KRUMPLI GOMBÓCOS BORSÓ LEVES
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
kb. 50 dkg zöldborsó 2-3 sárgarépa 2-3 petrezselyem gyökér 1 fej vöröshagyma 1 kis csokor petrezselyemzöld só pár szem egész fekete bors ételízesítő 1 kocka zöldségleves kocka őrölt piros paprika víz Krumpli gombóchoz: 3-4-5 burgonya só 1-2 csipet őrölt fekete bors 3-4 ek. liszt 1 tojás
Elkészítés: Nyáron, amikor itt a zöldborsó ideje, nagyon ízletes borsó levest főzhetünk a friss borsóból. De télen egyaránt finom levest tudunk készíteni, annyi különbséggel, hogy vagy fagyasztott vagy konzerves, illetve üveges borsót tudunk használni hozzá. Ez a leves fagyasztott borsóból készült. S a különlegessége, hogy krumpli gombócot főztem bele a levesbe, így ennek a látványa akár egy ünnepnapon is gusztusossá teszi a egyszerű borsó levesünket.
A leveshez először pucoljuk meg a zöldségeket és mossuk meg azokat.
Majd vágjuk fel a nekünk tetsző módon.
Én kisebb-nagyobb hasábokra vágtam, de akár felkarikázva is bele kerülhetnek a levesbe.
Azután a hagymáról is pucoljuk le a héját és öblítsük le hideg vízzel.
Egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni, öntsünk vizet és tegyük fel a gázra.
Én kb. 6 liternyi levest főztem, de lehet kevesebbet is.
Miután benne van a víz a fazékban, adjuk hozzá az előkészített sárgarépát, petrezselyem gyökeret és a hagymát.
A borsót, ha fagyasztott, öblítsük le vízzel és az esetleges rossz borsó szemet távolítsuk el. Én nem egyszer tapasztaltam, hogy a boltban vett, fagyasztott borsó között találtam hibásat is.
Ha üveges vagy konzervünk van, akkor azt csak le kell szűrni, de azt viszont csak a főzés utolsó 15-20 percében érdemes hozzáadni, mert azok már szinte puhák.
Nyáron, ha friss a borsó, akkor azt előbb természetesen ki kell fejteni.
De maradjunk most annál a típusú borsónál, amit én használtam, azaz a fagyasztottnál.
Amint leöblítettük, adjuk a leveshez.
5-6 szem egész fekete bors is és 2 tk. só is bele kerülhet, majd hagyjuk felforrni a levest.
Ha forr, mossuk meg a petrezselyem zöldet és késsel aprítsuk fel, s tegyük a levesbe.
Az 1 zöldségleves kockát és 1 lapos tk. ételízesítőt szintén adjunk a levesünkhöz.
Ezután hagyjuk főlni a levest mindaddig, míg puhára nem főlnek a zöldségek. Ez az idő kb. 1 óra.
A leves félidejénél, amikor is félig már megpuhultak a zöldségek, a krumpli gombóchoz pucoljuk meg a burgonyákat.
Ami lehet 3-4-5 db. Ha nagyok a krumplik, 3 is elegendő, de ha kisebbek, közepesek, akkor 4-5 db szükséges hozzá.
Mossuk meg a megpucolt krumplit és vágjuk kisebb darabokra, esetleg kockákra.
Így, kisebb darabokra vágva, hamarabb meg fog főlni.
Tegyük lábaskába és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 2 tk. sót is tehetünk hozzá.
Kicsit soknak tűnhet a só mennyisége ennyire kevés krumplihoz, de a krumpli felissza a sót a főzés során, így egyáltalán nem lesz sós a végén a megfőlt burgonya.
Hagyjuk puhára főlni és amikor megpuhult, szűrjük le a levétől és még melegen jól törjük össze egy krumpli nyomóval.
Ezt követően hagyjuk hűlni.
Lassan a levesben is megfől minden alapanyag.
Így a vége felé adjunk még hozzá 1 tk. ételízesítőt és 1 tk. őrölt piros paprikát.
Hagyjuk még egyet-kettőt forrni.
Aki nem szeretné benne hagyni a főtt hagymát, az nyugodtam vegye ki a levesből.
Én nem szeretem, csak addig, míg megadta a finom ízt a levesnek, így a leves megfőlte után, kiveszem belőle.
De sokan kedvelik, így nem kötelező a levesből kivenni.
Kóstoljuk még egyszer meg a levesünket, mielőtt belekerülnének a gombócok, s ha szükséges, még sózzunk utána.
Amint langy melegre hűlt az összetört burgonya, kevés sót, 1-2 csipet őrölt fekete borsot és 1 tojást adjunk hozzá.
Majd 3 evőkanál lisztet is tegyünk bele. Dolgozzuk össze.
Ha túl lágynak érezzük, akkor még egy kevés lisztet hozzá tehetünk.
Viszont arra ügyeljünk, hogy kemény se legyen, de túl lágy se legyen a krumplis massza.
Vizezzük be a kezünket, ha kell többször is - én néha csak a bal tenyerem közepét vizezem meg a jobb ujjaimmal, így éppen ott lesz csak vizes a kezem és az ujjam, ahol a krumplival érintkezem, így nem kenődik el mindenhol majd a krumpli - és készítsünk kis gombócokat.
Mindet sorakoztassuk egy tányérra és ha már az összes krumpli mennyiségből elkészítettük a gombóckákat, csak ekkor kerüljenek egyszerre bele a levesbe. Ne egyesével, amikor is gombócokká formáljuk, hanem ha készen van mind, akkor rakosgassuk bele - de ne öntsük bele a tányérról - a még fővő levesbe.
Így egyszerre fognak megfőni a gombócok.
Tehát ha elkészültek, vegyük le a fazékról a fedőt és rakjuk bele a gombócokat és hagyjuk még tovább főlni, úgy 5-8 percig.
Ezalatt szépen feljönnek a leves tetejére és szépen megpuhulnak.
Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy valóban puha lett a gombóc, abban az esetben vegyünk ki egyet, vágjuk ketté és amikor már nem forró, kóstoljuk meg.
Ezt követően már szervírozhatjuk is ebédre a családnak az ízletes, finom, krumpli gombócos borsó levest.
Jó étvágyat kívánok hozzá!