BALLAGÁSI TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 1x6 ek. és 1x5 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • 1x1 ek. kakópor
  • Krém: 4 cs. csokipudingpor
  • 1 l tej
  • 2 tábla Milka tejcsokoládé
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 40 dkg kristály cukor
  • 50 dkg ráma
  • Teteje: fondant bevonat, fondant virágok
  • fondant iskola táska
  • marcipán ballagó bagoly
  • cukorgyöngy
  • Elkészítés: Ez a torta a fiam aranyos barátnőjének a ballagására készült. A torta tésztája piskóta, egy sima és egy kakaós piskótából áll. A krém Milkás csokoládé krém, ami a tejcsokinak köszönhetően egy nagyon fincsi torta krém.
    Akkor lássuk a receptet.
    A piskótához előbb készítsük el a sima, fehér piskótát. 
    Ehhez válasszuk ketté a tojásokat és a 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. De a cukrot akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kevéske habot. 
    A kemény tojáshabba keverjük bele a tojások sárgáját, amit még robotgéppel tovább habosíthatunk egy-két keveréssel.
    Majd a 6 ek. lisztet és az 1 cs. sütőport. egy fakanállal forgassunk bele a tojáshabba. 
    Egy szív alakú sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 30 perc alatt. 
    Járjunk el ugyanígy a kakaós piskóta elkészítésénél is, csak annyi különbséggel, hogy ott 5 ek. lisztet és 1 ek. kakaóport adjunk az alapunkhoz. 
    Hűtsük ki mindkét piskótát és  vágjuk fel őket. 
    A sima tésztát 3 lapba, a kakaósat pedig csak kettőbe.

    Készítsük el a krémet.
    A pudingporokat keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre. Amikor készen van, zárjuk el alatta a gázt és még most forró állapotában tördeljük bele a csokikat és keverjük addig, míg a csoki felolvad benne. Ezután hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba.
    Ez a krém mennyiség 2 adag, de ennyire szükség is van ilyen magas tortánál. 
    A betöltés után 2-3 kis ek. krém ugyan fenn maradt nálam, de azt megettük nasiként.
    A krémmel ezt követően kenjük meg a lapokat. 
    Az alsó sima piskóta, rá krém kerül, rá kakaós piskóta, rá krém, rá fehér piskóta, majd megint krém, rá barna piskóta, majd krém, végül rárakjuk az utolsó sima, fehér piskótát.
    Egy kevés krémmel kívülről is kenjük meg a tortát mindenhol, mert erre szükség van  a fondantunk alá.
    A megkent tortát ezután tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára, hogy kívülről kicsit rádermedjen a krém a torta felületére.
    Azután kivéve a tortát a hűtőből, vonjunk be kinyújtott fondanttal, amit előzőleg elkészítettünk, pihentettünk. A fondant elkészítését megtalálhatjátok a " Fondant" címszó alatt. 
    Ezt követően készítsük el a torta szegélyét is, s óvatosan, szépen helyezzük fel a tortára. 
    A szegély elkészítése pedig a " Puncs torta elkészítése" alatt található meg.
    A felhelyezett fondanton lévő, esetleg fenn maradó porcukrot egy száraz ecsettel sepregessük le. Ezt követően díszítsük meg a tortát.
    A torta egyik oldalára helyezzük fel a virágokat, a kálákat, a leveleket. 
    A másik oldalára pedig az iskola táskát, a baglyot, a fagyöngyöket. 
    Végül itt-ott szórjuk meg a tortát apró cukorgyöngyökkel. 
    Mielőtt rászórnánk a cukrocskákat, ahová szórni szeretnénk, ott vizes ecsettel kenjük meg nagyon vékonyan a felületet, így nem szórodnak, peregnek  majd le a cukorszemek.
    A rózsákat most úgy helyeztem fel, hogy mindegyikbe szúrtam egy fogpiszkálót és azzal rögzítettem a tortához. A táskánál, a kis fagyöngy golyóknál szintén így jártam el és a bagoly rögzítése pedig egy kisebb saslik pálcával történt. 
    Mindezekre most azért volt szükség, mert a tortát még kocsival szállítani is kellett és nem szerettem volna, ha baleset éri a díszítést. Sok oldalon olvastam, hogy erre a rögzítésre tortákhoz való dekorációs virágdrótot használnak, de mivel nekem nem volt itthon, így mással oldottam meg.
    S szerintem  ezek az anyagok is kimondottan élelmezésre is használhatók.
    A táska elkészítése majd egy külön oldalon felkerül, szerintem nem olyan ördöngős, csak első ránézésre tűnik annak. 
    A táska elején szabad kézzel festett kalocsai minta van, amit a saját fantáziánkra bízva készíthetünk el.
    A megdíszített tortán lévő szegélyt és a virágokat vékonyan kenjük át vizes ecsettel, ettől nem lesz látható a rajtuk megmaradt porcukor sem, és szép fényt is fognak kapni a kevéske vizes alaptól.
    A bagoly előtt található virág egyébként a végén lekerült a tortáról, mert zsúfoltnak találtam, de a fotón még rajta van. 
    Ennek a rózsának, a fagyöngynek, és a kála virágnak az elkészítését is majd megmutatom a későbbiekben egy másik  oldalon. 
    A ballagó baglyot készen vásároltam, de amikor már megvettem, elgondolkodtam azon, hogy legközelebb megpróbálkozom vele.
    A tortát kisebb változatban is elkészíthetitek, de akkor elég egy 6 tojásos piskóta is és egy adag krém is elegendő hozzá.
    A torta elkészítéséhez kellemes időtöltést és kreatívkodást kívánok!

    Jó étvágyat hozzá!