SÜTŐBEN SÜLT FÁNK SZILIKON FORMÁBAN MEGSÜTVE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
12 dkg finom liszt 1/2 cs. sütőpor 8 dkg kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor 4 dkg olvasztott ráma vagy liga 1 tojás 100 ml tej szilikon fánksütő forma Teteje: porcukor
Elkészítés: Nemrégiben bemutattam egy egyszerű túrófánk összeállítását és elkészítését, amit egy szilikon fánksütő formában sütöttem meg. Nagyon-nagyon könnyű volt a tésztája, szinte légies lett. Ez a fánk szintén egy nagyon könnyű, puha tésztájú, de ennek kicsit tömörebb az előbbitől a megsült tésztája. Viszont ez is nagyon ízletes, pikk-pakk elfogyott a pár darab fánkocska.
Ez a recept csak 6 db fánkocskára írja a hozzávalók mennyiségét, így ha többet szeretnénk belőle, mindenképpen meg kell duplázni a mennyiségeket.
Vegyük elő a fánksütő formát.
Mint már a túrófánknál írtam, nekem ilyen 6 db-os szilikon formám van, nem régiben szereztem csak be, de természetesen a fém forma is jó, ha valakinek olyan van.
Majd picikét kenjük ki ligával vagy rámával a formát, olyannal, ki milyen ráma félét használ hozzá.
Ugyan a receptben van ráma is, tehát tartalmaz zsiradékot a tészta, mégis én kissé kikentem a forma belsejét, hogy a tészta még véletlenül se ragadjon bele a kivételkor.
Azután kapcsoljuk be a sütőnket 180 fokra, alsó-felső funkcióra. Ez a hőfok villanysütőhöz van megadva, így akinek hagyományos sütője van, arra a fokozatra, illetve hőfokra állítsa, amin sütni szokott.
Majd a rámát vagy ligát egy kis tálkában olvasszuk meg mikróban.
Az 1 egész tojást üssük bele egy tálba és a kétféle cukorral habosítsuk ki.
Adjuk hozzá az olvasztott rámát, ami már kicsit hűlt is az állás során.
A lisztben vegyítsük el a sütőport és azt is tegyük a tálba a többi alapanyaghoz. A robotgéppel kezdjük el összedolgozni, s végül lazítsuk fel a tejjel.
A kikent formába ezután osszuk el a masszát, ami egy sűrűbb palacsinta tészta jellegű.
Érdemes a szilikon formát előbb beleállítani egy tepsibe, mert ha ezt nem tesszük, nagyon nehéz lesz behelyezni a sütőbe. Akkor fenn áll az a veszély, hogy kiöntjük a tésztát a sütőbe való behelyezéskor, hiszen a szilikon forma meghajolhat.
Amikor már a sütőben van, a 180 fokon süssük kb. 20 percig.
Az én sütőmben legalábbis ennyi sütés kellett.
De pár perc eltérés lehet a sütési időtől, hiszen minden sütő más.
Kicsit megemelkednek a kis fánkocskák a sütéskor és szép arany barnákra sülnek. De azért tűpróbát én végeztem, így érdemes leellenőrizni a kivétel előtt.
Várjunk vele egy kis időt, azután fordítsuk rá egy tálcára a formát és óvatosan nyomjuk ki a fánkokat a szilikon formából.
Azt láthatjuk, hogy szép kis kerekre megsültek a kis fánkjaink.
Hagyjuk langy melegre hűlni, ami nem sok idő és aztán a tetejét hintsük meg vaníliás porcukorral.
A vaníliás porcukrot nagyon könnyen összeállíthatjuk. Egy kevés porcukorba keverjünk el 1 cs. vaníliás cukrot.
De természetesen vaníliás cukor nélkül is tökéletes hozzá a porcukor szórás.
Miután elrendeztük egy kínáló tálra, egy tea vagy kávé mellé már kínálhatjuk is a kis fánkokat.
Akár egy vanília mártást vagy sodót vagy akár valamilyen ízű lekvárt is szervírozhatunk mellé.
Próbáljátok ki, nagyon finom a könnyű tésztájú, sütőben sült fánk.
Forrás: cookpad.com
Jó étvágyat kívánok hozzá!