ALMÁS PITE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg zsír
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 cs. sütőpor
  • kevés tej- kb.2 dl
  • 1 üveg télire eltett alma vagy 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 kk. őrölt fahéj
  • Elkészítés: Az almás pite receptje az anyukámtól való. Ő régen, gyerekkoromban gyakran készítette nekünk és magam is szeretem ezt sütni a családnak. 
    A tésztához valókat gyúrjuk össze. A tej mennyisége először csak 1 dl legyen és ha úgy látjuk, hogy kell még hozzá, akkor  adagoljunk még hozzá.
    Majd a begyúrt tésztát két cipóra vesszük.
    Először liszttel meghintett gyúrótáblán kinyújtjuk az egyik cipót, s azt zsírozott és kilisztezett tepsibe fektetjük.
    Azután megszurkáljuk a tésztát egy villával. Erre rásimítjuk a reszelt almát.
    Ha télire eltett almából készítjük, akkor nincs más dolgunk, mint, hogy rásimítjuk a tésztára. Én mindég ebből szoktam készíteni, de a friss almából sem tart sokáig az előkészítés.
    Ha friss az alma, akkor az almát először meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Egy kevés vajon serpenyőben megpároljuk. 
    Ez nem tart sokáig, 5-10 perc alatt elkészül.
    Amíg párolódik, ízesítsük fahéjjal és cukorral, de nem kell sok egyikből sem, mert a tepsibe simítva a teteje is meg lesz szórva fahéjjal és cukorral.
    Tehát akár most pároltuk meg az almát, akár télire almát simítottunk a tészta tetejére, hintsük meg cukrozott fahéjjal.
    Ehhez 10 dkg cukrot keverjük  össze 1-2 kk. fahéjjal és ezzel a cukros fahéjjal szórjuk meg az almát. Nyújtsuk ki a másik tésztalapot, fektessük az almára.
    Villával ezt a tésztalapot is szurkáljuk meg és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.
    Ha már épphogy csak langyos a piténk, akkor már lehet szépen szeletelni, forró állapotában nem annyira.
    Ha kicsit kihűlt, tetejét hintsük meg porcukorral és kockákra vágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!