SÜNDISZNÓ TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás ek. cukor 6 ek. liszt 1 cs. sütőpor Krém: 40 dkg cukor 12 egész tojás 3 cs. vaníliás cukor 20 dkg étcsokoládé 40 dkg ráma Egyéb: fondant vagy marcipán
Elkészítés: Ez az aranyos sündisznó torta egyszer már felkerült az oldalra, de véletlenül letöröltem. Igaz, amikor fotóztam, évekkel ezelőtt, nem gondoltam, hogy valaha is a receptjeim között lesz látható, így csak saját magamnak örökítettem meg. Így picit olyan dolgok is mellé kerültek, amiket már nem tudtam átszerkeszteni, hiszen akkor a tortából is levágok egy részt. Ezért sajnos csak így tudom bemutatni azt a tortát, amit még réges-régen készítettem a lányomnak, aki akkor még kislány volt. Viszont az elkészítési módját mégis szeretném megosztani veletek.
Talán a kicsi mellék képek ellenére jól kivehető maga a sündisznócska...
Először egy 22 vagy 24 cm-es tortaformában süssünk egy sima, 6 tojásos piskótát.
Ahhoz a sütőt kapcsoljuk be, hogy bemelegedhessen. Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoljuk, míg a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
Azután készítsük elő a tortaformát, aminek az aljába tegyünk egy méretre, kerekre vágott sütőpapírt.
Miután előkészültünk, a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral.
A cukrot viszont ne azonnal adjuk hozzá a fehérjékhez, csak ha már képeztünk egy kis habot.
A kellő keménységű hab után adjuk hozzá a tojássárgákat is és azzal is habosítsuk tovább.
Majd a 6 púp. ek. lisztben vegyítsük el a sütőport és fakanállal forgassuk bele a tojáshabba.
Simítsuk bele a formába a masszát és helyezzük be a sütőbe.
Az előmelegedett sütőben süssük készre, tűpróbáig.
A sütési idő kb. 25-30 perc.
Amint megsült a piskóta, vegyük ki a sütőből és néhány perces várakozás után emeljük le róla a csatos forma oldalát.
Fordítsuk meg a tortát és vegyük le róla a forma alját és végül a sütőpapírt is.
Fordítsuk vissza a piskótát és hűtsük ki.
Készítsük el a krémet.
Itt elég sok tojásra van szükség, ne lepődjünk meg rajta.
Ugyanis ez a krém mennyiség dupla adag.
Ennyire viszont szükség is van, hiszen a tüskékre elmegy valamivel több, mint egy adag krém.
Tegyünk fel a gázra egy kisebb lábasban vizet és hagyjuk felmelegedni.
Készítsünk elő egy akkora tálat, ami tökéletesen ráilleszkedik majd.
A cukrot és a tojásokat tegyük bele a tálba és adjuk hozzá a csokoládét is, amiket érdemes igen kicsire felaprítani.
Állandó keverés mellett először csak olvasszuk össze a hozzávalókat, majd az egészet főzzük fel sűrűre.
Az állandó keverés maradjon meg, mert különben rántotta lesz a tojásból.
Ennek a krém alapnak a főzési ideje igen sokáig tart, legalább 20-30 perc.
De ennyi idő alatt fog besűrűsödni a cukros, csokis, tojásos alapunk.
Akkor lesz egyébként jó a krém, ha már megáll a habverőn.
Azt követően leemeljük a gőzről és hagyjuk langymelegre hűlni.
Ekkor egy gépi habverővel beledolgozzuk a rámát.
Ezután összeállíthatjuk a torta egy részét.
A kihűlt piskóta két oldaláról vágjunk le egy-egy kis rész ovális darabot, mert így lehet lekerekíteni a sündisznó alakját. A lényeg, hogy ovális alakzatot kapjunk.
Ezt most egy másik sündisznó tortánál készült képen meg is mutatom,
mivel ennél a piskótánál erről nem készítettem fotót.
Amit levágtunk két darab piskótát, ne dobjuk el, az majd felkerül a tetejére. Azzal megnagyobbítjuk a hátát.
A formára alakított piskótát azután vágjuk el 3 lapba.
