GRÍZES - MEGGYES SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg ráma
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 sütőpor
  • Krém: 2 dl tej
  • 3 ek. búzadara
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 20 dkg ráma
  • 40-50 dkg magozott meggy
  • Teteje: 1 tejszínhabpótló por
  • hozzá az előírt tej mennyiség
  • Elkészítés: A meggyes sütemények tárháza igen gazdag, nagyon sokféle elkészítési módját találhatjuk meg sütis recept könyvekben, újságokban, s az interneten. Ez a változat is nagyon ízletes.
    Először a rámát mikróban olvasszuk fel és hűtsük langyosra. 
    A tésztához a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a porcukorral. 
    Keverjük hozzá a tojássárgákat és azután a langyosra hűlt rámát adjuk hozzá a felvert habhoz.  
    A réteslisztben vegyítsük el a sütőport és forgassuk bele a tojáshabba. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
    Ezután hűtsük ki a tésztát, majd kihűlés után vágjuk ketté.
    A krémhez először forraljuk fel a tejet, majd adjuk bele a búzadarát, a porcukor felét és főzzük fel sűrűre. 
    Miután megfőztük a grízt, hagyjuk kihűlni.
    A rámát keverjük ki habosra a vaníliás cukorral és a másik, megmaradt fél adag porcukorral.
    Ezt követően keverjük hozzá a kihűlt grízhez. 
    Majd egy fakanállal forgassuk bele a kimagozott meggyet. 
    Ezzel a meggyes krémmel kenjük meg a ketté vágott tésztát.
    A tetejére az előírás szerint verjük kemény habbá a tejszínhabot és a tészta tetejére simítsuk rá. 
    Természetesen folyékony habtejszínt is használhatunk hozzá a tejszínhabpótló por helyett.
    Villával cifrázzuk meg a hab tetejét, ettől mutatósabb lesz a sütemény. Másnapig hagyjuk hideg helyen állni és másnap felkockázva kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!