GABONAPELYHES SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 9 tojásfehérje 16 dkg kristálycukor 1 cs. sütőpor 20 dkg ráma 28 dkg finom liszt 2 marék kakaós gabona pehely Krém: 2 cs. tejszínes pudingpor 6 dl tej 25 dkg ráma 20 dkg kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor Teteje: 10 dkg tortabevonó - ét-vagy tej - csokoládé 5-8 dkg ráma a tepsihez sütőpapír
Elkészítés: Nem is hinnénk, hogy a gabonapelyhet akár egy süteménybe is felhasználhatjuk, s nemcsak tejjel együtt fogyaszthatjuk. S mégis így van, a gabonapehellyel készült sütemény nagyon ízletes és ahogy megmutatkoznak a kis barna kukoricapehely darabkák, mutatóssá is teszik a süteményt.
Ezt a sütit húsvétkor készítettem el, mindenkinek ízlett. Ami megfogott benne, az a kakaós kukoricapehely.
Bár a recepten én kicsit változtattam, a megadott hozzávalók arányain és a tésztát én egyben és nem kétszerre sütöttem meg. Így gáztepsin sült a piskóta.
A most leírt recept aszerint kerül ide az oldalra, ahogy én készítettem.
Először a gáztepsinkbe vágjunk egy akkora méretű sütőpapírt, amekkora a tepsi belső része.
Hogy ne csúszkáljon el a sütőpapír, az ujjunkkal egy nagyon pici rámát simítsunk a tepsi 4 sarkába és arra helyezzük rá a sütőpapírt. A kezünkkel simítsuk is át.
A piskótához a tojásokat válasszuk ketté, s most csak a tojások fehérjét használjuk fel, a tojássárgákra nem lesz szükség.
A tojásfehérjéket a cukorral verjük fel kemény habbá. De előtte mikróban a rámát olvasszuk meg és amíg a tojásfehérjékből habot verünk, addig a ráma is kihűl, annyira, hogy bele tudjuk adni a már kemény habba.
Amikor már elértük a megfelelő keménységű habot, csurgassuk bele az olvasztott rámát.
Majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és finom mozdulatokkal keverjük el.
A kész piskóta masszát simítsuk rá a tepsire a sütőpapírra és miután elegyengettük, a tetejét szórjuk meg 2 marék kakaós kukorica gabona pehellyel.
A sütőben ezután süssük készre kb. 25 perc alatt. Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
Amikor készen van a piskóta, pár perc várakozás után borítsuk ki a tepsiből a piskótát, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és fordítsuk vissza óvatosan a piskótát. ( Érdemes 1 nagy tálcára kiborítani, ha van, mert így nem fog még véletlenül sem eltörni a tészta. ) Így gyorsabban ki fog hűlni a piskóta, mintha a meleg tepsiben hagynánk.
Amíg hűl a tészta, készítsük el a krémet. A pudingporokat keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre. Majd hűtsük ki.
A rámát keverjük ki alaposan a kétféle cukorral és amikor már éppen hogy csak langyos a puding, keverjük hozzá a rámás keveréket.
Ezután állítsuk össze a sütinket. A nagyméretű piskótánkat vágjuk 4 szép egyforma lapba. De előtte körbe is vágjuk le egyforma simára a széleit.
Így 4 hosszú lapot fogunk kapni.
A krémet osszuk el - csakúgy kb. szemmel mérve - 3 részre és az alsó lapot kenjük is meg az első adag krémmel.
Fordítsuk rá a második lapot, úgy, hogy a gabonapelyhek a krém felé nézzenek.
Majd kenjük meg ezt a lapot is a második adag krémmel. Ismét tegyünk rá egy piskóta lapot, most a gabona pelyhek a fel felé nézzenek.
Kenjük meg a harmadik adag krémmel és fordítsuk rá a negyedik lapot, a gabona pelyhekkel lefele.
Ezután a tetejét vonjuk be csokimázzal.
Ehhez vízgőz fölött olvasszuk össze a darabokra tört csokoládét a rámával. Először csak egy kevés rámát adjunk hozzá és ahogy a kevergetés során majd látható lesz, hogy szükséges-e még, akkor adagoljunk hozzá több rámát.
Szépen simítsuk el a tetején a csokit.
Ha valaki szeretne a csokimáz tetejét is megdíszíteni - pl. csíkozni, rácsozni - akkor még 3-4 kocka csokit külön meg kell olvasztani.
Azt nejlon zacskóba öntjük, a zacskó sarkán egy nagyon kicsi lyukat vágunk és megcsavarva a zsákocska végét, rácsurgatjuk a csokit, olyan mintákkal, amilyet szeretnénk.
Másnapig hűtőbe tesszük a süteményt és azután hosszú csíkokra vágva szervírozzuk.
Recept forrása: receptneked.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!