GRÍZES - MEGGYES SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 20 dkg porcukor 10 dkg ráma 20 dkg rétesliszt 1 sütőpor Krém: 2 dl tej 3 ek. búzadara 20 dkg porcukor 1 vaníliás cukor 20 dkg ráma 40-50 dkg magozott meggy Teteje: 1 tejszínhabpótló por hozzá az előírt tej mennyiség
Elkészítés: A meggyes sütemények tárháza igen gazdag, nagyon sokféle elkészítési módját találhatjuk meg sütis recept könyvekben, újságokban, s az interneten. Ez a változat is nagyon ízletes.
Először a rámát mikróban olvasszuk fel és hűtsük langyosra.
A tésztához a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a porcukorral.
Keverjük hozzá a tojássárgákat és azután a langyosra hűlt rámát adjuk hozzá a felvert habhoz.
A réteslisztben vegyítsük el a sütőport és forgassuk bele a tojáshabba. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
Ezután hűtsük ki a tésztát, majd kihűlés után vágjuk ketté.
A krémhez először forraljuk fel a tejet, majd adjuk bele a búzadarát, a porcukor felét és főzzük fel sűrűre.
Miután megfőztük a grízt, hagyjuk kihűlni.
A rámát keverjük ki habosra a vaníliás cukorral és a másik, megmaradt fél adag porcukorral.
Ezt követően keverjük hozzá a kihűlt grízhez.
Majd egy fakanállal forgassuk bele a kimagozott meggyet.
Ezzel a meggyes krémmel kenjük meg a ketté vágott tésztát.
A tetejére az előírás szerint verjük kemény habbá a tejszínhabot és a tészta tetejére simítsuk rá.
A tetejére az előírás szerint verjük kemény habbá a tejszínhabot és a tészta tetejére simítsuk rá.
Természetesen folyékony habtejszínt is használhatunk hozzá a tejszínhabpótló por helyett.
Villával cifrázzuk meg a hab tetejét, ettől mutatósabb lesz a sütemény. Másnapig hagyjuk hideg helyen állni és másnap felkockázva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!