PROVENSZI KRUMPLI
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg (új)burgonya zsiradék só őrölt fekete bors oregánó fűszer 1-2 cukkini 1-2 paradicsom 3 dl főzőtejszín 3 tojás 5 dkg trapista sajt petrezselyemzöld
Elkészítés: A Provenszi krumpli egy zöldséggel és sajttal gazdagított egytálétel, amit én köretként kínálok valamilyen sült hús mellé. De még főfogásnak is beillik egy salátához. Tehát a vegetáriánusoknak is nagyon ízletes fogás lehet.
Ha újkrumpliból készítjük, akkor az alapos mosás után csak megkapirgáljuk a héjától a burgonyát. De ha öreg krumplit használunk, akkor viszont lepucoljuk a burgonya héját.
Azután felkarikázzuk és megmossuk a burgonyát, majd sós vízben puhára főzzük.
Miután megfőtt a burgonya, leszűrjük és egy zsiradékkal kikent tepsibe öntjük.
A cukkinit szintén jól megmossuk és aztán felkarikázzuk - nem muszáj meghámozni, de akár hámozottan is felkarikázhatjuk.
A paradicsomot is szintén karikákra vágjuk a megmosás után.
A tepsibe öntsük bele a burgonyát, amit megszórunk sóval, majd beterítjük a cukkinivel és a paradicsommal.
Ismét sózzuk és ezután megszórjuk oregánóval.
Abból se túl kevés ne legyen, de se túl sok, mert elég intenzív az íze.
A főzőtejszínt keverjük el a 3 nyers tojással, amit ízesítsünk sóval és 1-2 csipet őrölt borssal, s öntsük rá a cukkinik és paradicsomok tetejére.
Erre szórjunk petrezselyemzöldet, amit előzőleg aprítsunk fel.
Végül hintsük meg reszelt trapista sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg a tejszínes tojás össze nem áll. Ezalatt a sajt is szépen ráolvad a zöldségekre.
Ez a sütési idő kb. 30-35 perc.
Sült húsok mellé kínálva kiváló köret.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Sült húsok mellé kínálva kiváló köret.
Jó étvágyat kívánok hozzá!