BROKKOLI FŐZELÉK VIRSLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Kb.50 dkg brokkoli
  • 4-5 db közepes burgonya
  • só, ételízesítő
  • 1-2 csipet őrölt fekete bors
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • víz
  • 1-2 kisebb ek. ecet
  • kb. 5-7 dl tej
  • 1 ek. zsír
  • 2-3 lapos ek. liszt
  • 2 kk. őrölt piros paprika
  • 6-8 db virsli
  • hozzá 3-4 ek. olaj
  • Elkészítés: Brokkoliból nem túl gyakran szoktam készíteni főzeléket, de néhány alkalommal már elkészítettem a családomnak. Szerintem nem bonyolult ez sem, bárki könnyedén elkészítheti. S aki szereti a brokkolinak az ízét, akkor ez a főzelék is biztosan ízleni fog.

    A brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg.
    Ha túl nagyok a brokkoli fejecskék, rózsák, abban az esetben ketté vagy háromba is vághatjuk.
    A burgonyákat pucoljuk meg, mossuk meg néhány vízben és kisebb kockákra vágjuk fel.
    Majd tegyük fel mindkét zöldséget annyi vízben főlni, amennyi ellepi. 
    A főzővízbe tegyünk sót, kb.1 teáskanállal, ételízesítőt ízlés szerint és  1-2 csipetnyi őrölt borsot.
    Azután pucoljuk meg a néhány gerezd fokhagymát, s vágjuk kis szeletekre. ha nagyobbak a gerezdek, kevesebb is elég belőle, de ha kicsik, 5-6 gerezdet is megpucolhatunk hozzá.
    Ezt is tegyük a brokkolihoz.
    Főzzük addig, míg puhára nem főztük a brokkolit is és a krumplit is.
    Ekkor ízesítsük 2 kisebb evőkanál ecettel, de persze ez is ízlés dolga.
    Lehet kevesebbel is és többel is, ki milyen savanykásan szeretné.
    Azt követően készítsünk rántást, amivel majd besűrítjük a főzeléket.
    Ehhez a  zsírt felolvasztjuk egy kisebb lábaskában és hozzáadjuk a lisztet, amit pirítsunk meg. Állandóan keverjük és vigyázzunk, hogy ne égjen meg a lisztünk.
    A liszt megpirítása egyébként pár pillanat alatt megtörténik.
    Ekkor húzzuk le a tűzről  és  adjuk hozzá az őrölt piros paprikát. 
    Elkeverés után öntsük fel egy kevés hideg tejjel. Kézi habverővel keverjük simára és még adhatunk hozzá egy kis mennyiségű tejet. Ez az össz. tej mennyiség először csak fél liter legyen, majd a besűrítés során fogjuk tapasztalni, hogy mennyi tejre lesz még szükségünk.
    Egy szűrőn át adjuk a tejes rántást a főzelékhez.
    S az állandó keverés mellett annyi tejet adjunk még hozzá, amennyi szükséges a kellő sűrűség eléréséhez. Jól forraljuk ki és kóstolás után még ízesíthetjük sóval, illetve ecettel.
    A főzeléket kínálhatjuk fasírozottal, tojásfasírttal, sült kolbásszal vagy akár sült virslivel.
    Én sült virslit tálaltam hozzá.
    Ahhoz - ha műbeles a virsli, távolítsuk el a műanyag bőrét - a virsliket irdaljuk be, azaz 5 mm-ként vágjuk be a virslik egyik felét.
    Arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen át.
    Egy serpenyőben 3-4 ek. olajat hevítsünk fel és ezen az olajon minden oldalról süssük át a virsliket.
    Azáltal, hogy bevágtuk a virslik egyik felét, nagyon mutatóssá tettük a feltétünket.
    A kissé kelkáposztához hasonlítható ízvilágú főzelék nagyon finom a sült virslivel. 
    Próbáljátok ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!