BALLAGÁSI TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 2x6 tojás 2x6 ek. cukor 1x6 ek. és 1x5 ek. liszt 2x1 cs. sütőpor 1x1 ek. kakópor Krém: 4 cs. csokipudingpor 1 l tej 2 tábla Milka tejcsokoládé 2 cs. vaníliás cukor 40 dkg kristály cukor 50 dkg ráma Teteje: fondant bevonat, fondant virágok fondant iskola táska marcipán ballagó bagoly cukorgyöngy
Elkészítés: Ez a torta a fiam aranyos barátnőjének a ballagására készült. A torta tésztája piskóta, egy sima és egy kakaós piskótából áll. A krém Milkás csokoládé krém, ami a tejcsokinak köszönhetően egy nagyon fincsi torta krém.
Akkor lássuk a receptet.
A piskótához előbb készítsük el a sima, fehér piskótát. Ehhez a 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kevéske habot. A kemény tojáshabba keverjük bele a tojások sárgáját, majd a 6 ek. lisztet és az 1 cs. sütőport. Egy szív alakú sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és előmelegített sütőben süssük meg kb. 30 perc alatt. Járjunk el ugyanígy a kakaós piskóta elkészítésénél is, csak annyi különbséggel, hogy ott 5 ek. lisztet és 1 ek. kakaóport adjunk az alapunkhoz. Hűtsük ki mindkét piskótát és vágjuk fel őket. A sima tésztát 3 lapba, a kakaósat pedig csak kettőbe.

Készítsük el a krémet.
A pudingporokat keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre. Amikor készen van, zárjuk el alatta a gázt és még most forró állapotában tördeljük bele a csokikat és keverjük addig, míg a csoki felolvad benne. Ezután hűtsük ki.
A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba.
Ez a krém mennyiség 2 adag, de ennyire szükség is van ilyen magas tortánál. A töltés után 2-3 kis ek. krém ugyan fenn maradt nálam, de azt megettük nasiként.
A krémmel ezt követően kenjük meg a lapokat. Az alsó sima piskóta, rá krém kerül, rá kakaós piskóta, rá krém, rá fehér piskóta, majd megint krém, rá barna piskóta, majd krém, végül rárakjuk az utolsó sima, fehér piskótát.
A krémmel kívülről is kenjük meg a tortát mindenhol, mert erre szükség van a fondantunk alá.
A megkent tortát ezután vonjunk be kinyújtott fondanttal, amit előzőleg elkészítettünk, pihentettünk. A fondant elkészítését megtalálhatjátok a " Fondant" címszó alatt. Ezután készítsük el a torta szegélyét is, s óvatosan, szépen helyezzük fel a tortára. A szegély elkészítése pedig a " Puncs torta elkészítése" alatt található meg.
A felhelyezett fondanton lévő, esetleg fenn maradó porcukrot egy száraz ecsettel sepregessük le. Ezt követően díszítsük meg a tortát.
A torta egyik oldalára helyezzük fel a virágokat, a kálákat, a leveleket. A másik oldalára pedig az iskola táskát, a baglyot, a fagyöngyöket. Végül itt-ott szórjuk meg a tortát apró gyöngyökkel. Mielőtt rászórnánk a cukrocskákat, ahová szórni szeretnénk, ott vizes ecsettel kenjük meg nagyon vékonyan a felületet, így nem szórodnak, peregnek majd le a cukorszemek.
A rózsákat most úgy helyeztem fel, hogy mindegyikbe szúrtam egy fogpiszkálót és azzal rögzítettem a tortához. A táskánál, a kis fagyöngy golyóknál szintén így jártam el és a bagoly rögzítése pedig egy kisebb saslik pálcával történt. Mindezekre most azért volt szükség, mert a tortát még kocsival szállítani is kellett és nem szerettem volna, ha baleset éri a díszítést. Sok oldalon olvastam, hogy erre a rögzítésre virágdrótot használnak, de mivel nekem nincs, így mással oldottam meg és szerintem ezek az anyagok kimondottan élelmezésre is használhatók.
A táska elkészítése majd egy külön oldalon felkerül, szerintem nem olyan ördöngős, csak első ránézésre tűnik annak. A táska elején szabad kézzel festett kalocsai minta van, amit a saját fantáziánkra bízva készíthetünk el.
A megdíszített tortán lévő szegélyt és a virágokat vékonyan kenjük át vizes ecsettel, ettől nem lesz látható a rajtuk megmaradt porcukor sem, és szép fényt is fognak kapni a kevéske vizes alaptól.
A bagoly előtt található virág egyébként a végén lekerült a tortáról, mert zsúfoltnak találtam, de a fotón még rajta van. Ennek a rózsának, a fagyöngynek, és a kála virágnak az elkészítését is majd megmutatom a későbbiekben egy másik oldalon. A ballagó baglyot készen vásároltam, de amikor már megvettem, elgondolkodtam azon, hogy legközelebb megpróbálkozom vele.
