KRUMPLI GOMBÓCOS BORSÓ LEVES
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • kb. 50 dkg zöldborsó
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyem gyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • pár szem egész fekete bors
  • ételízesítő
  • 1 kocka zöldségleves kocka
  • őrölt piros paprika
  • víz
  • Krumpli gombóchoz: 3-4-5 burgonya
  • 1-2 csipet őrölt fekete bors
  • 3-4 ek. liszt
  • 1 tojás
  • Elkészítés: Nyáron, amikor itt a zöldborsó ideje, nagyon ízletes borsó levest főzhetünk a friss borsóból. De télen egyaránt finom levest tudunk készíteni, annyi különbséggel, hogy vagy fagyasztott vagy konzerves, illetve üveges borsót tudunk használni hozzá. Ez a leves fagyasztott borsóból készült. S a különlegessége, hogy krumpli gombócot főztem bele a levesbe, így ennek a látványa akár egy ünnepnapon is gusztusossá teszi a egyszerű borsó levesünket.
    A leveshez először pucoljuk meg a zöldségeket és mossuk meg azokat.
    Majd vágjuk fel a nekünk tetsző módon.
    Én kisebb-nagyobb hasábokra vágtam, de akár felkarikázva is bele kerülhetnek a levesbe.
    Azután a hagymáról is pucoljuk le a héját és öblítsük le hideg vízzel.
    Egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk készíteni, öntsünk vizet és tegyük fel a gázra.
    Én kb. 6 liternyi levest főztem, de lehet kevesebbet is.
    Miután benne van a víz a fazékban, adjuk hozzá az előkészített sárgarépát, petrezselyem gyökeret és a hagymát.
    A borsót, ha fagyasztott, öblítsük le vízzel és az esetleges rossz borsó szemet távolítsuk el. Én nem egyszer tapasztaltam, hogy a boltban vett, fagyasztott borsó között találtam hibásat is.
    Ha üveges vagy konzervünk van, akkor azt csak le kell szűrni, de azt viszont csak a főzés utolsó 15-20 percében érdemes hozzáadni, mert azok már szinte puhák.
    Nyáron, ha friss a borsó, akkor azt előbb természetesen ki kell fejteni.
    De maradjunk most annál a típusú borsónál, amit én használtam, azaz a fagyasztottnál.
    Amint leöblítettük, adjuk a leveshez.
    5-6 szem egész fekete bors is és 2 tk. só is bele kerülhet, majd hagyjuk felforrni a levest.
    Ha forr, mossuk meg a petrezselyem zöldet és késsel aprítsuk fel, s tegyük a levesbe.
    Az 1 zöldségleves kockát és 1 lapos tk. ételízesítőt szintén adjunk a levesünkhöz.
    Ezután hagyjuk főlni a levest mindaddig, míg puhára nem főlnek a zöldségek. Ez az idő kb. 1 óra.
    A leves félidejénél, amikor is félig már megpuhultak a zöldségek, a krumpli gombóchoz pucoljuk meg a burgonyákat.
    Ami lehet 3-4-5 db. Ha nagyok a krumplik, 3 is elegendő, de ha kisebbek, közepesek, akkor 4-5 db szükséges hozzá.
    Mossuk meg a megpucolt krumplit és vágjuk kisebb darabokra, esetleg kockákra.
    Így, kisebb darabokra vágva, hamarabb meg fog főlni.
    Tegyük lábaskába és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 2 tk. sót is tehetünk hozzá.
    Kicsit soknak tűnhet a só mennyisége ennyire kevés krumplihoz, de a krumpli felissza a sót a főzés során, így egyáltalán nem lesz sós a végén a megfőlt burgonya.
    Hagyjuk puhára főlni és amikor megpuhult, szűrjük le a levétől és még melegen jól törjük össze egy krumpli nyomóval.
    Ezt követően hagyjuk hűlni.
    Lassan a levesben is megfől minden alapanyag.
    Így a vége felé adjunk még hozzá 1 tk. ételízesítőt és 1 tk. őrölt piros paprikát.
    Hagyjuk még egyet-kettőt forrni.
    Aki nem szeretné benne hagyni a főtt hagymát, az nyugodtam vegye ki a levesből.
    Én nem szeretem, csak addig, míg megadta a finom ízt a levesnek, így a leves megfőlte után, kiveszem belőle.
    De sokan kedvelik, így nem kötelező a levesből kivenni.
    Kóstoljuk még egyszer meg a levesünket, mielőtt belekerülnének a gombócok, s ha szükséges, még sózzunk utána.
    Amint langy melegre hűlt az összetört burgonya, kevés sót, 1-2 csipet őrölt fekete borsot és 1 tojást adjunk hozzá.
    Majd 3 evőkanál lisztet is tegyünk bele. Dolgozzuk össze.
    Ha túl lágynak érezzük, akkor még egy kevés lisztet hozzá tehetünk.
    Viszont arra ügyeljünk, hogy kemény se legyen, de túl lágy se legyen a krumplis massza.
    Vizezzük be a kezünket, ha kell többször is - én néha csak a bal tenyerem közepét vizezem meg a jobb ujjaimmal, így éppen ott lesz csak vizes a kezem és az ujjam, ahol a krumplival érintkezem, így nem kenődik el mindenhol majd a krumpli - és készítsünk kis gombócokat.
    Mindet sorakoztassuk egy tányérra és ha már az összes krumpli mennyiségből elkészítettük a gombóckákat, csak ekkor kerüljenek egyszerre bele a levesbe. Ne egyesével, amikor is gombócokká formáljuk, hanem ha készen van mind, akkor rakosgassuk bele - de ne öntsük bele a tányérról -  a még fővő levesbe.
    Így egyszerre fognak megfőni a gombócok.
    Tehát ha elkészültek, vegyük le a fazékról a fedőt és rakjuk bele a gombócokat és hagyjuk még tovább főlni, úgy 5-8 percig.
    Ezalatt szépen feljönnek a leves tetejére és szépen megpuhulnak.
    Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy valóban puha lett a gombóc, abban az esetben vegyünk ki egyet, vágjuk ketté és amikor már nem forró, kóstoljuk meg.
    Ezt követően már szervírozhatjuk is ebédre a családnak az ízletes, finom, krumpli gombócos borsó levest.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!