FEHÉR CSOKIS ŐSZIBARACKOS TORTA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. kristály cukor
  • 6 ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 15 dkg kristály cukor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg ráma vagy liga
  • 20-30 dkg őszibarack ( befőtt )
  • Teteje: 20 dkg fehér csokoládé
  • kb. 2-3 kisebb ek. étolaj
  • 2-3 db felezett őszibarack ( befőtt )
  • Egyéb: sütőpapír
  • tortacsipke
  • Elkészítés: Nálunk, ha torta készül, akkor biztosan egy születésnapot ünnepelünk. Ennél a tortánál is szülinapot ültünk és most egy fehér csokis barackos tortát sütöttem erre a jeles alkalomra. A torta télen-nyáron elkészíthető, hiszen friss barackot is használhatunk hozzá, ami a nyári szezonban van. De bármikor vásárolhatunk hozzá barack befőttet és már süthetjük is a barackos tortát.
    Ha befőttből állítjuk össze a tortánkat, érdemes felezett barackosat vásárolni, mivel a torta tetején a díszítés az azon módon eltett barackból van.
    Bár a díszítést mi magunk variálhatjuk, én csak bemutatom, hogy nálam milyen módon került fel a barack a fehér csokimáz közepére.
    Először készítsük el a torta tésztáját, azaz a piskótát.
    Ahhoz kapcsoljuk be a sütőnket.
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoljuk be a sütőt.
    A hagyományos sütőnél pedig ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
    Vegyük elő a torta formánkat, ami lehet 22 cm-es átmérőjű, de lehet 24 cm-es is.
    Az aljába tegyünk egy méretre vágott kör alakú sütőpapírt és tegyük félre.
    Majd válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjét kezdjük el felverni habbá.
    Amint van egy kevés habunk, adjuk hozzá a 6 ek. cukrot és azzal együtt verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket.
    Adjuk azután hozzá a tojássárgákat és még mindég dolgozhatunk a robotgéppel, habosítsuk össze azt is a fehérje habbal.
    A lisztben vegyítsük el a sütőport és két részletben keverjük hozzá a habhoz.
    Ezt a munka műveletet érdemes már fakanállal végezni, hogy ne törjük össze a habot.
    Amikor az első részletben hozzá adtuk a habhoz a lisztet, a fakanállal óvatosan forgassuk össze, majd a másik adag lisztet szintén forgassuk bele a habba.
    Simítsuk bele a félre tett torta formába és helyezzük be a már előmelegedett sütőbe. 
    Majd süssük készre a piskótát kb. 25-30 perc alatt.
    Tűpróbát érdemes végezni.
    Miután megsült a piskóta, kis várakozási idő után, vegyük ki a piskótát formából, húzzuk le a sütőpapírt róla és így hűtsük ki.
    Amíg sül piskóta, azalatt készítsük el a krémhez a pudingot.
    A pudingport keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre és aztán hűtsük ki.
    De ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert akkor kis csomók maradnak benne, miután kikeverjük a rámával.
    Csak annyira hűtsük ki, hogy éppen langymeleg maradjon a pudingunk. S ezután már össze is dolgozhatjuk a rámával.
    A fehér csokit olvasszuk meg vízgőz fölött. 
    Ehhez egy kis lábasban tegyünk fel a gázra egy kevés vizet és tegyünk rá a tetejére egy tálat.
    Ebbe a tálba tördeljük bele a csokoládét.
    Néhányszori kevergetés mellett olvasszuk meg a csokit, majd levéve a gázról hűtsük ki.
    Tehát amíg hűl a puding, és a csoki is, a robotgéppel a rámát vagy akár ligát keverjük ki simára a cukorral.
    Majd ezt követően dolgozzuk bele a már megfelelő állagúra hűlt pudingot.
    S a végén keverjük hozzá a kihűlt csokit is.
    Azután hagyjunk meg a barackból 3-4 fél barackot és a többit vágjuk fel kis kockákra.
    Én felezett barack befőttet vásároltam ehhez a tortához, de mint írtam is, friss barackot is használhatunk hozzá. Ha olyat használunk, abban az esetben előbb pucoljuk le a barack héját.
    A kihűlt piskótát ezután vágjuk el 3 lappá.
    Én ennél a tortánál megcseréltem a felvágott lapokat, azaz a felső lap lett a torta alja és az alsó lap került felülre, mert így szép, egyenletesen sima felületet tudunk kapni.
    Állítsuk össze most már a tortát.
    Az első lapot tegyük magunk elé.
