TEJSZÍNES DIÓTORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 4 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krém: 2 tojás
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 3,5 dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • rumaroma
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 tk. étkezési zselatin
  • hozzá 1 dl víz
  • Teteje : 2,5 dl habtejszín
  • cukorgyöngy
  • fondant virágok
  • darált dió
  • Oldala: darált dió
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt a tortát az anyukám 74-ik szülinapjára készítettem. Most nem akartam figurás vagy fondanttal bevont tortát sütni, mivel ezen kívül még egyet készítettem és bonyolultra nem lett volna időm. Így lett egy diós és egy csokikrémes, a nálunk megunhatatlan csokis torta. S ezenkívül süti is készült, így éppen jó volt most egy tejszínhabos-diós torta.
    A diós tortához készítsük el a tésztát.
    Ehhez a kétféle cukrot keverjük ki a tojások sárgáival, majd verjük fel kemény habbá a tojások fehérjét. Azután a kemény habot keverjük bele a tojássárgás alapba. 
    Adjuk hozzá a darált diót, a lisztet és a sütőport, majd keverjük ki. Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a tésztamasszát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Ezután hűtsük ki és vágjuk 3 lapba.
    Ezt követően készítsük el a krémet. 
    A vaníliás pudingport keverjük el a tojásokkal, a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre.Miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a darált diót, s ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Én 2 kk.-i mennyiséggel ízesítem, de aki rumosabb ízt szeretne elérni, az adhat többet is.
    Ezután hűtsük ki a krémet. A tejszínhabot verjük fel jó kemény habbá. Én ezt úgy vertem fel, hogy egy fél literes doboz habtejszínt vásároltam, az egészet egyszerre vertem fel kemény habbá és megfeleztem a habot. A felét kevertem bele a krémbe. De természetesen lehet külön-külön is.
    Amikor belekevertük a tejszínhabot a diós krémbe, készítsük el a zselatint. 2 tk. étk. zselatint keverjünk el 1 dl vízzel, s lábasban, folyamatosan keverve melegítsük forráspontig, de ne forraljuk. Zárjuk el a gázt és néhány perc várakozás után keverjük hozzá a krémhez. Osszuk el a krémet 2 felé és kenjük meg a lapokat.
    A másik rész tejszínhabot most használjuk fel a torta díszítésére. Az oldalát és a tetejét kenjük meg tejszínhabbal. Az oldalát egy kis villával csíkozzuk be, de ha van ilyen csíkozós habkártyánk, azzal könnyebb. Mert azzal egy alkalommal kell végig húzni körben a tortát, a villával kétszer-háromszor. De azzal is tökéletes lesz. Azután az oldalát szórjuk meg darált dióval.
    A torta tetejét szintén szórjuk meg vékonyan darált dióval. A tejszínhabot tegyük csillagcsöves habzsákba és körbe a szélére nyomjunk habrózsákat. A habrózsák tetejére és a torta közepére helyezzünk fondantból készített margarétákat, rózsákat és leveleket. Ezek elkészítését megtalálhatjátok az oldalon. ( Nekem nem fogyott el az egész tejszínhab a tetejére, 2-3 kanálnyi megmaradt, azt elfogyasztottuk kávéhoz. )
    Végül szórjunk rá cukorgyöngyöt, majd tegyük hűtőbe. Én egész éjszakára a hűtőben tartottam és a másnapi ünnepi ebédnél szervíroztam a meglepi tortát a családnak.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2017-07-20
