HOLLAND SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta:50 dkg fehér liszt
  • 16 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 6 dkg ráma
  • 4 ek. olvasztott méz
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • Krém: 6 púp. ek. fehér liszt
  • 1 ek. kristálycukor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg ráma
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. kakaópor
  • Külön: 4-6 ek. barack lekvár
  • Máz a tetejére: 18 dkg porcukor
  • 18 dkg ráma
  • 1 cs. főzés nélküli puncs pudingpor
  • 2 ek. tej
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: A Holland szeletet már régóta el szerettem volna készíteni, mivel az interneten már több helyen találkoztam vele. Nagyon tetszett a külleme a süteménynek és már a látványból úgy éreztem, hogy nagyon finom sütemény lesz a végeredmény. Így egyik hétvégén össze is állítottam ezt a fincsi sütit. A receptet Trarita oldalán olvastam. Köszönöm a receptet! S valóban, egy nagyon fincsi sütemény került a családom elé, miután elkészült.
    A süti elkészítése kicsit munkaigényes, de megéri a fáradságot.
    A hozzávalókon semmit sem változtattam, a megadott mennyiségek alapján sütöttem meg a süteményt.
    Ugyan volt akinek a családban kicsit édes volt a tetején a pudingos máz, bár én így találtam finomnak. De legközelebb picivel kevesebb cukrot teszek a pudingporhoz, úgy is elkészítem.
    Először állítsuk össze a tésztának valókat.
    S kapcsoljuk be a sütőt, 180-200 fokra, kinek milyen a sütője, hogy bemelegedhessen.
    Az 50 dkg lisztet mérjük ki egy tálba és keverjünk össze vele 1 teáskanál szódabikarbónát. Adjuk hozzá a porcukrot és azt is oszlassuk el a lisztben. 
    A 6 dkg rámát morzsoljuk el a liszttel és a 2 tojást is adjuk hozzá.
    Én a tojásokat előbb felütöttem egy kis tálkába és egy villával kissé felvertem, majd így tettem a liszthez.
    Azután a kimért mézet olvasszuk fel a mikróban és azt is tegyük hozzá a tészta többi hozzávalóihoz.
    Végül a tejföl is kerüljön bele és gyúrjuk össze a tésztának valókat.
    Miután jól összegyúrtuk a hozzávalókat, liszttel meghintett gyúrótáblán készítsünk belőle egy cipót, amit azután formáljunk egy nem túl nagy hengerré.
    S a henger alakú tésztát vágjuk 4 egyenlő részre.
    Aki szeretné, le is mérheti a tészta darabokat, hogy egyforma darabok legyenek. 
    Én nem szoktam, körülbelül megpróbálom egyforma méretűekre vágni.
    A 4 db tészta darabot alakítsuk, formáljuk kis cipókká.
    Készítsük elő a normál méretű tepsinket, aminek a hátoldalát kenjük le egy kicsi mennyiségű rámával, vagy aki szívesebben használ erre sütőpapírt, azzal is megsütheti a kinyújtott tésztát.
    De én nem szoktam a tepsi hátulján sütőpapírt használni, csak megkenem a tepsi felületét.
    Azután az első cipót nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink.
    Majd helyezzük rá a kinyújtott lapot.
    Szerintem úgy a legkönnyebb rátenni a tepsi hátuljára a tésztát, hogy amikor kinyújtottuk, a tészta egyik felét felhajtjuk és erre ráhajtjuk a másik felét.
    Megfogjuk kézzel és gyorsan ráemeljük a tepsire, s ezután szépen lehajtjuk a tészta darabokat.
    Természetesen nyújtófát is használhatunk erre a célra, azaz rátekerjük a nyújtófára a tésztát és azzal együtt tesszük rá a tepsire.
    De az első módszer azért jobb, mert így nem fog megnyúlni a tészta.