A tortát kisebb változatban is elkészíthetitek, de akkor elég egy 6 tojásos piskóta is és egy adag krém is elegendő hozzá.
A torta elkészítéséhez kellemes időtöltést és kreatívkodást kívánok!
Jó étvágyat hozzá!
Akkor lássuk a receptet.
A piskótához előbb készítsük el a sima, fehér piskótát. Ehhez a 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kevéske habot. A kemény tojáshabba keverjük bele a tojások sárgáját, majd a 6 ek. lisztet és az 1 cs. sütőport. Egy szív alakú sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és előmelegített sütőben süssük meg kb. 30 perc alatt. Járjunk el ugyanígy a kakaós piskóta elkészítésénél is, csak annyi különbséggel, hogy ott 5 ek. lisztet és 1 ek. kakaóport adjunk az alapunkhoz. Hűtsük ki mindkét piskótát és vágjuk fel őket. A sima tésztát 3 lapba, a kakaósat pedig csak kettőbe.

Készítsük el a krémet.
A pudingporokat keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre. Amikor készen van, zárjuk el alatta a gázt és még most forró állapotában tördeljük bele a csokikat és keverjük addig, míg a csoki felolvad benne. Ezután hűtsük ki.
A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba.
Ez a krém mennyiség 2 adag, de ennyire szükség is van ilyen magas tortánál. A töltés után 2-3 kis ek. krém ugyan fenn maradt nálam, de azt megettük nasiként.
A krémmel ezt követően kenjük meg a lapokat. Az alsó sima piskóta, rá krém kerül, rá kakaós piskóta, rá krém, rá fehér piskóta, majd megint krém, rá barna piskóta, majd krém, végül rárakjuk az utolsó sima, fehér piskótát.
A krémmel kívülről is kenjük meg a tortát mindenhol, mert erre szükség van a fondantunk alá.
A megkent tortát ezután vonjunk be kinyújtott fondanttal, amit előzőleg elkészítettünk, pihentettünk. A fondant elkészítését megtalálhatjátok a " Fondant" címszó alatt. Ezután készítsük el a torta szegélyét is, s óvatosan, szépen helyezzük fel a tortára. A szegély elkészítése pedig a " Puncs torta elkészítése" alatt található meg.
A felhelyezett fondanton lévő, esetleg fenn maradó porcukrot egy száraz ecsettel sepregessük le. Ezt követően díszítsük meg a tortát.
A torta egyik oldalára helyezzük fel a virágokat, a kálákat, a leveleket. A másik oldalára pedig az iskola táskát, a baglyot, a fagyöngyöket. Végül itt-ott szórjuk meg a tortát apró gyöngyökkel. Mielőtt rászórnánk a cukrocskákat, ahová szórni szeretnénk, ott vizes ecsettel kenjük meg nagyon vékonyan a felületet, így nem szórodnak, peregnek majd le a cukorszemek.
A rózsákat most úgy helyeztem fel, hogy mindegyikbe szúrtam egy fogpiszkálót és azzal rögzítettem a tortához. A táskánál, a kis fagyöngy golyóknál szintén így jártam el és a bagoly rögzítése pedig egy kisebb saslik pálcával történt. Mindezekre most azért volt szükség, mert a tortát még kocsival szállítani is kellett és nem szerettem volna, ha baleset éri a díszítést. Sok oldalon olvastam, hogy erre a rögzítésre virágdrótot használnak, de mivel nekem nincs, így mással oldottam meg és szerintem ezek az anyagok kimondottan élelmezésre is használhatók.
A táska elkészítése majd egy külön oldalon felkerül, szerintem nem olyan ördöngős, csak első ránézésre tűnik annak. A táska elején szabad kézzel festett kalocsai minta van, amit a saját fantáziánkra bízva készíthetünk el.
A megdíszített tortán lévő szegélyt és a virágokat vékonyan kenjük át vizes ecsettel, ettől nem lesz látható a rajtuk megmaradt porcukor sem, és szép fényt is fognak kapni a kevéske vizes alaptól.
A bagoly előtt található virág egyébként a végén lekerült a tortáról, mert zsúfoltnak találtam, de a fotón még rajta van. Ennek a rózsának, a fagyöngynek, és a kála virágnak az elkészítését is majd megmutatom a későbbiekben egy másik oldalon. A ballagó baglyot készen vásároltam, de amikor már megvettem, elgondolkodtam azon, hogy legközelebb megpróbálkozom vele.
A tortát kisebb változatban is elkészíthetitek, de akkor elég egy 6 tojásos piskóta is és egy adag krém is elegendő hozzá.
A torta elkészítéséhez kellemes időtöltést és kreatívkodást kívánok!
Jó étvágyat hozzá!