EGYSZERŰ KAVART SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
20 dkg finom liszt 8 dkg kristály cukor 2 cs. vaníliás cukor 2 egész tojás 12,5 dkg ráma 1 cs. sütőpor 1,5 dl tej 2 ek. olaj csipet só sütőpapír
Elkészítés: Ennek a kavart sütinek az a fő jellegzetessége, hogy csak gyorsan össze kell kavarni és már mehet is a sütőbe. Ha hirtelen ennénk egy kis édességet, fél óra alatt már el is készültünk vele. Ez a recept a lányomtól való. Nála ettem először és azután én is elkészítettem. Önmagában is belekerülhet a tepsibe a sütés előtt, de variálható is a sütemény. Amikor a tepsibe simítottuk a kavart tésztát, adhatunk hozzá valamilyen gyümölcsöt is. Akár meggyel, akár cseresznyével vagy barackkal is gazdagíthatjuk a sütinket. De előtte főzhetünk valamilyen ( vaníliás, csokis, epres stb. ) pudingot is és azt belekanalazhatjuk ide-oda a tésztába vagy csoki darabokat is tehetünk a kikevert tészta alapba.
Én jelen esetben meggyel szórtam meg a készre kikevert tészta tetejét a tepsiben sütés előtt, de a lányomnál üresen volt megsütve és amikor fogyasztottuk, akkor volt hozzá egy vanília mártás. Úgy is nagyon finom!
( A vanília mártás elkészítése megtalálható az oldalamon. )
Viszont ennél az adagnál kevesebb meggyet használtam hozzá, mint egy üveggel.
A megadott mennyiség a hozzávalóknál csak egy kis tepsire elegendő. Egy 20x25 cm-es kis tepsiben készítettem, de erre a célra jó egy kisebb sütőtál is. Ha egy normál tepsivel szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalóknak a duplájára van szükség. Kivéve a sütőport, abból elég 1 cs. is abban az esetben is.
Akkor írom is a receptet.
Először a tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd habosítsuk tovább a rámával.
Azt követően keverjük hozzá az olajat és a tejet.
Végül a sütőport és a sót keverjük el a lisztben és az előző alaphoz keverjük hozzá.
A kis tepsinket vagy akár jénainkat vagy más sütőtálunkat béleljük ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
Ha így szeretnénk hagyni, akkor csak így simán helyezzük be a sütőbe, amit előtte már bemelegítettünk.
Ha villany sütőnk van, akkor 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Viszont, ha gazdagítani szeretnénk gyümölccsel, akkor szórjuk meg a tészta tetejét vele.
Vagy mint az elején is említettem, pudinggal vagy csokival is süthetjük.
A sütési idő kb. 20 perc. De mindenképpen érdemes tűpróbát végezni, azaz ha nem tapad rá a kis kés pengéjére a tészta, akkor meg is sült a süteményünk.
A kész, könnyű süteményt hűtsük ki ( legalább langyosra a szeletelhetőség miatt ) és felszelelve kínáljuk.
Ha van benne gyümölcs vagy puding, s csoki, akkor is kínálhatunk mellé vanília mártást.
Nagyon finom vele.
A sütemény tetejét meghinthetjük porcukorral is, de aki kevésbé édesen szereti, ezt el is hagyhatja.
Szerintem gyorsan elkészül ez a könnyű édesség és hamar szereztünk vele magunknak és a szeretteinknek édes pillanatokat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!