SÜLT ALMA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 6 db savanykás ízű alma
  • 3 ek. barack lekvár
  • 3 ek. méz
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Vaníliás öntet: 4 tojássárgája
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. liszt
  • 7-8 dl tej
  • Egyéb: sütőpapír
  • Tetejére: porcukor
  • Elkészítés: Már több alkalommal gondoltam arra, hogy ki kellene próbálnom a töltött, sült almát. S most végre elkészítettem. A recept forrása: citromhab.blogspot.com . Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel sok munkát a konyhában. Bárki, egy kezdő háziasszony is el tudja készíteni. Vegyünk először 6 db szép, kissé savanykás ízű almát. 
    Inkább közepes méretűek legyenek, ne legyen túl apró, mert akkor nagyon összesülnek.
    Bár nekem is található közötte kisebb méretű alma is, de még azok is közepes nagyságúak voltak.
    Mossuk meg, törüljük szárazra és a magházát távolítsuk el.
    Az a legjobb, ha van alma magház kiszúrónk, de ha nincs, egy kisebb késsel is szépen ki lehet vágni a magházat.
    Nem fontos, hogy szabályos, egyforma kivágott körök legyenek, csak ne maradjon benne a magokkal teli rész.
    Azután egy sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk rá az almákat és készítsük el a tölteléket, amit a kivájt üregekbe töltünk.
    Egy kis tálkában keverjünk el 3 ek. barack lekvárt - én házi barack lekvárt használtam hozzá, de természetesen az üzletben vásárolt lekvár ugyanolyan finom hozzá - 3 ek. mézzel és egy mokkás kanál őrölt fahéjjal.
    Adjunk hozzá 5 dkg mazsolát.
    Ezt ha 10 dkg-s kiszerelésű mazsolánk van, mérnünk sem kell, csupán a felét szórjuk a mézes keverékhez.
    Majd 5 dkg diót vágjunk apróra és azt is keverjük hozzá.
    ( Az eredeti receptben szeletelt mandula volt meg adva, de nekem az nem volt itthon, így azt gondoltam, hogy dióval helyettesítem. S a végeredmény az lett, hogy egy nagyon fincsi ropogós diós tölteléket kapunk. )
    Ha összekevertük a hozzávalókat, minden alma közepét töltsük meg a mézes keverékkel.
    Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg az almákat 30-40 perc alatt. 
    A sütési idő sütőtől függhet.
    Nekem 30 perc alatt szépen megpuhultak az almák.
    Ennél az időnél egy kis kést beleszúrva, le tudjuk ellenőrizni, hogy mennyire puha az alma.
    Az almák külső héja ráncos lesz a sütés során, de az esztétikai kinézet nem ront majd az ízén.
    Nem tudom mennyire látható, de a tepsi alján folyadék lett.
    Tehát azért jó a sütőpapír, mert sülés közben a lekvár és a méz fel fog olvadni és az almák aljára kerül majd, így ebben a fahéjas lében fog megsülni a töltött alma. 
    Ha megsültek, azután egy szűrőlapáttal emeljük ki az almákat  egy tányérra vagy kínáló tálra.
    De amíg sülnek az almák, elkészíthetjük a vanília szószt.
    Az oldalamon a vanília mártás receptje már megtalálható, amit gőz fölött kell készíteni, de ezt most csak felfőzöm.
    Egy lábaskában keverjünk el 4 tojássárgáját 3 ek. cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá 1 ek. lisztet.
    Fokozatosan öntsünk hozzá tejet, először csak keveset, s az összes legyen  fél liter és folyamatosan keverjük ki egy kézi habverővel, amíg sima masszát nem kapunk.
    Kezdjük el felfőzni és ahogy sűrűsödik, akkor még annyi tejet adagoljunk hozzá, amennyivel elérjük azt a sűrűséget, amilyen mártást mi szeretnénk elérni.
    Összesen 6-7 dl tejre lehet szükség. Én most sűrűbbre szerettem volna készíteni, de aki folyósabban szeretné, azt a tejjel lehet szabályozni.
    Amikor már a kellő sűrűséget elértük, forraljuk ki a vanília szószt.
    Levéve a tűzről, tegyünk a tetejére egy folpackot, olyan formában, hogy ne a lábas tetejét fedjük le vele, hanem maga a mártás tetejére nyomogassuk rá az ujjunkkal a folpackot, annyira, hogy teljesen rajta legyen.
    Így hagyjuk egy kis ideig hűlni.
    Ezzel a módszerrel nem fog bőr keletkezni a vanília mártás tetején.
    Tálaláskor, levéve a folpackot a szószról, tegyünk belőle egy keveset a tányér közepére, s egy almát pedig ültessünk a közepére.
    Hintsük meg az alma tetejét porcukorral és kínálhatunk még mellé egy kis tejszínhabot is.
    A többi alma tetejét is szórjuk meg porcukorral, de ezt is csak akkor tegyük, amikor már kissé langyosra hűltek az almák, mert forrón azonnal felszívja a porcukrot.
    Ezután már szervírozhatjuk is a családnak.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!