SÖRÖS DOBOZON SÜLT CSIRKE
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 egész csirke
  • 1 dobozos bármilyen márkával rendelkező sör
  • ételízesítő
  • őrölt fekete bors
  • kevés sült csirke fűszersó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: Ennek a sült csirkének az elkészítését a " Küld el a recepted " című kis kiadványból vettem, de kicsit változtattam rajta. Pl. azon, hogy előfőztem a csirkét, a fűszerezésnél nemcsak sót és borsot használtam, hanem sült csirke fűszersót is. Így ízesítve még finomabb lett a pipi husi.

    Vegyünk egy konyhakész, megtisztított csirkét. Én a csirkét sós, ételízesítős vízben kb. 45 percet előfőztem. De ezt nem muszáj, ki, hogyan szeretné, úgy készítheti el. Szerintem ettől még omlósabb, puhább lesz a húsa. Túlfőzni természetesen nem szabad, mert akkor nem tudjuk ráhúzni a sörös dobozra. Ha előfőztük a csirkét, kivesszük a főzővízből, hagyjuk kicsit hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni. Amikor már kissé kihűlt, kívül-belül sóval, őrölt borssal és sült csirke fűszersóval befűszerezzük. A dobozos sört felbontjuk, a felét kiöntjük pohárba, arra nem lesz szükség a sütés folyamán, azt el lehet fogyasztani. A dobozban lévő sörbe tegyünk 1 tk. sót, de lassan, fokozatosan adagoljuk hozzá, mert ha hirtelen beleöntjük, elkezd habzani a sör és csak fut-fut ki a dobozból. Sajnos ez nem volt leírva, s én így jártam, azt sem tudtam, hová kapjak, hogy ne folyjon mindenhová. Ha benne van a só, akkor a 3-4 geredz megpucolt fokhagymát is tegyük a dobozba.
    Majd jó erősen húzzuk rá a csirkét a sörös dobozra. Kicsit igazgassunk a lábain, hogy stabilan, kissé kitámasztva álljon a tepsiben, különben fenn áll a veszély, hogy elborulhat a pipike, amit persze semmiképp nem szeretnénk. Állítsuk egy tepsibe és óvatosan tegyük előmelegített sütőbe. Valószínűleg minden sütőben legalura tudjuk csak tenni, nekem legalábbis csak így fért be. Süssük kb. 1 órát. Kívül ropogós lesz a bőre, belül pedig puha a husi. Locsolni nem locsoltam, de legközelebb úgyis ki szeretném próbálni. A sörös dobozban lévő fokhagymás sörgőzben puhult meg a csirke, ezáltal nagyon finom lett.
    Petrezselymes burgonyát és lila hagymás uborka salátát kínáltam hozzá.
    Mindkét recept megtalálható az oldalon.
    Az ételről készült  fényképet most olyan formában teszem fel, amikor még a sörös dobozon csücsül a csirke, természetesen már sült állapotában.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!