KRUMPLIPÜRÉ
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg. burgonya
  • kb. 2 dl tej
  • 10 dkg vaj, liga vagy ráma
  • csipet őrölt bors
  • Elkészítés: A krumplipüré az egyik olyan köret, amit nagyon sokan szeretnek fogyasztani akár egy rántott hús mellé, akár sült húsok mellé. Az elkészítése is könnyű, bárki könnyen össze tudja állítani ezt a köretet. A burgonyát pucoljuk meg, s ha úgy gondoljuk, kisebb darabokra is vághatjuk - így gyorsabban megfől - majd többszöri vízben mossuk meg. 
    Azután egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit ellepje. Beletesszük a sót és puhára főzzük. 
    Ha megfőlt a burgonya, leszűrjük és egy krumplitörővel összetörjük.
    Azt követően adjunk hozzá először egy kevés  tejet, a borsot, és a rámát. 
    Majd keverjük krémesre.
    Én ezt robotgéppel szoktam végezni, de kézi habverővel is megoldható.
    A többi tejet fokozatosan adagoljuk hozzá és egy fontos dolgot ne feledjünk el, az pedig a sózás.
    Ugyan sós vízben főztük a burgonyát, de mégis az a só nem érződik a burgonyán, miután hozzákerült a tej és a ráma.
    Így mindenképpen sózzunk utána még a kikeverés során.
    Aki szereti a szerecsendió ízét, az nyugodtan tehet bele egy kevés őrölt szerecsendiót.
    S ha valaki még krémesebbre szeretné a pürét, tehet bele még akár tejet, akár rámát.
    Egyszerű, nagyon közkedvelt köret, amit mindenki szívesen fogyaszt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!