ROZMARINGOS BURGONYA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg apróbb burgonya
  • 3 ek. étolaj
  • 2 kk. őrölt piros paprika
  • 2 kk. szárított rozmaring
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Már több húsételemnél is készítettem ezt a köretet. Nagyon szeretem, mert egy hétvégi ebédnél lévő húsétel mellé is elkészíthetjük, de vendégváráskor is előrukkolhatunk vele. Még egy pörkölthöz is rendkívül jól passzol, s hát a sültek mellett szinte elronthatatlan.
    Én leginkább minimum 1,5 kg apróbb szemű burgonyából készítem, de lehet 1 kg krumpliból is összeállítani.
    Ha akarjuk egyben is hagyhatjuk az apróbb szemű burgonyákat, de kettőbe-háromba is vághatjuk.
    Először a sütőnket kapcsoljuk be 200 fokra.
    Majd a burgonyákat pucoljuk le a héjuktól és vágjuk össze azokat úgy, ahogy említettem. Mossuk meg 2-3 váltó vízben és csepegtessük jól le a víztől.
    Az olajban keverjük el az őrölt  paprikát és a rozmaringot.
    Egy tepsibe fektessünk sütőpapírt és öntsük bele a burgonyát.
    Erre öntsük rá az olajos fűszert és forgassuk össze vele a burgonyát.
    Persze egy tálban is összekeverhetjük az egészet és úgy önthetjük bele a tepsibe, de az első verzió egyszerűbb.
    Azután ízlés szerint sózzuk meg a krumplikat és azzal is forgassuk össze.
    Végül 3-4 gerezd fokhagymát pucoljunk meg és aprítsuk fel, majd szórjuk rá ide-oda a krumplik tetejére.
    Tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük készre a burgonyákat.
    A sütés során kétszer-háromszor egy lapáttal forgassuk meg, hogy mindenhol jól átsülhessen.
    A sütési idő 30-50 perc között mozog, kinek mennyi idő alatt sül meg. 
    Ha újkrumplit sütöttem így rozmaringosan, 30 perc is elegendő volt a sütésre.
    Míg más típusú krumplinál több ideig tartott a megsütése.
    Ennél a fogásnál alufóliát nem használtam, mert az olajnak köszönhetően így azt fogjuk elérni, hogy a külső része ropogósabb lesz, de a belseje jól átsüthető.
    Bármilyen húsételhez kínálhatjuk, lehet az akár sült oldalas. 
    De készíthetjük sült tarja mellé is és mint a recept elején is említettem, más sültekhez is.
    Az első és az alsó fotón és a főfotón is a baconszalonnába tekert sült csirkemájjal látható, amihez szintén remekül passzolt a rozmaringos sült krumpli.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!