MÁTRAI BORZASKA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg sertéskaraj
  • 4 egész tojás
  • fél csokor petrezselyem zöld
  • 3 púp. ek. + 1 nagy doboz tejföl
  • 5 púp. ek. + 2-3 ek. liszt
  • 4 + 3 gerezd fokhagyma
  • 4 nagyobb krumpli
  • őrölt fekete bors
  • 20 dkg trapista sajt
  • 1/2 l étolaj
  • papírtörlő
  • Elkészítés: Már többször el szerettem volna készíteni a Mátrai borzaskát, hiszen több helyen ettem is már. S minden alkalommal ízlett ez a főétel. De valahogy mindég kimaradt. Mígnem gondoltam, az egyik hétvégén neki látok. Ugyan utána kerestem a főzős oldalakon, hogy esetleg más hogyan készíti el. Így Gizi oldalán találtam meg a jó receptet. Bár egy kevés változtatást mégis végeztem. Én sertés húsból sütöttem meg a finom ebédet, míg Gizi oldalán csirkemellből készült ez a remek étel. S én petrezselyem zöldet is adtam hozzá, mert legutóbb, ahol ezt a főételt fogyasztottuk, abban is volt és nekem nagyon ízlett. A petrezselyem kellemes ízt kölcsönöz minden húsételnek.
    A sertéskarajt szeleteljük fel kb. 1-1,5 cm-es szeletekre, majd kicsit klopfoljuk ki.
    Azután mindkét oldalát sózzuk meg és hagyjuk addig állni, amíg elkészítjük a panírt.
    Ez a panír nemcsak panírként fog szolgálni, hanem a húson lesz egy krumplis réteg is, ami úgy fog kinézni a sülés után, mintha külön be lett volna panírozva a sertés szelet. Pedig nem paníroztunk külön.
    A 4 egész tojást üssük fel egy tálba és villával verjük fel.
    Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.
    A petrezselyem zöldet mossuk meg, jól csepegtessük le a felesleges vizet és aprítsuk fel késsel kis darabokra.
    Adjuk a tojáshoz, majd keverjük hozzá a 3 ek. tejfölt is.
    Amint kikevertük a keveréket, az 5 ek. lisztet is dolgozzuk el benne.
    A 4 gerezd fokhagymát pucoljuk le a héjától és reszelőn reszeljük vagy fokhagyma nyomón nyomjuk bele a tejfölös alapba.
    Ezután a burgonyákat pucoljuk meg, mossuk meg és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük a masszába. ( Ne olyan kis lyukú reszelőn reszeljük a burgonyákat, mint amin a sajtot szoktuk. )
    Jól keverjük össze az alapanyagokat. Egy sűrűbb palacsinta tészta állagú masszát kell, hogy kapjunk.
    Egy lábasba forrósítsuk fel az olajat - ettől a mennyiségtől több nem kell, mert most lassan sütjük a húst, hogy a krumpli is át tudjon sülni - majd miután bele helyeztük a húsokat, vegyük kisebbre a lángot  az olaj alatt.
    Én akkora lábast választottam, amibe 2 szelet hús fér bele egyszerre.
    A sütés előtt előbb forgassuk  meg a húst lisztben ( 2-3 ek. ), majd azután mártsuk bele a tésztába a lisztes húst és mindkét oldalát jó alaposan forgassuk is meg benne.
    Érdemes ezt a munka műveletet kézzel végezni, hogy minél jobban rátapadhasson a krumpli is a húsra.
    A hús sütése során többször fordítsuk meg a húst, hogy mindkét oldala szépen átsülhessen.
    Miután szép pirosra sült a hús, vegyük ki egy papírtörlőre és itassuk fel a felesleges zsiradékot.
    A sütést végezzük addig, amíg tart a hús szeletünk.
    Ez a massza mennyiség elég kell, hogy legyen 1 kg húshoz, de ha mégis elfogyna, nem kell újabb tésztát bekeverni.
    Nagyon gyorsan meglehet oldani ezt a felmerülő problémát. Üssünk fel egy tojást, tegyünk hozzá egy csipet sót - abban a tálban is lehet, amiben volt a burgonyás tésztánk, - s villával verjük fel.
    A húst először forgassuk meg a lisztben, majd a tojásban és már mehet is bele az olajban. Ez a hús szelet lesz majd a párizsi szelet - ha erre szükség lenne.
    A húshoz ezt követően keverjük ki a tejfölt.
    A nagy doboz tejfölt öntsük egy  edénybe és picit sózzuk, borsozzuk meg. 
    A 3 gerezd fokhagymát pucoljuk meg és reszeljük bele a tejfölbe. 
    Keverjük ki, hogy a fokhagyma mindenhol kifejthesse az intenzitását.
    A sajtot reszeljük le.
    Majd  tálaláskor először tejfölt simítsunk a sült húsra.
    S azután a tejföl tetejét rakjuk meg gazdagon reszelt sajttal.
    Bármilyen körettel nagyon ízletes finomság. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!