MUFFIN FORMÁBAN SÜLT BROKKOLI FELFÚJT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 5-10 dkg trapista sajt
  • 15 dkg ráma+a forma kikenéséhez
  • 20 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 1 tojás
  • muffinsütő forma
  • Elkészítés: A brokkoliból készült ételek bármelyike rákerülhet nálunk az asztalra. Minden formában szeretjük. Ezt a felfújtat köretként ajánlom valamilyen sült húsos fogás mellé, de önálló ételként is el lehet fogyasztani. Abban az esetben plusz másféle köretet érdemes kínálni hozzá, pl. egy krumplipürét. S lehet mellé valamilyen majonézes salátát is készíteni.
    A felfújt elkészítése nem nehéz. 
    Először a brokkolit meg kell hozzá főznünk.
    Ahhoz szedjük rózsáira a brokkolit és mossuk meg. 
    Tegyük fel egy kisebb fazékba, amiben kényelmesen elfér, majd sózzuk meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk addig főlni, míg puhák nem lesznek a brokkoli rózsák.
    Amíg fől a brokkolink, azalatt elkészíthetjük a besamelt.
    A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban és azután adjuk hozzá a lisztet.
    Kevergessük addig, míg kifehéredik a rámán a liszt.
    Ez nem sok idő, pár pillanat.
    Ekkor húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá a tejből egy keveset.
    Egy kézi habverővel keverjük simára és ezt követően fokozatosan adagoljuk hozzá a többi tejet is.
    Miután csomómentesre kevertük, sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint és adjunk bele egy kevés ételízesítőt is.
    Tegyük vissza a gázra és állandó keverés mellett sűrítsük be.
    Nekem éppen ennyi tej elegendő volt, de ha azt látjuk, hogy túl sűrű a főzés során a keverékünk, akkor lazítsunk az állagán még egy kis tejjel.
    De arra ügyeljünk, hogy híg ne legyen a besamel, inkább sűrűbb legyen a végén.
    Ha besűrítettük, vegyük le a gázról és hagyjuk langy melegre hűlni.
    Majd ekkor keverjük el benne simára az egy egész tojást.
    Végül tegyük félre.
    Amikor megfőltek a brokkoli rózsák, szűrjük le és azt is tegyük félre.
    A sütőnket közben kapcsoljuk be. Villany tűzhelynél 200 fokra, alsó-felső sütési állásba. A hagyományos sütőnél pedig ennek a hőfoknak a megfelelőjére kapcsoljuk be a sütőt.
    Vegyük elő a fém muffin formánkat és vajazzuk, rámázzuk ki a mélyedéseket.
    Természetesen, ha nem fém a muffin formánk, hanem szilikon, azt nem kell ennyire kikenni, de egy kicsit mégis érdemes, hogy a kész felfújt ne ragadjon majd bele.
    Azután minden mélyedésbe tegyünk a besamelből egy lapos evőkanálnyi mennyiséget.
    A félre tett brokkoli rózsákat osszuk el 12 felé és minden besamelre tegyünk belőle.
    Végül a brokkolik tetejére osszuk el és tegyük rá a megmaradt besamel mártást.
    Majd a trapista sajtot reszeljük le és minden formában lévő besamel tetejét szórjuk meg gazdagon a sajttal.
    Végül helyezzük be a sütőformát a sütőbe és süssük meg a felfújtakat kb. 20-30 perc alatt.
    A sütési idő attól függ, hogy kinek mennyire süt a sütője és mennyire szeretnénk pirosra sütni a felfújtunk tetején a sajtot.
    Lehet világosabbra is és lehet pirosra is sütni.
    Ha szilikon muffin formába rakjuk a felfújt alapját, abban az esetben a formákat érdemes előtte egy tepsire rárakni, mert úgy könnyebb lesz majd berakni a sütőbe.
    Amikor megsültek, akkor kissé megemelkednek a felfújtjaink, de ha kivettük a sütőből, kicsit össze is esnek.
    Ne lepődjünk meg ezen, mindent jól állítottunk össze, csak a felfújt ilyen.
    Hagyjuk egy kicsit hűlni a készre sült felfújtakat és azután egy kis késsel lazítsuk körbe a formában és óvatosan emeljük ki.
    Rakjuk át egy kínáló tálra és aztán már szervírozhatjuk is a fincsi köretet.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!