ÉDESBURGONYA SONKÁVAL ÉS SAJTTAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 3-6 db édesburgonya
  • 10 dkg sonka
  • 5-10 dkg reszelt trapista sajt
  • pici étolaj a tetejére
  • őrölt fekete bors
  • sütőpapír
  • Elkészítés: A receptjeim között már szerepel egy recept az édesburgonyáról, ami nagyon-nagyon egyszerű. De ez az elkészítési mód is nagyon gyors, nem igényel sok előkészületet és bárki el tudja készíteni. A burgonyák száma egyénenként változhat, lehet ezt a köretet két személyre is készíteni, de akár több burgonyát is felhasználhatunk hozzá. Persze abban az esetben a sonka és a sajt mennyisége is változhat. Mint írtam az előbbi receptemnél is, nem mindenki ismeri ezt a burgonya fajtát. De szerintem érdemes kipróbálni.
    Ezek a burgonyák hosszúkás alakúak és amikor lepucoljuk a héját, látni lehet, hogy narancs sárga színűek, mint a sütőtök.
    A héja kicsit vastagabb, mint a sima  burgonyának.
    Az íze pedig szintén a sütőtök ízéhez hasonlít, azaz ez is édes ízű.
    Az elkészítése roppant egyszerű.
    A burgonyákat előbb héjastul mossuk meg, majd pucoljuk meg.
    Ezt követően szintén mossuk meg és hosszában vágjuk ketté a krumplikat.
    Egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt és fektessük bele a félbe vágott krumplikat.
    Azt követően egy kevéske olajat öntsünk egy kis tálkába és egy konyhai ecsettel kenjük le a krumplik tetejét.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be és süssük így kb. 25-30 percig.
    Ennyi idő alatt már megpuhul a burgonya.
    Vegyünk egy karalábé vájót vagy ennek hiányában egy kis kanalat, s vájjuk ki vele a burgonyák közepét.
    De a kivájt részt ne dobjuk el, hanem szedjük egy tálba.
    Kicsit sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a sonkát.
    Amit előtte persze  vágjunk fel apró kockákra.
    A sonka típusa mindegy, a saját ízlésünkre van bízva.
    Lehet az gépsonka, füstölt sonka stb.
    Ha összekevertük a sonkával a kivájt részt, szépen kanalazzuk vissza burgonyákba ezt a sonkás töltelékbe.
    Amikor ezzel is elkészültünk, a töltött krumplik tetejét szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük vissza az egészet a sütőbe. 
    Körülbelül 10-15 percig süssük még, amíg a sajt szépen rápirul a tetejére.
    Ezt a köretet tej érzékenyek is fogyaszthatják, csupán akkor ne tegyünk sajtot a tetejére. 
    Nagyon ízletes, finom az így elkészített töltött édesburgonya.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!