    Szia Andrea! Közben már beszéltünk is a csokitortánál a torta készítésről-nekem úgy van kialakítva a hozzászólás lehetősége, hogy minden recept alján lehet ezt megtenni.Örülök, hogy sikerült kitapasztalnod, hogy neked melyik változat a jó a tejszínhab megfelelő eléréséhez.Szerintem az mindannyiunkkal így van, hogy nem biztos, hogy a megadott leírás alapján nálad,nálam, másnál is beválik valami. Ki kell kísérletezni.A fő az, hogy úgy csináljuk, hogy sikerüljön elérni a kellő eredményt. Várom a további hozzászólásaidat. Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2017-06-27
    Kedves Erzsike! Azóta már megtanultam tejszínhabot felverni. Nekem az vált be, hogy beteszem mélyhűtőbe az edényt, amiben felverem a tejszínt, de még a habverőket is egy 20 perce, a tejszínt magát pedig 5-10 percre. Így sikerült felverni, és nem esik össze. A tortákkal viszont azóta sem próbálkoztam, mert az első nem sikerült valami fényesen, és elment a kedvem. De most újra megjött, és már tervezem egy csokitorta elkészítését. :) Üdvözlettel: Andrea
    Lupercalia
    2015-07-15
    Kedves Erzsike! De aranyos vagy, hogy kérdezed! Most július elején csináltam meg életem első csokoládé tortáját főzött krémből. Kicsit csálé lett, de isteni finom. Biztosan ki fogom próbálni a diótortát is ezzel a csodás recepttel. Azt még nem tudom, hogy mikor, de talán ősszel, amikor sok a dió. :) Nagyon szép nyári napokat kívánok Neked! Andrea
    erzsike
    2015-06-29
    Szia Andrea! Megpróbálkoztál már a torták elkészítésével? S ha igen, milyenek a tapasztalataid, ugye nem is olyan nehezek? Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2015-03-25
    Idén biztosan kipróbálom már a tortákat is. Ma újra ezzel a diótortával szemeztem. :) Ha próbáltam a habot, megírom mindenképpen!! Andrea
    Lupercalia
    2015-03-25
    Kezdő háziasszony vagyok a sütemények terén, habár 10 éve élek már a Párommal. (33 éves vagyok.) Csak 28 évesen kezdtem el főzni, és az internetről tanultam meg. Mostanában jutottam el oda, hogy hamarosan tortát is fogok már sütni.
    Lupercalia
    2015-03-25
    Kedves Erzsike! Most láttam, véletlenül, hogy kérdeztél tőlem még tavaly! Azóta még nem próbáltam ki a tejszínhabot, mert más fajta sütiket sütöttem. (Sokat elsőre.) Viszonylag kezdő háziasszony vagyok.
    erzsike
    2014-09-29
    Kedves Andrea, volt már alkalom arra, hogy kipróbáld a tejszínhabot? S,hogy sikerült? Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2014-09-08
    Kedves Erzsike! Köszönöm szépen a válaszodat, ki fogom próbálni ezzel a fajta tejszínnel is. Szerintem veszek majd hozzá habfixálót a biztonság kedvéért, de olvastam olyat, hogy valaki zseltinfixet használt hozzá és porcukrot. Biztosan összejön! :)
    erzsike
    2014-09-08
    Bízom benne,hogy a saját tapasztalatom alapján legközelebb neked is sikerülni fog a kívánt állag elérése. Üdvözlettel: Erzsike
    erzsike
    2014-09-08
    Szia Andrea!Nekem a tejszínhab eléréséhez semmilyen külön praktikám nincs.Általában Meggle habtejszínt használok,habfixálót pedig nemigen.Csupán addig verem a habot,amíg jó kemény nem lesz,s a kész hab megáll a habverőn, amikor kiemelem.
    Lupercalia
    2014-08-28
    Előre is köszönöm a válaszodat, szeretettel: Orbán Andrea Viktória
    Lupercalia
    2014-08-28
    Kedves Erzsike! Lehetne egy kérdésem a gyönyörű torta elkészítéséhez? Nekem soha nem sikerült felvernem a tejszínhabot, évekkel ezelőtt mindenféle tejszínt kipróbáltam, a házit is beleértve. Soha nem állt össze, lötyis maradt. Van valami trükkje?