ROZMARINGOS BURGONYA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg apróbb burgonya 3 ek. étolaj 2 kk. őrölt piros paprika 2 kk. szárított rozmaring 3-4 gerezd fokhagyma só sütőpapír
Elkészítés: Már több húsételemnél is készítettem ezt a köretet. Nagyon szeretem, mert egy hétvégi ebédnél lévő húsétel mellé is elkészíthetjük, de vendégváráskor is előrukkolhatunk vele. Még egy pörkölthöz is rendkívül jól passzol, s hát a sültek mellett szinte elronthatatlan.
Én leginkább minimum 1,5 kg apróbb szemű burgonyából készítem, de lehet 1 kg krumpliból is összeállítani.
Ha akarjuk egyben is hagyhatjuk az apróbb szemű burgonyákat, de kettőbe-háromba is vághatjuk.
Először a sütőnket kapcsoljuk be 200 fokra.
Majd a burgonyákat pucoljuk le a héjuktól és vágjuk össze azokat úgy, ahogy említettem. Mossuk meg 2-3 váltó vízben és csepegtessük jól le a víztől.
Az olajban keverjük el az őrölt paprikát és a rozmaringot.
Egy tepsibe fektessünk sütőpapírt és öntsük bele a burgonyát.
Erre öntsük rá az olajos fűszert és forgassuk össze vele a burgonyát.
Persze egy tálban is összekeverhetjük az egészet és úgy önthetjük bele a tepsibe, de az első verzió egyszerűbb.
Azután ízlés szerint sózzuk meg a krumplikat és azzal is forgassuk össze.
Végül 3-4 gerezd fokhagymát pucoljunk meg és aprítsuk fel, majd szórjuk rá ide-oda a krumplik tetejére.
Tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük készre a burgonyákat.
A sütés során kétszer-háromszor egy lapáttal forgassuk meg, hogy mindenhol jól átsülhessen.
A sütési idő 30-50 perc között mozog, kinek mennyi idő alatt sül meg.
Ha újkrumplit sütöttem így rozmaringosan, 30 perc is elegendő volt a sütésre.
Míg más típusú krumplinál több ideig tartott a megsütése.
Ennél a fogásnál alufóliát nem használtam, mert az olajnak köszönhetően így azt fogjuk elérni, hogy a külső része ropogósabb lesz, de a belseje jól átsüthető.
Bármilyen húsételhez kínálhatjuk, lehet az akár sült oldalas.
De készíthetjük sült tarja mellé is és mint a recept elején is említettem, más sültekhez is.
Az első és az alsó fotón és a főfotón is a baconszalonnába tekert sült csirkemájjal látható, amihez szintén remekül passzolt a rozmaringos sült krumpli.
Jó étvágyat kívánok hozzá!