A krémet válasszuk ketté és az egyik rész krémet azonnal be is tehetjük a hűtőszekrénybe pihenni.
Míg a másik rész krémet osszuk el 3 felé.
A két rész 1/3-1/3 krémmel kenjük meg a lapokat.
Ha soknak véljük, inkább kevesebbel kenjük meg a lapokat, az a fenn maradó krém sem vész kárba. Hozzákerül a tüskékre szánt krémhez.
A maradék 1/3 rész krémből valamennyivel pedig illesszük a háta tetejére a levágott félkör ívesre szabott darabokat és mindenhol kenjük meg kívülről a tortát. Itt is ha marad krém, ugyanúgy tegyük a meghagyott krémhez.
Tegyük be a megkent tortát a hűtőszekrénybe egy kis időre.
Legalább 1 órára, míg kissé megszilárdul kívülről a krém a torta külső felületén.
A pihentetési idő letelte után, nyújtsuk ki azt kis darab fondantot, amit már előre elkészítettünk és a sündisznó arcának lett szánva.
Az arcának lévő részre simítsuk rá a kinyújtott fondantot, amit előtte szabjunk le akkorára, amekkora úgy ráilleszthető, hogy majd a krém tüskéi egy kicsit fedjék még.
Az arcocskán lévő szemeknél egy kis kerek tortadíszítővel készítsünk egy kis mélyedést. Nem kell nagy, csak akkora legyen a bemélyedés, hogy oda beilleszthető legyen akár egy-egy mazsola vagy csoki golyó vagy egy kerek csokilapocska.
Én mazsolát tettem a szemeknek.
Ha nincs torta formázónk, valami mással helyettesítsük.
A fondantot ott a szemek bemélyedésénél, picit vizezzük meg vagy ehető ragasztóval kenjük le és úgy illesszük oda a szemeknek való ehető kiegészítőket.
Az orrának való picike fondant darabot színezzük meg egy csipetnyi kakaóporral és gömbölygessük golyóvá.
Majd azt is vízzel vagy ragasztóval rögzítsük az orra helyére.
Vegyük ki a félre tett krémet a hűtőből, ami állt legalább másfél órát.
Hiszen mire a krém felvitele megtörténik, nagyjából ennyi idő telik el.
Egy robotgéppel keverjük át.
Egy csillagcsővel ellátott habzsákból vagy habkinyomóból nyomjunk mindenhová csoki habrózsákat a tortán lévő külső krém rétegre.
A torta legaljáig legyenek tüskék és az arca körül pedig próbáljuk meg kicsit körívesen tenni a habrózsákat.
Nekem ott igaz nem tökéletes, de nagyjából kereknek néz ki a süni orcája.
A tortát ezután ismét tegyük hűtőszekrénybe pár órára.
Azalatt fondantból elkészíthetjük a gyümölcsöket a süni hátára.
Amik lehetnek más gyümölcsök is, nem csak annyiféle, ami ezen a tortán látható.
A másik tortánál több gyümölcsöt alkottam meg, s abban van szőlő, szilva és eper is.
Arról is beillesztek egy képet. Bár ezek szintén a nemrégiben sütött sündisznó tortámnál készültek.
Ennél a régebbi süninél kevesebb a gyümölcs, de mint a fotón is látható, bővíthetjük a gyümölcs választékot.
Szerintem mindenki meg tudja csinálni szabad kézzel is, úgy, ahogyan én is készítettem el őket.
A gyümölcsöket egyébként már egy nappal előbb is megcsinálhatjuk, megalkothatjuk.
Pár óra letelte után, vegyük ki a tortát a hűtőből és helyezzük rá a kicsit már megszilárdult tüskék tetejére az elkészült gyümölcsöket.
Végül tartsuk egész éjszakán át a tortát a hűtőszekrényben, míg a krém is tökéletesen összeáll a tortában.
Ha valaki csak az ünneplés előtt szeretne felhelyezni a gyümölcsöket, akkor sincs elkésve.
A fondant leírását megtalálhatjátok a recepttáramban.
Másnap pedig már szervírozhatjuk a sünis tortát az ünnepelt elé.
Aminek a kicsik is és nagyok is biztosan egyformán örülni fognak.
Kellemes torta készítést kívánok!