BROKKOLIS-KRUMPLIS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 1 kg burgonya
  • 1 kisebb fej brokkoli ( kb. 30-40 dkg )
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 dkg körüli ráma a forma kikenéséhez
  • 1 nagyobb kápia paprika ( piros )
  • 4 tojás
  • 2 dl főzőtejszín
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • őrölt fekete bors
  • Elkészítés: Amikor az almás-sajtos csirkemájat sütöttem, akkor ez a krumplis-brokkolis köret készült mellé. Az elkészítése egyszerű és a végén egy ízletes, tartalmas köretet fogunk kapni. De ez a köret nem csak ehhez a májas főételhez illik, hanem más fogáshoz is remekül passzol. Akár melegen és akár hidegen is fogyasztható, mindkét féleképpen finom.
    Első lépésként a zöldségekkel kell kezdenünk. 
    A brokkolit szedjük rózsáira - lehet akár félbe is vágni, ha netán nagyobb fejek a rózsák - és mossuk meg. Tegyük bő, sóval ízesített vízbe és főzzük puhára, de arra ügyeljünk, hogy ne menjen, ne főljön teljesen szét.
    Azt követően, ha feltettük főlni a brokkolit, pucoljuk meg a burgonyát.
    Vágjuk kisebb kockákra, mossuk meg és sós vízben azt is főzzük puhára.
    Ha mindkettő megfőlt, szűrjük le a levétől és hagyjuk addig hűlni, amíg a többi hozzávalóval dolgozunk.
    A kápia paprikát mossuk meg és a magháza nélkül kisebb csíkokra vagy kockákra vágjuk fel.
    Majd egy kis csokor petrezselyemzöldet mossunk meg, aprítsuk össze azt is és mindkettő hozzávalót tegyük félre.
    Amint ezzel meg vagyunk, a vöröshagymát pucoljuk meg és kettévágva, vágjuk félfőre.
    A fokhagyma gerezdeket úgyszintén héjazzuk le és azokat is szeleteljük vagy aprítsuk össze.
    Az olajat - vagy ha valaki szívesebben használ sertés zsírt, akkor abból egy kis tk.-al, olvasszunk, illetve melegítsünk fel egy serpenyőben és dobjuk rá a hagymát.
    Kezdjük el összefonnyasztani és amikor már összeesett, adjuk hozzá a fokhagymát is és azzal is pirítsuk össze.
    Ez már csak pár pillanat legyen, amikor érezzük, hogy kiadja az illatát, ne pirítsuk tovább. 
    Ekkor adjuk hozzá a paprikát, amit félre tettünk.
    Kevergetés mellett, kissé pirítsuk össze az egészet, közben ízesítsük egy kevés őrölt borssal és sóval.
    Majd ha már kicsit összepirultak a hagyma és a paprika, adjuk hozzá a brokkolit és néhányszor forgassuk át.
    Húzzuk le a tűzről.
    Egy kisebb tálba üssük fel a tojásokat, sózzuk borsozzuk meg és keverjük össze a főzőtejszínnel egy kézi habverő segítségével.
    Ehhez hozzáadjuk a megfőlt és langyosra hűlt krumplit és miután összekevertük, a félretett petrezselyemzölddel is forgassuk össze.
    Majd a megpirított és a brokkolival is átforgatott zöldségeket is hozzákeverjük.
    Egy tűzálló tálat, akár jénait, akár kerámia tálat vagy lehet egy kisebb méretű tepsi is, bár ahhoz, hogy torta szerűen szeletelhessük, jobb egy kerek forma, magunk elé készítünk.
    Rámával kenjük ki a formánkat és öntsük bele a keveréket.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tálunkat és 30-35 perc alatt süssük készre az egytálételt.
    Kivéve a sütőből, ha melegen kínáljuk egy főétel mellé, akkor várjunk egy pár percet, hogy szeletelhető legyen és azt követően tortaszerűen felvágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!