó 20-25 dkg karfiol 1 kisebb ek. zsír vagy 3 ek. olaj 4-5 gerezd fokhagyma só, ételízesítő 1 csokor petrezselyemzöld víz
Elkészítés: Ha valamilyen sült húst készítek, pl. rántott húst vagy tepsiben, illetve serpenyőben sütött fűszeres húst, abban az esetben szeretem mellé készíteni a párolt zöldséget is. Én, van amikor zöldbabot használok a borsó helyett, de a saját magunk ízlése szerint válogathatjuk össze hozzá a zöldségeket. Néha az üzletben vásárolt, kész fagyasztott csomagolású zöldséget is szeretem hozzá használni.
Valamilyen húsétel mellé és egy köret mellé már szervírozhatjuk is plusz köretként.
De nagyon ízletes úgy is, ha csak ez lesz a húsunk körete.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Most ezt a párolt zöldséget brokkoliból, sárgarépából, kevés karfiolból és zöldborsóból készítettem.
Bár a zöldségek összeállítása mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva.
Sok esetben csak vízgőz fölött összepároljuk a zöldségeket vagy van aki vízben megfőzi, de ez a párolt zöldség nagyon ízletes lesz az ételízesítőnek és a fokhagymának köszönhetően.
A zöldséget tisztítsuk meg, daraboljuk fel a nekünk tetsző méretűre és mossuk meg.
A zöldséget tisztítsuk meg, daraboljuk fel a nekünk tetsző méretűre és mossuk meg.
Majd egy szűrőben csepegtessük le a vizet róluk.
A zsiradékot olvasszuk fel egy lábasban és dobjuk rá a feldarabolt, előkészített zöldségeket.
A zsiradékot olvasszuk fel egy lábasban és dobjuk rá a feldarabolt, előkészített zöldségeket.
Néhány keverés mellett kicsit fonnyasszuk meg, egészen addig, amíg egy pici levet enged. Sózzuk meg ízlés szerint és azután egy kevés ételízesítőt hintsünk rá.
A fokhagymát tisztítsuk meg és felaprítva adjuk hozzá a zöldséghez.
A fokhagyma gerezdek száma aszerint változzon, hogy mekkorák a gerezdek.
Ha nagyok, akkor ne tegyünk túl sokat bele, mert az sem jó, ha a fokhagyma túlzóan elveszi a zöldség ízét. Abban az esetben 3 is elegendő bele.
Viszont ha kicsik, mert nekem a kertből nem mindég lesz nagy gerezdű a fokhagyma, akkor 4-5 db-ot is teszek hozzá.
Azt követően a petrezselyemzöldet mossuk meg, csurgassuk le róla a felesleges vizet, majd a vastagabb szár részeket vágjuk le, távolítsuk el.
Azután vágjuk apróra és adjuk a többi zöldséghez.
Öntsünk alá kb. 1,5-2 dl vizet ( ez attól függ, hogy mennyi a zöldség ) és fedővel lefedve pároljuk meg puhára.
Egy-két alkalommal keverjük át, így azt is látni fogjuk, hogy mennyire puhulnak a zöldségeink, s körülbelül mennyi időre van még szükség a készre párolódáshoz.
Ha kellően puhák a zöldségek és már a levét is nagyjából elfőtte, akkor elkészült a párolt zöldségünk.
Valamilyen húsétel mellé és egy köret mellé már szervírozhatjuk is plusz köretként.
De nagyon ízletes úgy is, ha csak ez lesz a húsunk körete.
Jó étvágyat kívánok hozzá!