MÁLNÁS, PUDINGOS SZELET
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 4 tojás
  • 10 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl hideg víz
  • 0.8 dl olaj
  • 25 dkg finom liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipet só
  • Töltelék: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3-4 ek. kristály cukor
  • 3,5 dl tej
  • kb. 20-30 dkg málna
  • Teteje: porcukor
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Mivel még tart a málna szezon, így igyekszem málnás süteményeket készíteni hétvégén. Bár azt télen a fagyasztott málnából is elkészíthetjük, de ha van friss málna, kár lenne kihagyni a málnás édességek megsütését. Ez a süti most nem krémes finomság, hanem egy pudinggal összeállított fincsi sütike.
    Először készítsük el a pudingot, mert annak ki kell hűlni.
    Az 1 cs. pudingport keverjük össze a cukorral.
    Ami nálam 3 evőkanál volt, de aki édesebben szereti, plusz egy kanállal még tehet hozzá.
    Majd keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
    Azt követően hűtsük ki.
    Miután kihűlt a puding, kapcsoljuk be a sütőt, hogy kellően bemelegedjen, mire bekerül sütésre az összeállított tészta.
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoljuk a gombokat. Ha hagyományos sütőnk van, abban az esetben ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsátok a kapcsolókat.
    Készítsük elő a tepsinket is.
    Ennél a süteménynél nem a normál méretű ( kb. 25x32 ) tepsit használjuk, hanem egy kicsit kisebb, azaz közepes nagyságú tepsit vegyünk elő és az aljába vágjunk egy méretében bele illő sütőpapírt.
    Azután a megmosott és szárazra törölt tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat habosítsuk ki a kétféle cukorral.
    Adjuk hozzá a hideg vizet és azzal is habosítsuk tovább.
    Majd belekerülhet az olaj is és azzal is keverjük el a tojásos alapot.
    Az olaj mennyisége kevesebb, mint 1 dl, de ha valakinek nincs ml litereket jelölő mércéje, nyugodtan belekerülhet 1 dl is, elrontani nem fogjuk a 2 ml-el több olajjal.
    Ha kikevertük a tojássárgás alapot, adjuk hozzá a lisztet, amiben vegyítsük előbb el a sütőport.
    Még ennek az elkeverését is végezhetjük robotgéppel.
    Aztán a tojásfehérjéket a csipet sóval verjük fel kemény habbá és adjunk a masszánkhoz 3 evőkanálnyi habot, amit a robotgéppel dolgozzunk el.
    Ezáltal ezzel a kevés habbal fellazítjuk a még kicsit sűrűbb állagú tésztát.
    A többi habot is tegyük a tésztához, de ezt már csak fakanállal forgassuk bele, hogy ne törjük teljesen össze a felvert habunkat.
    A habbal eldolgozott tésztát simítsuk bele a sütőpapírral bélelt tepsibe.
    A tészta tetejére kanállal rakosgassunk kis halmokat a kihűlt pudingból és a puding halmocskák  mellé vagy közé rakjuk ki gazdagon a málnát.
    Tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    A sütés vége felé - olyan 25 percnél - végezzünk tűpróbát.
    Oda szúrjuk bele a kis kést, ahol a tészta van és nem a puding, s ha nem tapad rá a kés pengéjére a tészta, akkor megsült a sütemény.
    Vegyük ki a sütőből és várjunk vele néhány percet, majd a két tálcás megoldással vegyük ki a tepsiből és így hűtsük ki.
    Ahhoz előbb egy késsel lazítsuk körbe a tepsi oldalainál a süteményt, hogy sehol se tapadjon a tepsihez.
    Tegyünk rá a tepsi tetejére egy tálcát és a kettőt együtt megfogva, fordítsuk meg a tepsit.
    Így a tálca fog alulra kerülni és a tepsi pedig felülre.
    Emeljük le a tepsit és most már lehúzhatjuk a süti aljáról a sütőpapírt is.
    Erre a sütemény aljára tegyünk rá egy másik tálcát és most a két tálcát együtt megfogva, fordítsuk vissza a süteményt.
    Emeljük le a felső tálcát és most már a süti teteje lesz felül.
    Most már így hűtsük ki a süteményünket.
    Amikor kihűlt a sütemény, egy késsel vékonyan vágjuk le körben a széleket, mert így sokkal szebb lesz a sütink a felvágás után.
    A nekünk tetsző módon pedig szeleteljük fel.
    Azaz lehet hosszúkásra is vágni vagy kockákra szeletelni.
    Hintsük meg a tetejét porcukorral és azt követően rendezzük rá egy tálcára vagy egy kínáló tálra.
    S már kínálhatjuk is a családtagjainknak vagy a vendégeknek.
    A puding között nagyon kellemes ízű az édes, finom málna.
    Egyszerű, gyors és nagyon ízletes a málnás, pudingos sütemény.
    Próbáljátok ki!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!