MEGGYES KRÉMES SZELET
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 25 dkg ráma vagy liga
  • 20 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 3 dl tej
  • 50 dkg magozott meggy
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 4 ek. cukor
  • 4 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 1 cs. expressz zselatin fix por
  • Teteje: csokireszelék
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés:Ezt a süteményt is már igen régen sütöttem, így a napokban elhatároztam, hogy a hétvégi süteményem a meggyes krémes lesz. A régebbi recept mellé nem készültek fázis fotók, így most azt is pótolom.  Ez a sütemény egyébként nem lesz túl édes a meggynek köszönhetően. De ha valaki édesebbre szeretné a krémet a süteményben, akkor növelje a cukor mennyiségét. De szerintem éppen így jó.

    Első lépésként kapcsoljuk be a sütőnket.
    Villanysütőnél 180 fokra, alsó-felső funkcióra állítsuk a gombokat.
    Hagyományos sütőnél ennek a megfelelőjére.
    A süteményhez, ha magozott meggybefőttet használunk, szűrjük le a levétől.
    Ha friss gyümölcsből készítjük, akkor előbb azt magozzuk ki.
    Azután a rámát keverjük ki habosra a cukorral. 
    Majd válasszuk ketté a tojásokat és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, s mindegyikkel külön-külön  habosítsuk tovább a rámás keveréket.
    A lisztben vegyítsük el a sütőport, s keverjük a tojásos alaphoz.
    Közben annyi tejet adagoljunk fokozatosan hozzá, hogy egy krémszerű masszát kapjunk. Nálam ez a tej mennyiség 3 dl volt.
    A tojások fehérjét ezután verjük fel kemény habbá és forgassuk bele az előbbi alaphoz. 
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
    A kikevert tésztát felezzük el, s az egyik rész tésztát hagyjuk így világosan, a másik felébe pedig keverjük bele a kakaóport.
    Én Holland kakaóport használtam, így abból csak 2 lapos evőkanállal tettem a tésztába, mert elég sötét a színe. De a zsírszegény, világos kakaóporból 2 nagyobb evőkanállal is tehetünk hozzá. 
    A kakaót érdemes szűrőn keresztül hozzászitálni a tésztához, mert így elkerülhetjük, hogy kis csomó is maradjon benne a kikevert piskótában.
    Miután kikevertük a kakaóval, először a fehér piskóta tésztát öntsük bele a tepsibe és simítsuk el.
    Majd erre öntsük rá a kakaós tésztát  és egy lapáttal - én tortalapátot használtam hozzá -  simítsuk el a fehér piskóta tészta tetején.
    A tetejét rakjuk ki a lecsepegtetett meggyel.
    Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és 30-35 perc alatt süssük készre. Tűpróbát végezzünk.
    Mivel minden sütő más, így a sütési idő is változhat.
    A villany sütőmben 30 perc alatt sült meg, míg más alkalommal édesanyámnál, a hagyományos sütőjében 35 percre volt szükség.
    Amikor megsült a meggyes piskóta, néhány perces várakozás után vegyük ki a tepsiből és hűtsük ki a tésztát.
    Mivel a tésztában benne vannak a meggyszemek, érdemes két tálca segítségével kiborítani és megfordítani a tésztát, hogy ne szakadjon meg a megsült, még meleg tésztánk.
    Közben készítsük el a krémet.
    A pudingport főzzük fel sűrűre a 4 ek. cukorral és a tejjel, s ezután ezt is hűtsük ki. 
    A habtejszínt a zselatin fix-el verjük fel kemény habbá.
    Amikor már kicsit kihabosítottuk a tejszínt, akkor adjuk csak hozzá a zselatin fix-et és azzal együtt verjük fel a végleges keménységű állagig.
    Majd keverjük hozzá tejszínhabot a kihűlt pudinghoz. 
    Ezt is végezhetjük robotgéppel.
    A krémet végül simítsuk rá a kihűlt meggyes süti tetejére.
    Végül a krém tetejére reszeljünk csokoládét.
    A csokoládé típusa mindegy, lehet étcsoki vagy tejcsoki is.

    Tegyük ezután a süteményt éjszakára, azaz másnapig a hűtőszekrénybe.
    A sütemény tetejére a csokireszelék felvitelénél érdemes a tálca alá tenni egy lemosható ( viaszos vászon ) terítőt vagy egy darab sütőpapírt tenni, mert ahogy reszeljük a krémre a csokit, bármennyire is vigyázunk, mellé is fog kerülni.
    Így pedig nem kenjük majd szét az anyagból készült terítőn. Viszont tányérra nem érdemes előbb lereszelni a csokit és kézzel rászórni a sütire, hiszen a kezünk melegétől olvadna a csokoládé.
    Miután pihent a süteményünk egy éjszakát a hűtőben, a süti oldalait, széleit vágjuk le.
    Majd vágjuk 3 hosszú csíkba és a csíkokat szeleteljük fel a nekünk tetsző nagyságúakra.
    A sütemény felvágását érdemes forróvízzel leöblített és megtörölt késsel végezni, mert így szépen egyben maradnak a szeletek, nem fog elkenődni a krém.
    Rendezzük egy kínáló tálra a süteményt és már szervírozhatjuk is.
    Ha még mutatósabbá szeretnénk tenni a süteményünket, abban az esetben a tetejére illesszünk egy csokidíszt, amit természetesen mi magunk is elkészíthetünk.
    Még előző este gőz fölött vagy mikróban olvasszunk fel 4-5-6 kis kocka étcsokit.
    Adhatunk hozzá egy nagyon picike mennyiségű rámát vagy ligát is, mert ettől selymesebb állagú lesz az olvasztott csoki.
    Tegyük bele egy nejlon zacskóba, aminek azután a száját tekerjük meg.
    Így kapunk egy kis zsákocskát.
    A zsákocska sarkán vágjunk egy kicsike kis lyukat.
    Előtte fektessünk egy  tálcára egy  darab szilikonos sütőpapírt, majd erre a sütőpapírra a zsákocskából a csokival rajzoljunk meg mintákat.
    Az lehet különböző.
    Lehet virág, lehet oldalak nélküli rácsos lapocska, lehet fenyő stb. Minden rajtunk múlik és persze a kézügyességünkön.
    Én egy ugyan nem szabályosan megrajzolt, de virág formát rajzoltam és kitöltöttem hézagosan még csokival.
    Hagyjuk másnapig a csokit a sütőpapíron megdermedni és aztán levéve a sütőpapírról, kicsit belenyomva a krémbe a csokidísz alját, helyezzük rá a sütemény szelet tetejére,.
    Aki szeretne egy habrózsát is tehet a süti tetejére és arra illesztheti rá a csokidíszt. 
    Persze nem feltétlenül kell ennyi ideig száradni a csoki mintának, 1-2 óra hűtőben való állás is elegendő hozzá.
    De én előző este készítettem el és nem tettem hűtőbe, csak szobahőmérsékleten dermedt a csoki. S csak a másnapi szeletelésnél használtam fel.
    Bárhogyan is készítitek, a csokidíszekkel és anélkül, csak csokireszelékkel megszórva is nagyon finom süteményt tudunk felszolgálni a családunk vagy a vendégeink számára.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!