PÁROLT ZÖLDSÉG
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40 -50 dkg brokkoli
  • 4-5 sárgarépa
  • 20-25 dkg borsó
  • 20-25 dkg karfiol
  • 1 kisebb ek. zsír vagy 3 ek. olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só, ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • víz
  • Elkészítés: Ha valamilyen sült húst készítek, pl. rántott húst vagy tepsiben, illetve serpenyőben sütött fűszeres húst, abban az esetben szeretem mellé készíteni a párolt zöldséget is. Én, van amikor zöldbabot használok a borsó helyett, de a saját magunk ízlése szerint válogathatjuk össze hozzá a zöldségeket. Néha az üzletben vásárolt, kész fagyasztott csomagolású zöldséget is szeretem hozzá használni.
    Most ezt a párolt zöldséget brokkoliból, sárgarépából, kevés karfiolból és zöldborsóból készítettem. 
    Bár a zöldségek összeállítása mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva.
    Sok esetben csak vízgőz fölött összepároljuk a zöldségeket vagy van aki vízben megfőzi, de ez a párolt zöldség nagyon ízletes lesz az ételízesítőnek és a fokhagymának köszönhetően.
    A zöldséget tisztítsuk meg, daraboljuk fel a nekünk tetsző méretűre és mossuk meg.
    Majd egy szűrőben csepegtessük le a vizet róluk.
    A zsiradékot olvasszuk fel egy lábasban és dobjuk rá a feldarabolt, előkészített zöldségeket.
    Néhány keverés mellett kicsit fonnyasszuk meg, egészen addig, amíg egy pici levet enged. Sózzuk meg ízlés szerint és azután egy kevés ételízesítőt hintsünk rá. 
    A fokhagymát tisztítsuk meg és felaprítva adjuk hozzá a zöldséghez. 
    A fokhagyma gerezdek száma aszerint változzon, hogy mekkorák a gerezdek.
    Ha nagyok, akkor ne tegyünk túl sokat bele, mert az sem jó, ha a fokhagyma túlzóan elveszi a zöldség ízét. Abban az esetben 3 is elegendő bele.
    Viszont ha kicsik, mert nekem a kertből nem mindég lesz nagy gerezdű a fokhagyma, akkor 4-5 db-ot is teszek hozzá.
    Azt követően a petrezselyemzöldet mossuk meg, csurgassuk le róla a felesleges vizet, majd a vastagabb szár részeket vágjuk le, távolítsuk el.
    Azután vágjuk apróra és adjuk a többi zöldséghez.
    Öntsünk alá kb. 1,5-2 dl vizet ( ez attól függ, hogy mennyi a zöldség ) és fedővel lefedve pároljuk meg puhára.
    Egy-két alkalommal keverjük át, így azt is látni fogjuk, hogy mennyire puhulnak a zöldségeink, s körülbelül mennyi időre van még szükség a készre párolódáshoz.
    Ha kellően puhák a zöldségek és már a levét is nagyjából elfőtte, akkor elkészült a párolt zöldségünk.

    Valamilyen húsétel mellé és egy köret mellé már szervírozhatjuk is plusz köretként.
    De nagyon ízletes úgy is, ha csak ez lesz a húsunk körete. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!