SÜNDISZNÓ TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 40 dkg cukor
  • 12 egész tojás
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 40 dkg ráma
  • Egyéb: fondant vagy marcipán
  • Elkészítés: Ez az aranyos sündisznó torta egyszer már felkerült az oldalra, de véletlenül letöröltem. Igaz, amikor fotóztam, évekkel ezelőtt, nem gondoltam, hogy valaha is a receptjeim között lesz látható, így csak saját magamnak örökítettem meg. Így picit olyan dolgok is mellé kerültek, amiket már nem tudtam átszerkeszteni, hiszen akkor a tortából is levágok egy részt. Ezért sajnos csak így tudom bemutatni azt a tortát, amit még réges-régen készítettem a lányomnak, aki akkor még kislány volt. Viszont az elkészítési módját mégis szeretném megosztani veletek.
    Talán a kicsi mellék képek ellenére jól kivehető maga a sündisznócska...
    Először egy 22 vagy 24 cm-es tortaformában süssünk egy sima, 6 tojásos piskótát.
    Ahhoz a sütőt kapcsoljuk be, hogy bemelegedhessen. Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoljuk, míg a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
    Azután készítsük elő a tortaformát, aminek az aljába tegyünk egy méretre, kerekre vágott sütőpapírt.
    Miután előkészültünk, a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral.
    A cukrot viszont ne azonnal adjuk hozzá a fehérjékhez, csak ha már képeztünk egy kis habot.
    A kellő keménységű hab után adjuk hozzá a tojássárgákat is és azzal is habosítsuk tovább.
    Majd a 6  púp. ek. lisztben vegyítsük el a sütőport és fakanállal forgassuk bele a tojáshabba.
    Simítsuk bele a formába a masszát és helyezzük be a sütőbe.
    Az előmelegedett sütőben süssük készre, tűpróbáig.
    A sütési idő kb. 25-30 perc.
    Amint megsült a piskóta, vegyük ki a sütőből és néhány perces várakozás után emeljük le róla a csatos forma oldalát.
    Fordítsuk meg a tortát és vegyük le róla a forma alját és végül a sütőpapírt is.
    Fordítsuk vissza a piskótát és hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet.
    Itt elég sok tojásra van szükség, ne lepődjünk meg rajta.
    Ugyanis ez a krém mennyiség dupla adag.
    Ennyire viszont szükség is van, hiszen a tüskékre elmegy valamivel több, mint egy adag krém.
    Tegyünk fel a gázra egy kisebb lábasban vizet és hagyjuk felmelegedni.
    Készítsünk elő egy akkora tálat, ami tökéletesen ráilleszkedik majd.
    A cukrot és a tojásokat tegyük bele a tálba és adjuk hozzá a csokoládét is, amiket érdemes igen kicsire felaprítani.
    Állandó keverés mellett először csak olvasszuk össze a hozzávalókat, majd az egészet főzzük fel sűrűre.
    Az állandó keverés maradjon meg, mert különben rántotta lesz a tojásból.
    Ennek a krém alapnak a főzési ideje igen sokáig tart, legalább 20-30 perc.
    De ennyi idő alatt fog besűrűsödni a cukros, csokis, tojásos alapunk.
    Akkor lesz egyébként jó a krém, ha már megáll a habverőn.
    Azt követően leemeljük a gőzről és hagyjuk langymelegre hűlni.
    Ekkor egy gépi habverővel beledolgozzuk a rámát.
    Ezután összeállíthatjuk a torta egy részét.
    A kihűlt piskóta két oldaláról vágjunk le egy-egy kis rész ovális darabot, mert így lehet lekerekíteni a sündisznó alakját. A lényeg, hogy ovális alakzatot kapjunk.
    Ezt most egy másik sündisznó tortánál készült képen meg is mutatom,
    mivel ennél a piskótánál erről nem készítettem fotót.
    Amit levágtunk két darab piskótát, ne dobjuk el, az majd felkerül a tetejére. Azzal megnagyobbítjuk a hátát.
    A formára alakított piskótát azután vágjuk el 3 lapba.
    A krémet válasszuk ketté és az egyik rész krémet azonnal be is tehetjük a hűtőszekrénybe pihenni.
