MEGGYES KRÉMES SZELET
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg liszt 1 cs. sütőpor 2 ek. kakaópor 25 dkg ráma vagy liga 20 dkg cukor 6 tojás 3 dl tej 50 dkg magozott meggy Krém: 1 vaníliás pudingpor 4 ek. cukor 4 dl tej 3 dl tejszín 1 cs. expressz zselatin fix por Teteje: csokireszelék Egyéb: sütőpapír
Elkészítés:Ezt a süteményt is már igen régen sütöttem, így a napokban elhatároztam, hogy a hétvégi süteményem a meggyes krémes lesz. A régebbi recept mellé nem készültek fázis fotók, így most azt is pótolom. Ez a sütemény egyébként nem lesz túl édes a meggynek köszönhetően. De ha valaki édesebbre szeretné a krémet a süteményben, akkor növelje a cukor mennyiségét. De szerintem éppen így jó.
Tegyük ezután a süteményt éjszakára, azaz másnapig a hűtőszekrénybe.
Első lépésként kapcsoljuk be a sütőnket.
Villanysütőnél 180 fokra, alsó-felső funkcióra állítsuk a gombokat.
Hagyományos sütőnél ennek a megfelelőjére.
A süteményhez, ha magozott meggybefőttet használunk, szűrjük le a levétől.
Ha friss gyümölcsből készítjük, akkor előbb azt magozzuk ki.
Azután a rámát keverjük ki habosra a cukorral.
Majd válasszuk ketté a tojásokat és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, s mindegyikkel külön-külön habosítsuk tovább a rámás keveréket.
A lisztben vegyítsük el a sütőport, s keverjük a tojásos alaphoz.
Közben annyi tejet adagoljunk fokozatosan hozzá, hogy egy krémszerű masszát kapjunk. Nálam ez a tej mennyiség 3 dl volt.
A tojások fehérjét ezután verjük fel kemény habbá és forgassuk bele az előbbi alaphoz.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A kikevert tésztát felezzük el, s az egyik rész tésztát hagyjuk így világosan, a másik felébe pedig keverjük bele a kakaóport.
Én Holland kakaóport használtam, így abból csak 2 lapos evőkanállal tettem a tésztába, mert elég sötét a színe. De a zsírszegény, világos kakaóporból 2 nagyobb evőkanállal is tehetünk hozzá.
A kakaót érdemes szűrőn keresztül hozzászitálni a tésztához, mert így elkerülhetjük, hogy kis csomó is maradjon benne a kikevert piskótában.
Miután kikevertük a kakaóval, először a fehér piskóta tésztát öntsük bele a tepsibe és simítsuk el.
Majd erre öntsük rá a kakaós tésztát és egy lapáttal - én tortalapátot használtam hozzá - simítsuk el a fehér piskóta tészta tetején.
A tetejét rakjuk ki a lecsepegtetett meggyel.
Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és 30-35 perc alatt süssük készre. Tűpróbát végezzünk.
Mivel minden sütő más, így a sütési idő is változhat.
A villany sütőmben 30 perc alatt sült meg, míg más alkalommal édesanyámnál, a hagyományos sütőjében 35 percre volt szükség.
Amikor megsült a meggyes piskóta, néhány perces várakozás után vegyük ki a tepsiből és hűtsük ki a tésztát.
Mivel a tésztában benne vannak a meggyszemek, érdemes két tálca segítségével kiborítani és megfordítani a tésztát, hogy ne szakadjon meg a megsült, még meleg tésztánk.
Közben készítsük el a krémet.
A pudingport főzzük fel sűrűre a 4 ek. cukorral és a tejjel, s ezután ezt is hűtsük ki.
A habtejszínt a zselatin fix-el verjük fel kemény habbá.
Amikor már kicsit kihabosítottuk a tejszínt, akkor adjuk csak hozzá a zselatin fix-et és azzal együtt verjük fel a végleges keménységű állagig.
Majd keverjük hozzá tejszínhabot a kihűlt pudinghoz.
Ezt is végezhetjük robotgéppel.
A krémet végül simítsuk rá a kihűlt meggyes süti tetejére.
Végül a krém tetejére reszeljünk csokoládét.
A csokoládé típusa mindegy, lehet étcsoki vagy tejcsoki is.
Tegyük ezután a süteményt éjszakára, azaz másnapig a hűtőszekrénybe.
A sütemény tetejére a csokireszelék felvitelénél érdemes a tálca alá tenni egy lemosható ( viaszos vászon ) terítőt vagy egy darab sütőpapírt tenni, mert ahogy reszeljük a krémre a csokit, bármennyire is vigyázunk, mellé is fog kerülni.
Így pedig nem kenjük majd szét az anyagból készült terítőn. Viszont tányérra nem érdemes előbb lereszelni a csokit és kézzel rászórni a sütire, hiszen a kezünk melegétől olvadna a csokoládé.
Miután pihent a süteményünk egy éjszakát a hűtőben, a süti oldalait, széleit vágjuk le.
Majd vágjuk 3 hosszú csíkba és a csíkokat szeleteljük fel a nekünk tetsző nagyságúakra.
A sütemény felvágását érdemes forróvízzel leöblített és megtörölt késsel végezni, mert így szépen egyben maradnak a szeletek, nem fog elkenődni a krém.
Rendezzük egy kínáló tálra a süteményt és már szervírozhatjuk is.
Ha még mutatósabbá szeretnénk tenni a süteményünket, abban az esetben a tetejére illesszünk egy csokidíszt, amit természetesen mi magunk is elkészíthetünk.
Még előző este gőz fölött vagy mikróban olvasszunk fel 4-5-6 kis kocka étcsokit.
Adhatunk hozzá egy nagyon picike mennyiségű rámát vagy ligát is, mert ettől selymesebb állagú lesz az olvasztott csoki.
Tegyük bele egy nejlon zacskóba, aminek azután a száját tekerjük meg.
Így kapunk egy kis zsákocskát.
A zsákocska sarkán vágjunk egy kicsike kis lyukat.
Előtte fektessünk egy tálcára egy darab szilikonos sütőpapírt, majd erre a sütőpapírra a zsákocskából a csokival rajzoljunk meg mintákat.
Az lehet különböző.
Lehet virág, lehet oldalak nélküli rácsos lapocska, lehet fenyő stb. Minden rajtunk múlik és persze a kézügyességünkön.
Én egy ugyan nem szabályosan megrajzolt, de virág formát rajzoltam és kitöltöttem hézagosan még csokival.
Hagyjuk másnapig a csokit a sütőpapíron megdermedni és aztán levéve a sütőpapírról, kicsit belenyomva a krémbe a csokidísz alját, helyezzük rá a sütemény szelet tetejére,.
Aki szeretne egy habrózsát is tehet a süti tetejére és arra illesztheti rá a csokidíszt.
Persze nem feltétlenül kell ennyi ideig száradni a csoki mintának, 1-2 óra hűtőben való állás is elegendő hozzá.
De én előző este készítettem el és nem tettem hűtőbe, csak szobahőmérsékleten dermedt a csoki. S csak a másnapi szeletelésnél használtam fel.
Bárhogyan is készítitek, a csokidíszekkel és anélkül, csak csokireszelékkel megszórva is nagyon finom süteményt tudunk felszolgálni a családunk vagy a vendégeink számára.
Jó étvágyat kívánok hozzá!