MÁLNÁS, PUDINGOS SZELET
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 4 tojás 10 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 dl hideg víz 0.8 dl olaj 25 dkg finom liszt 1/2 cs. sütőpor csipet só Töltelék: 1 cs. vaníliás pudingpor 3-4 ek. kristály cukor 3,5 dl tej kb. 20-30 dkg málna Teteje: porcukor Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Mivel még tart a málna szezon, így igyekszem málnás süteményeket készíteni hétvégén. Bár azt télen a fagyasztott málnából is elkészíthetjük, de ha van friss málna, kár lenne kihagyni a málnás édességek megsütését. Ez a süti most nem krémes finomság, hanem egy pudinggal összeállított fincsi sütike.
Először készítsük el a pudingot, mert annak ki kell hűlni.
Az 1 cs. pudingport keverjük össze a cukorral.
Ami nálam 3 evőkanál volt, de aki édesebben szereti, plusz egy kanállal még tehet hozzá.
Majd keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
Azt követően hűtsük ki.
Miután kihűlt a puding, kapcsoljuk be a sütőt, hogy kellően bemelegedjen, mire bekerül sütésre az összeállított tészta.
Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoljuk a gombokat. Ha hagyományos sütőnk van, abban az esetben ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsátok a kapcsolókat.
Készítsük elő a tepsinket is.
Ennél a süteménynél nem a normál méretű ( kb. 25x32 ) tepsit használjuk, hanem egy kicsit kisebb, azaz közepes nagyságú tepsit vegyünk elő és az aljába vágjunk egy méretében bele illő sütőpapírt.
Azután a megmosott és szárazra törölt tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat habosítsuk ki a kétféle cukorral.
Adjuk hozzá a hideg vizet és azzal is habosítsuk tovább.
Majd belekerülhet az olaj is és azzal is keverjük el a tojásos alapot.
Az olaj mennyisége kevesebb, mint 1 dl, de ha valakinek nincs ml litereket jelölő mércéje, nyugodtan belekerülhet 1 dl is, elrontani nem fogjuk a 2 ml-el több olajjal.
Ha kikevertük a tojássárgás alapot, adjuk hozzá a lisztet, amiben vegyítsük előbb el a sütőport.
Még ennek az elkeverését is végezhetjük robotgéppel.
Aztán a tojásfehérjéket a csipet sóval verjük fel kemény habbá és adjunk a masszánkhoz 3 evőkanálnyi habot, amit a robotgéppel dolgozzunk el.
Ezáltal ezzel a kevés habbal fellazítjuk a még kicsit sűrűbb állagú tésztát.
A többi habot is tegyük a tésztához, de ezt már csak fakanállal forgassuk bele, hogy ne törjük teljesen össze a felvert habunkat.
A habbal eldolgozott tésztát simítsuk bele a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tészta tetejére kanállal rakosgassunk kis halmokat a kihűlt pudingból és a puding halmocskák mellé vagy közé rakjuk ki gazdagon a málnát.
Tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
A sütés vége felé - olyan 25 percnél - végezzünk tűpróbát.
Oda szúrjuk bele a kis kést, ahol a tészta van és nem a puding, s ha nem tapad rá a kés pengéjére a tészta, akkor megsült a sütemény.
Vegyük ki a sütőből és várjunk vele néhány percet, majd a két tálcás megoldással vegyük ki a tepsiből és így hűtsük ki.
Ahhoz előbb egy késsel lazítsuk körbe a tepsi oldalainál a süteményt, hogy sehol se tapadjon a tepsihez.
Tegyünk rá a tepsi tetejére egy tálcát és a kettőt együtt megfogva, fordítsuk meg a tepsit.
Így a tálca fog alulra kerülni és a tepsi pedig felülre.
Emeljük le a tepsit és most már lehúzhatjuk a süti aljáról a sütőpapírt is.
Erre a sütemény aljára tegyünk rá egy másik tálcát és most a két tálcát együtt megfogva, fordítsuk vissza a süteményt.
Emeljük le a felső tálcát és most már a süti teteje lesz felül.
Most már így hűtsük ki a süteményünket.
Amikor kihűlt a sütemény, egy késsel vékonyan vágjuk le körben a széleket, mert így sokkal szebb lesz a sütink a felvágás után.
A nekünk tetsző módon pedig szeleteljük fel.
Azaz lehet hosszúkásra is vágni vagy kockákra szeletelni.
Hintsük meg a tetejét porcukorral és azt követően rendezzük rá egy tálcára vagy egy kínáló tálra.
S már kínálhatjuk is a családtagjainknak vagy a vendégeknek.
A puding között nagyon kellemes ízű az édes, finom málna.
Egyszerű, gyors és nagyon ízletes a málnás, pudingos sütemény.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!