SZILVAMÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-2 ü. szilvabefőtt 1 kisebb ek. zsír 2 ek. liszt 1csipet só 2 csipet őrölt fahéj 1 kk. cukor víz
Elkészítés: Ezt a szilvamártás receptet még a nagymamám szokta így elkészíteni, s természetesen én szívesen veszem át tőle a megtanultakat.
Általában befőttből készítem a szilvamártást, mert az már puha és már cukrot is tartalmaz, de lehet friss szilvából is, csak abban az esetben előbb meg kell főzni a szilvát kompótnak.
A befőttből készült mártás receptje a következő: A szilvabefőttet lecsepegtetjük a levétől, kimagozzuk és feldaraboljuk, legalább 3-4 gerezdbe. A zsíron a lisztet megpirítjuk, felöntjük először kb. 2 dl befőttlével, s kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a szilvabefőttet, a sót, a fahéjat, a cukrot - bár ez utóbbi el is maradhat, ha túl édes a befőtt - és besűrítjük a mártást. S annyi vizet adunk még hozzá, amennyitől kellő sűrűségű mártást kapunk. Jól kiforraljuk.
Ha kemény a szilva befőtt - mert van amelyik kicsit puhább fajta és a kevergetés során kissé szétesik, de ha nem - akkor szedjünk ki egy keveset a mártásból, hogy nagyobb darabok is legyenek, s a többit botmixerrel pürésítsük össze. Majd rakjuk vissza az egészben hagyott szilvadarabokat a mártásba.
Ha friss szilvából készül a mártás, főzzük kompóttá a szilvát cukor és fahéj hozzáadásával. A többi munkamenet ugyanúgy történjen, mint a befőttnél alkalmazottaknál.
Sült húsok mellé kitűnő köret.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Általában befőttből készítem a szilvamártást, mert az már puha és már cukrot is tartalmaz, de lehet friss szilvából is, csak abban az esetben előbb meg kell főzni a szilvát kompótnak.
A befőttből készült mártás receptje a következő: A szilvabefőttet lecsepegtetjük a levétől, kimagozzuk és feldaraboljuk, legalább 3-4 gerezdbe. A zsíron a lisztet megpirítjuk, felöntjük először kb. 2 dl befőttlével, s kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a szilvabefőttet, a sót, a fahéjat, a cukrot - bár ez utóbbi el is maradhat, ha túl édes a befőtt - és besűrítjük a mártást. S annyi vizet adunk még hozzá, amennyitől kellő sűrűségű mártást kapunk. Jól kiforraljuk.
Ha kemény a szilva befőtt - mert van amelyik kicsit puhább fajta és a kevergetés során kissé szétesik, de ha nem - akkor szedjünk ki egy keveset a mártásból, hogy nagyobb darabok is legyenek, s a többit botmixerrel pürésítsük össze. Majd rakjuk vissza az egészben hagyott szilvadarabokat a mártásba.
Ha friss szilvából készül a mártás, főzzük kompóttá a szilvát cukor és fahéj hozzáadásával. A többi munkamenet ugyanúgy történjen, mint a befőttnél alkalmazottaknál.
Sült húsok mellé kitűnő köret.
Jó étvágyat kívánok hozzá!