    A krémet osszuk el két felé és mindkét részből vegyünk el 1-1 nagyobb evőkanállal.
    Ezt tegyük félre, majd ezzel a krémmel fogjuk bekenni a torta oldalát és a tetejét.
    A lerakott piskóta lapot kenjük meg az egyik rész krémmel és készítsük mellé a darabolt barackot.
    A barack felével rakjuk ki a krém tetejét.
    Majd helyezzük rá a középső lapot és ezt is kenjük meg a krémmel, vagyis a krém másik részét simítsuk el szépen a piskóta lapon.
    Ezt a krém felületet rakjuk ki a másik adag felkockázott barackkal.
    Erre pedig helyezzük rá a harmadik piskóta lapot oly módon, hogy a vágott fele kerüljön a krémre. Így a piskóta alja fog felfelé nézni a torta tetején.
    Miután összeállítottuk a tortát, a félre tett kis adag krémmel vonjuk be a torta oldalát és a tetejét.
    Ha szépen elsimítottuk a krémet mindenhol, 1 órára tegyük hűtőszekrénybe a tortát, hogy a külsején a krém szépen rádermedjen a tortára.
    Azután az 1 óra leteltével készítsük el a tortához a fehér csokimázat.
    Szintén vízgőz fölött olvasszuk fel a tálba beletördelt csokoládét és levéve, kevergetve, adjuk hozzá az olajat is. Először csak a felét a megadott mennyiségnek és majd láthatjuk, hogy mennyire lett lágyabb az állaga. S ha nem elég selymes, keverjünk még hozzá az olajból.
    Azt követően bevonhatjuk a fehér csokimázzal a tortánkat.
    Ha van torta rácsunk, azt is használhatjuk hozzá.
    Ahhoz készítsünk elő egy gáztepsit, amibe tegyünk egy sütőpapírt és tegyünk a tetejére egy rácsot, amire a tortát rátesszük majd.
    Ezzel megakadályozzuk, hogy lecsepegjen bárhová is a csokoládénk. Így csak a a sütőpapírra cseppenhet le belőle.
    De természetesen ha nincs ilyen segédeszközünk, anélkül is megoldható.
    Helyezzük rá a rácsra a tortát és kezdjük el rácsurgatni a felolvadt csokit.
    Egy picit ( kb. 1 evőkanálnyi mennyiséget ) hagyjunk a tálban, mert azzal majd megdíszítjük a torta tetejét.
    Ha szépen elfolyt a csoki a torta tetején, egy késsel vagy spatulával még elsimíthatjuk az oldalán a csokit, de akár a tetején is.
    Ezt majd tapasztaljuk, hogy mennyire vonódott be azonnal a lecsurgatott csokival az oldala.
    Ezért szükséges a kés vagy spatula rásegítésként.
    Hagyjuk egy kicsit dermedni, ami pár perc csak.
    Aztán a megmaradt kevés csokit csurgassuk bele egy nejlon zacskóba, amit csavarjunk meg ott, ahol végződik a csokoládé.
    Így kapunk egy kis zsákocskát.
    A zsákocska sarkán vágjunk egy picike lyukat és így megtartva a kis zsákot, a kicsorgó csokival cifrázzuk, díszítsük meg a nekünk tetsző módon a csoki tetejét.
    Én kis köröket, karikákat rajzoltam egymáson meg a csokiból.
    Hagyjuk dermedni a csokit egy fél vagy egy órán át a hűtőszekrényben és aztán alányúlva a két fordító lapáttal ( akár palacsinta fordító lapát is jó erre a célra ) emeljük át az oda készített torta tálra, amire már ráfektettük a szép tortacsipkét.
    Miután ezzel is elkészültünk, tegyük vissza a hűtőszekrénybe a tortát pihenni, hogy a krém összeálljon a piskótával.
    Egy egész éjszakán át maradhat a hűtőben.
    Másnap kivéve a tortát, díszítsük meg a felezett barackokkal.
    Amiket legyező szerűen vágjunk fel.
    Vagyis amikor elkezdjük felszeletelni a félbe vágott barackot, arra ügyeljünk, hogy csak az egyik felét szeleteljük, a másik végét ne vágjuk át.
    Így a félig szeletelt barackokat nyissuk szét, mint egy legyezőt.
    Majd helyezzük rá a torta tetején középre a gyümölcsöket.
    Ezzel el is készült végleges kinézetében a torta.
    Kezdődhet ezt követően az ünneplés.
    Már szervírozhatjuk is az ünnepeltnek és a vendégeknek az ízletes fehér csokis, barackos tortát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!