    Míg a másik rész krémet osszuk el 3 felé.
    A két rész 1/3-1/3 krémmel kenjük meg a lapokat.
    Ha soknak véljük, inkább kevesebbel kenjük meg a lapokat, az a fenn maradó krém sem vész kárba. Hozzákerül a tüskékre szánt krémhez.
    A maradék 1/3 rész krémből valamennyivel pedig illesszük a háta tetejére a levágott félkör ívesre szabott darabokat és mindenhol kenjük meg kívülről a tortát. Itt is ha marad krém, ugyanúgy tegyük a meghagyott krémhez.
    Tegyük be a megkent tortát a hűtőszekrénybe egy kis időre.
    Legalább 1 órára, míg kissé megszilárdul kívülről a krém a torta külső felületén.
    A pihentetési idő letelte után, nyújtsuk ki azt  kis darab fondantot, amit már előre elkészítettünk és a sündisznó arcának lett szánva.
    Az arcának lévő részre simítsuk rá a kinyújtott fondantot, amit előtte szabjunk le akkorára, amekkora úgy ráilleszthető, hogy majd a krém tüskéi  egy kicsit  fedjék még.
    Az arcocskán lévő szemeknél egy kis kerek tortadíszítővel készítsünk egy kis mélyedést. Nem kell nagy, csak akkora legyen a bemélyedés, hogy oda beilleszthető legyen akár egy-egy mazsola vagy csoki golyó vagy egy  kerek csokilapocska.
    Én mazsolát tettem a szemeknek.
    Ha nincs torta formázónk, valami mással helyettesítsük.
    A fondantot ott a szemek bemélyedésénél, picit vizezzük meg vagy ehető ragasztóval kenjük le és úgy illesszük oda a szemeknek való ehető kiegészítőket.
    Az orrának való picike fondant darabot színezzük meg egy csipetnyi kakaóporral és gömbölygessük golyóvá.
    Majd azt is vízzel vagy ragasztóval rögzítsük az orra helyére.
    Vegyük ki a félre tett krémet a hűtőből, ami állt legalább másfél órát.
    Hiszen mire a krém felvitele megtörténik, nagyjából ennyi idő telik el.
    Egy robotgéppel keverjük át.
    Egy csillagcsővel ellátott habzsákból vagy habkinyomóból nyomjunk mindenhová csoki habrózsákat a tortán lévő külső krém rétegre.
    A torta legaljáig legyenek tüskék és az arca körül pedig próbáljuk meg kicsit körívesen tenni a habrózsákat.
    Nekem ott igaz nem tökéletes, de nagyjából kereknek néz ki a süni orcája.
    A tortát ezután ismét tegyük hűtőszekrénybe pár órára.
    Azalatt fondantból elkészíthetjük a gyümölcsöket a süni hátára.
    Amik lehetnek más gyümölcsök is, nem csak annyiféle, ami ezen a tortán látható.
    A másik tortánál több gyümölcsöt alkottam meg, s abban van szőlő, szilva  és eper is.
    Arról is beillesztek egy képet. Bár ezek szintén a nemrégiben sütött sündisznó tortámnál készültek.
    Ennél a régebbi süninél kevesebb a gyümölcs, de mint a fotón is látható, bővíthetjük a gyümölcs választékot.
    Szerintem mindenki meg tudja csinálni szabad kézzel is, úgy, ahogyan én is  készítettem el őket.
    A gyümölcsöket egyébként már egy nappal előbb is megcsinálhatjuk, megalkothatjuk.
    Pár óra letelte után, vegyük ki a tortát a hűtőből és helyezzük rá a kicsit már megszilárdult tüskék tetejére az elkészült gyümölcsöket.
    Végül tartsuk egész éjszakán át a tortát a hűtőszekrényben, míg a krém is tökéletesen összeáll a tortában.
    Ha valaki csak az ünneplés előtt szeretne felhelyezni a gyümölcsöket, akkor sincs elkésve.
    A fondant leírását megtalálhatjátok a recepttáramban.
    Másnap pedig már szervírozhatjuk a sünis tortát az ünnepelt elé.
    Aminek a kicsik is és nagyok is biztosan egyformán örülni fognak.

    Kellemes torta készítést kívánok!