VANÍLIÁS SÜLT TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 20 dkg-os szélesmetélt tészta
  • 4 tojás
  • 4 ek. ráma vagy liga
  • 4 dl tejföl
  • 5 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés zsemlemorzsa
  • 2 ek. olaj, kicsi só
  • Teteje: porcukor
  • Elkészítés: Vannak olyan pillanatok, amikor nincs kedvünk nagy sütésekre rászánni magunkat, mert esetleg kevés az időnk, netán még el kellene menni hozzá megvásárolni ezt-azt, de mégis szeretnénk valamilyen édességet enni. Na ez a sült tészta éppen ilyen. Viszonylag gyorsan meg van, nem kell másnapig várni a felvágással, csak kis várakozási időt igényel a megsülte után, hogy fogyaszthassuk a finom édes tésztát.
    Először a széles metélt tésztát kell kifőznünk.
    Egy fazékba tegyünk bőven hideg vizet, annyit, amennyi a fazék magasságának a háromnegyed részéig ér.
    Tegyünk bele 1 ek. olajat és egy kávéskanál sót.
    Miután alágyújtottunk, fedjük le egy fedővel és hagyjuk felforrni.
    Amikor forr is a víz, tegyük bele a metélt tésztát, keverjük el egy fakanállal és hagyjuk főlni olyan 6-8 percig.
    Közben keverjük át egy-néhányszor.
    Ha azt látjuk, hogy nem kell már sok idő a tésztának ahhoz, hogy puha legyen, zárjuk el alatta a lángot és lefedve hagyjuk állni 5-8 percig. 
    Majd ellenőrizzük le a tészta puhaságát.
    Amint megpuhult, szűrjük le a tésztát, öblítsük le hideg vízzel és jól csepegtessük le.
    Majd öntsük bele egy tálba.
    Egy kevéske olajjal keverjük át és ezután kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra.
    Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, tehát ne a legnagyobbat és ne is a legkisebbet.
    Egy kevés rámával kenjük ki a tepsi alját.
    1-2 evőkanál zsemlemorzsával hintsük meg a vajazott felületet, majd a felesleget szórjuk ki belőle.
    De akár tortaformában is megsüthető ez az édes tészta.
    Akkor annak az előkészítése ugyanígy történjen.
    Azt követően a tojásokat válasszuk ketté. A rámát vagy a ligát -  amit nem mértem dkg-ra, hanem a recept alapján 4 ek. puha ligát tettem a tálba - keverjük ki simára 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadva a tojássárgákat, keverjük azokkal is jól ki.
    Adjuk hozzá a tejfölt és a megmosott és szárazra törölt citrom lereszelt héját is. 
    Miután szép simára kevertük a hozzávalókat, forgassuk bele a már langyosra hűtött tésztát.
    Végül a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá az 1 csipet sóval és a habot is lazán dolgozzuk bele a krémes tésztába.
    A kivajazott és a zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítsuk bele a tésztás keveréket és a már kellően előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsinket.
    Süssük össze a tésztát 30-35 perc alatt.
    Amikor a tészta széle és a teteje már kezd kicsit megszilárdulni, színt kapni, akkor tökéletes lesz az édes tésztánk.
    Kivéve a sütőből hagyjuk langymelegre hűlni és azt követően hintsük meg a tetejét porcukorral.
    Végül a tepsiben sült édes tésztát kockákra vágva tálaljuk.
    De ha tortaformában sült meg, akkor természetesen torta szeletekre vágva kínáljuk.
    Mellé lehet bármilyen gyümölcsöt vagy lekvárt kínálni. Én most eperrel tálaltam.
    Aki édesebbre szeretné elkészíteni, abban az esetben 10 dkg cukrot is kimérhet hozzá, de én ennek a 10 dkg-nak  csak a fele mennyiségével állítottam össze a krémet a tésztához, de nekünk ennyivel  is édes és ízletes volt.
    Egyszerű, de nagyon kellemes desszert.
    Egy tartalmas leves mellé is nyugodtan elkészíthető, nem csak délutáni édességként.
    Próbáljátok ki!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!