EGYSZERŰ KAVART SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 20 dkg finom liszt
  • 8 dkg kristály cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg ráma
  • 1 cs. sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek. olaj
  • csipet só
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ennek a kavart sütinek az a fő jellegzetessége, hogy csak gyorsan össze kell kavarni és már mehet is a sütőbe. Ha hirtelen ennénk egy kis édességet, fél óra alatt már el is készültünk vele. Ez a recept a lányomtól való. Nála ettem először és azután én is elkészítettem. Önmagában is belekerülhet a tepsibe a sütés előtt, de variálható is a sütemény. Amikor a tepsibe simítottuk a kavart tésztát, adhatunk hozzá valamilyen gyümölcsöt is. Akár meggyel, akár cseresznyével vagy barackkal is gazdagíthatjuk a sütinket. De előtte főzhetünk valamilyen ( vaníliás, csokis, epres stb. ) pudingot is és azt belekanalazhatjuk ide-oda a tésztába vagy csoki darabokat is tehetünk a kikevert tészta alapba.
    Én jelen esetben meggyel szórtam meg a készre kikevert tészta tetejét a tepsiben sütés előtt, de a lányomnál üresen volt megsütve és amikor fogyasztottuk, akkor volt hozzá egy vanília mártás. Úgy is nagyon finom!
    ( A vanília mártás elkészítése megtalálható az oldalamon. )
    Viszont ennél az adagnál kevesebb meggyet használtam hozzá, mint egy üveggel.
    A megadott mennyiség a hozzávalóknál csak egy kis tepsire elegendő. Egy 20x25 cm-es kis tepsiben készítettem, de erre a célra jó egy kisebb sütőtál is. Ha egy normál tepsivel szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalóknak a duplájára van szükség. Kivéve a sütőport, abból elég 1 cs. is abban az esetben is.
    Akkor írom is a receptet.
    Először a tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd habosítsuk tovább a rámával.
    Azt követően keverjük hozzá az olajat és a tejet.
    Végül a sütőport és a sót keverjük el a lisztben és az előző alaphoz keverjük hozzá.
    A kis tepsinket vagy akár jénainkat vagy más sütőtálunkat béleljük ki  sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
    Ha így szeretnénk hagyni, akkor csak így simán helyezzük be a sütőbe, amit előtte már bemelegítettünk. 
    Ha villany sütőnk van, akkor 180 fokra, alsó-felső sütésre.
    Viszont, ha gazdagítani szeretnénk gyümölccsel, akkor szórjuk meg a tészta tetejét vele.
    Vagy mint az elején is említettem, pudinggal vagy csokival is süthetjük.
    A sütési idő kb. 20 perc. De mindenképpen érdemes tűpróbát végezni, azaz ha nem tapad rá a kis kés pengéjére a tészta, akkor meg is sült a süteményünk.

    A kész, könnyű süteményt hűtsük ki ( legalább langyosra a szeletelhetőség miatt ) és felszelelve kínáljuk. 
    Ha van benne gyümölcs vagy puding, s csoki, akkor is kínálhatunk mellé vanília mártást.
    Nagyon finom vele.
    A sütemény tetejét meghinthetjük porcukorral is, de aki kevésbé édesen szereti, ezt el is hagyhatja.
    Szerintem gyorsan elkészül ez a könnyű édesség és hamar szereztünk vele  magunknak és a szeretteinknek  édes pillanatokat.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!