PROVENSZI KRUMPLI
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg (új)burgonya
  • zsiradék
  • őrölt fekete bors
  • oregánó fűszer
  • 1-2 cukkini
  • 1-2 paradicsom
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 tojás
  • 5 dkg trapista sajt
  • petrezselyemzöld
  • Elkészítés: A Provenszi krumpli egy zöldséggel és sajttal gazdagított egytálétel, amit én köretként kínálok valamilyen sült hús mellé. De még főfogásnak is beillik egy salátához. Tehát a vegetáriánusoknak is nagyon ízletes fogás lehet.
    Ha újkrumpliból készítjük, akkor az alapos mosás után csak megkapirgáljuk a héjától a burgonyát. De ha öreg krumplit használunk, akkor viszont lepucoljuk a burgonya héját. 
    Azután felkarikázzuk és megmossuk a burgonyát, majd sós vízben puhára főzzük. 
    Miután megfőtt a burgonya, leszűrjük és egy zsiradékkal kikent tepsibe öntjük. 
    A cukkinit szintén jól megmossuk és aztán felkarikázzuk - nem muszáj meghámozni, de akár hámozottan is felkarikázhatjuk.
    A paradicsomot is szintén karikákra vágjuk a megmosás után. 
    A tepsibe öntsük bele a burgonyát, amit megszórunk sóval, majd beterítjük a cukkinivel és a paradicsommal. 
    Ismét sózzuk és ezután megszórjuk oregánóval. 
    Abból se túl kevés ne legyen, de se túl sok,  mert elég intenzív az íze. 
    A főzőtejszínt keverjük el a 3 nyers  tojással, amit ízesítsünk sóval és 1-2 csipet őrölt borssal, s  öntsük rá a cukkinik és paradicsomok tetejére. 
    Erre szórjunk petrezselyemzöldet, amit előzőleg aprítsunk fel. 
    Végül hintsük meg reszelt trapista sajttal. 
    200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg a tejszínes tojás össze nem áll. Ezalatt a sajt is szépen ráolvad a zöldségekre.
    Ez a sütési idő kb. 30-35 perc. 
    Sült húsok mellé kínálva kiváló köret.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!