ELEFÁNTSZEM SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 1 púpozott ek. kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Töltésnek: 2 banán
  • Teteje: 2 tortabevonó csokoládé
  • 4-5 dkg ráma
  • Elkészítés: Ezt a piskóta tekercset több megnevezés is illeti, mivel van aki elefánt szemként, van aki elefánt könnycseppként, s van aki elefánt cseppként ismeri. Én magam az első süti megnevezés alapján ismerem, de a többi név is tulajdonképpen ugyanazt takarja. Az elkészítése nem igényel sok időt, szerintem bárki könnyedén el tudja sajátítani a tudnivalókat.
    Ehhez először süssünk egy 5 tojásos kakaós piskóta tekercset.
    A tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. 
    Amikor már képeztünk egy kevés habot, adjuk hozzá a cukrot és azzal együtt verjünk kemény habot. 
    Akkor lesz jó a hab, ha már megáll a habverőn.
    Majd ezt követően keverjük hozzá - ezután már csak fakanállal - a tojások sárgáit, a lisztet és a sütőport. 
    Amint elkevertük, egy teaszűrőn keresztül átszitálva adjuk hozzá a kakaóport. 
    Azért érdemes átszitálva adagolni a kakaót, mert így biztosak lehetünk benne, hogy nem marad csomós a kakaó a piskótában.
    Ezután egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
    A tészta mennyiségünk nem lesz túl sok, hiszen nagy tepsiben sütjük, de így lesz majd tekercsünk.
    Előmelegített sütőben süssük meg kb. 15 perc alatt.
    Ha túl sokáig sütjük, abban az esetben törni fog a piskóta a feltekerés során.
    Amikor megsült a piskóta, borítsuk ki egy tiszta sütőpapírra, húzzuk le a hátáról azt a sütőpapírt, amiben sült és a tiszta sütőpapírral együtt tekerjük fel és hűtsük ki.
    Ezalatt elkészíthetjük a krémet.
    A vaníliás pudingot főzzük fel sűrűre a tejjel és hűtsük ki. 
    ( Én minden esetben csak annyira hűtöm le a pudingot, hogy már alig langyos legyen, de nem teljesen hideg, mert jéghidegen csomós marad a rámával való kikeveréskor. )
    A rámát ezt követően keverjük ki a kétféle cukorral és keverjük hozzá a pudingot.
    A kihűlt piskóta tekercset tekerjük ki és a krém 3/4 részét simítsuk el a piskótán.
    A 2 banánt hámozzuk meg és tegyük a piskóta elejére.
    Majd tekerjük fel a piskótát és helyezzük rá egy tálcára.
    A félretett 1/4 rész krémmel kívülről kenjük meg a piskóta tekercset.
    Ezt követően készítsük el a tekercs tetejére a csoki mázat.
    A csokiból vegyünk el 5-6 kockát és a többit vízgőz fölött olvasszuk meg a 4-5 dkg rámával együtt.
    Azaz egy kis lábasban tegyünk fel melegedni vizet a gázra, s tegyük rá a csokit egy tálban.
    Ahogy forr a vizünk, a csoki is elkezd olvadni.
    A kevergetés közben, ha azt látjuk, hogy még túl sűrű a csokoládénk, akkor adjunk még hozzá egy kevés rámát. 
    Amikor felolvasztottuk, a tekercset vonjuk be a csokival.
    Először kevesebbet csurgatok rá és elsimítom egy kicsit az oldalára is, s azután öntöm rá a többi csokit, hogy szép sima legyen a felülete.
    Amint elkezd egy kicsit megszilárdulni a csokimáz a tekercsen, ekkor ugyanabban a csokis tálban megolvasztom a pár kocka félretett csokit is, hozzáadva egy ici-pici rámát is.
    Nejlon zacskóba teszem a megolvasztott csokoládét, megtekerem a zacskó száját, a sarkán pedig vágok ollóval egy nagyon kicsi lyukat.
    Így kapunk egy kis csokival töltött " tubust "vagy zsákot.
    Ezzel a csokival cifrázzuk meg a csokimáz tetejét.
    Azaz a kezünkbe vesszük a csokival töltött kis zsákocskát és ide-oda húzogatva rácsurgatjuk a zsákból a csokit a tekercsen lévő csokimáz tetejére. De természetesen csak simán is bevonhatjuk csokival a tekercset, nem muszáj plussz díszítést is alkalmazni, de én szeretem a süteményeimen ezt a ráadást, mert sokkal mutatósabb lesz tőle minden sütemény.
    Másnapig hagyjuk hidegen a süteményt és azután felmelegített késsel szeleteljük fel a tekercset.

    Egyszerű és finom kis édesség. Jó étvágyat kívánok hozzá!