MUFFIN FORMÁBAN SÜLT BROKKOLI FELFÚJT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kisebb fej brokkoli 5-10 dkg trapista sajt 15 dkg ráma+a forma kikenéséhez 20 dkg liszt 6 dl tej só őrölt fekete bors ételízesítő 1 tojás muffinsütő forma
Elkészítés: A brokkoliból készült ételek bármelyike rákerülhet nálunk az asztalra. Minden formában szeretjük. Ezt a felfújtat köretként ajánlom valamilyen sült húsos fogás mellé, de önálló ételként is el lehet fogyasztani. Abban az esetben plusz másféle köretet érdemes kínálni hozzá, pl. egy krumplipürét. S lehet mellé valamilyen majonézes salátát is készíteni.
A felfújt elkészítése nem nehéz.
Először a brokkolit meg kell hozzá főznünk.
Ahhoz szedjük rózsáira a brokkolit és mossuk meg.
Tegyük fel egy kisebb fazékba, amiben kényelmesen elfér, majd sózzuk meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk addig főlni, míg puhák nem lesznek a brokkoli rózsák.
Amíg fől a brokkolink, azalatt elkészíthetjük a besamelt.
A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban és azután adjuk hozzá a lisztet.
Kevergessük addig, míg kifehéredik a rámán a liszt.
Ez nem sok idő, pár pillanat.
Ekkor húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá a tejből egy keveset.
Egy kézi habverővel keverjük simára és ezt követően fokozatosan adagoljuk hozzá a többi tejet is.
Miután csomómentesre kevertük, sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint és adjunk bele egy kevés ételízesítőt is.
Tegyük vissza a gázra és állandó keverés mellett sűrítsük be.
Nekem éppen ennyi tej elegendő volt, de ha azt látjuk, hogy túl sűrű a főzés során a keverékünk, akkor lazítsunk az állagán még egy kis tejjel.
De arra ügyeljünk, hogy híg ne legyen a besamel, inkább sűrűbb legyen a végén.
Ha besűrítettük, vegyük le a gázról és hagyjuk langy melegre hűlni.
Majd ekkor keverjük el benne simára az egy egész tojást.
Végül tegyük félre.
Amikor megfőltek a brokkoli rózsák, szűrjük le és azt is tegyük félre.
A sütőnket közben kapcsoljuk be. Villany tűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütési állásba. A hagyományos sütőnél pedig ennek a hőfoknak a megfelelőjére kapcsoljuk be a sütőt.
Vegyük elő a fém muffin formánkat és vajazzuk, rámázzuk ki a mélyedéseket.
Természetesen, ha nem fém a muffin formánk, hanem szilikon, azt nem kell ennyire kikenni, de egy kicsit mégis érdemes, hogy a kész felfújt ne ragadjon majd bele.
Azután minden mélyedésbe tegyünk a besamelből egy lapos evőkanálnyi mennyiséget.
A félre tett brokkoli rózsákat osszuk el 12 felé és minden besamelre tegyünk belőle.
Végül a brokkolik tetejére osszuk el és tegyük rá a megmaradt besamel mártást.
Majd a trapista sajtot reszeljük le és minden formában lévő besamel tetejét szórjuk meg gazdagon a sajttal.
Végül helyezzük be a sütőformát a sütőbe és süssük meg a felfújtakat kb. 20-30 perc alatt.
A sütési idő attól függ, hogy kinek mennyire süt a sütője és mennyire szeretnénk pirosra sütni a felfújtunk tetején a sajtot.
Lehet világosabbra is és lehet pirosra is sütni.
Ha szilikon muffin formába rakjuk a felfújt alapját, abban az esetben a formákat érdemes előtte egy tepsire rárakni, mert úgy könnyebb lesz majd berakni a sütőbe.
Amikor megsültek, akkor kissé megemelkednek a felfújtjaink, de ha kivettük a sütőből, kicsit össze is esnek.
Ne lepődjünk meg ezen, mindent jól állítottunk össze, csak a felfújt ilyen.
Hagyjuk egy kicsit hűlni a készre sült felfújtakat és azután egy kis késsel lazítsuk körbe a formában és óvatosan emeljük ki.
Rakjuk át egy kínáló tálra és aztán már szervírozhatjuk is a fincsi köretet.
Jó étvágyat kívánok hozzá!