ROMÁNRÚD
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 35 dkg háztartási keksz
  • 25 dkg cukor
  • 2 nagyobb ek. kakaópor ( kb. 5 dkg )
  • 1 ráma / 25 dkg /
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ennél süteménynél az a jó, hogy mindent gőz fölött dolgozunk össze, sütni ezt a sütit nem kell. Így ez a süti nagyon gyorsan összeállítható. Viszont egy éjszakát állnia kell a hűtőszekrényben, hogy szeletelhető legyen. Tehát, ha erre a sütire esik a választásunk, mindenképpen előző nap készítsük el, mert pár óra állás idő nem elegendő ahhoz, hogy szép szeleteket kapjunk majd a felvágása során.

    Első lépésként törjük össze a kekszet. Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl apró és se túl nagy. Én kézzel szoktam összetördelni, nem teszem aprítóba. Kb. 1-1,5 cm-es darabokra töröm, de kb. a keksz 1/4 részét zacskóba téve, klopfolóval kissé porítani is szoktam. De azért klopfolóval és nem aprítóval, mert itt teljesen finomra darált keksz nem jó.
    Ha ez meg van, tegyünk a gázra egy lábasba nem túl sok vizet és helyezzünk fölé egy tálat. Tegyük bele a rámát, a vaníliás cukrot és a kimért kristály cukrot, majd többszöri kevergetés mellett olvasszuk össze a kétféle alapanyagot. Ha a ráma felolvadt, de a cukor még nem olvadt el teljesen, akkor az már jó lesz, nem kell meg várni, hogy teljesen folyékony állagúra olvadjon a cukor.
    Ugyanis ha még nem olvadt fel teljesen száz százalékban a cukor, a keksszel való keverés/főzés során úgyis összeolvad.
    Majd amint a gőz fölött megolvasztottuk a rámát és a cukrot, adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el a rámás, cukros alappal.
    Ha holland kakaót használunk, abból kicsivel kevesebbet is használhatunk, mert intenzívebb íze miatt nem mindenki szereti a markáns kakaós ízt, s az viszont azt eredményez.
    Azt követően tegyük hozzá a darabokra tört kekszet is és folyamatosan keverve főzzük össze az egészet.
    Addig keverjük, amíg kissé be nem sűrűsödik, majd ekkor kerülhet hozzá a tojás. Ez az idő kb. 5-10 perc között történhet majd meg a keksz hozzáadása után, az idő alatt már kezd kissé sűrűsödni a krém a kekszek között.
    Mielőtt hozzáadnánk a tojásokat, egy kis tálba üssük fel és villával verjük fel.
    Ezután már hozzá is kerülhet a kekszes alaphoz, de az fontos, hogy ne a tetejére legyen ráütve.
    Amint belekerült a tojás, folyamatosan keverjük, mert ha ezt nem tesszük, sajnos megsül a kekszek között a tojás, pontosabban a tojásfehérjénél lehet ezt tapasztalni.
    Ha már olyan sűrű lesz, hogy a keksz között megáll a krém, akkorra készült el a keksz massza. / Ez az összes keverési idő legalább 25-30 perc. /

    Majd levesszük a kész keveréket a gőzről. 
    Magunk elé terítünk egy darab sütőpapírt és a fele masszát egy csíkban ráhalmozzuk, majd henger alakúra formázzuk a fakanál segítségével. 
    Végül kezdjük el feltekerni.
    Még forró ugyan a kekszes keverékünk, de próbáljuk meg a kezünkkel is elegyengetni.
    Ha már rúdba formáltuk, a sütőpapír két végét tekerjük meg, mint egy szaloncukrot, s közben még össze is nyomhatjuk a két végénél a rudat.
    Ezután a másik rész kekszes keverékkel is végezzük ezt a műveletet el.
    Ma már lehet kapni szilikonos sütőpapírt, az a legjobb erre a célra. 
    Arra csak simán ráformálom a kekszes keveréket, de régebben csak zsírpapírom vagy szilikon nélküli sütőpapírom volt. Így akkor azt kicsit megkentem olvasztott vajjal és úgy került rá a kekszes töltelék.
    Ha elkészült a két kis rúd csomagolása, hagyjuk kicsit hűlni és azután tegyük rá egy kis tálcára, s tegyük be a hűtőszekrénybe egy egész éjszakára.
    A tálca azért tesz jó szolgálatot, mert egy sima felületen teljesen sima marad a románrúd alja is, bár a tálca használata nem kötelező, de én arra fektetve szoktam a hűtőbe tenni.
    Másnap, aminkor kivesszük a rudakat a hűtőből, tegyük egy vágódeszkára és távolítsuk el a sütőpapírt, majd kb. 1,5 cm-es ( ujjnyi ) szeletekre vágjuk fel a románrudat.
    Szépen sorakoztassuk rá egy kínáló tálra és már szervírozhatjuk is.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy tejallergiások számára is ugyanilyen módon készíthető el ez a sütemény, csak a rámát kell helyettesíteni ligával.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!