    Miután rákerült a tészta a tepsi hátlapjára, szépen igazgassuk el, ha erre szükség van és tegyük be az előmelegített sütőbe.
    Majd süssük meg a tészta lapot kb. 10-12 perc alatt.
    Ha a széle szép rózsaszín, akkor már jó lesz.
    Készítsünk magunk elé egy tálcát, s amikor kivesszük a tepsit a sütőből, arra csúsztassuk le a megsült tészta lapot.
    Ha van másik tepsink, akkor arra már elő is készíthettük a második lapot a sütésre, amíg sült az első, de ha nincs, akkor erre a tepsire ugyanígy helyezzük rá a már kinyújtott tésztát és azt is süssük meg.
    Majd a többi lapot is süssük készre.
    Minden megsült lapot ugyan erre a tálcára, egymásra nyugodtam rácsúsztathatunk, nem kell külön-külön tálcákat használni.
    Amint elkészültek a tészta lapok, tegyük félre, hogy nyugodtan meghűlhessenek és ekkor neki láthatunk a krém elkészítésének.
    Egy kisebb lábasba tegyünk 6 púpozott evőkanál lisztet, adjunk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot és az egészet keverjük csomómentesre 6 dl tejjel.
    Majd tegyük fel a tűzre és főzzük fel sűrűre.
    Ha elkészültünk vele, hűtsük ki.
    Ezalatt 25 dkg rámát vagy ligát keverjünk ki habosra 25 dkg porcukorral.
    S miután kihűlt a főzött pép, azt dolgozzuk bele a rámás, cukros keverékbe.
    Ekkor felezzük el a krémet és az egyik felébe keverjünk el 2 cs. vaníliás cukrot és a másik rész krémbe pedig 1 evőkanál kakaóport.
    Így kapunk egy vaníliás és egy kakaós krémet.
    Ezt követően állítsuk össze a süteményt.
    A kihűlt lapok közül válasszuk ki a legszebbet, azt tegyük félre, hogy az legyen majd a teteje.
    Az egyik lapot fektessük le arra a tálcára, amin majd rajta is hagyjuk a süteményt. Erre a lapra simítsuk rá a kakaós krémet.
    Majd helyezzünk rá egy másik tészta lapot.
    Erre a második tésztára kenjünk rá 5-6 evőkanál barack lekvárt, amit szépen, egyenletesen kenjünk el.
    A lekvár mennyisége függhet attól, hogy milyen a lekvárunk.
    Hígabb, sűrűbb is lehet a lekvár., amit használunk.
    Nekem házi barack lekvárom van, ami nálam olyan közepes sűrűségű.
    Amint ez is meg van, helyezzük rá a harmadik lapot és arra simítsuk rá a vaníliás krémet.
    Végül a vaníliás, fehér krémre kerüljön rá a 4.-ik, a félre tett tészta lap.
    Picit nyomjuk is rá a krémre a legfelső lapot a kezünkkel, de csak nagyon óvatosan, finoman.
    Erre most már összeállíthatjuk a mázat.
    Tegyünk fel a tűzre egy kisebb lábaskában egy kevés vizet, hogy melegedjen.
    Egy tálba - ami majd rákerülhet a lábas tetejére - mérjünk ki 18 dkg rámát, adjuk hozzá a porcukrot, a főzés nélküli pudingport és a kevés mennyiségű tejet.
    Egy kézi habverővel kevergetve tegyük a vízgőzre és kevergessük addig, amíg kezd besűrűsödni az egész massza.
    Ekkor vegyük le a gőzről és még keverjük pár másodpercig.
    Ezután még így melegen öntsük rá a felső tészta lapra és simítsuk el az egészet egy nagy késsel vagy egy szélesebb spatulával.
    Én még pici díszítést is készítettem a máz tetejére.
    Ahhoz a mázból hagyjunk egy keveset a tálban, a többit ugye rásimítjuk a süti tetejére.
    Ezután egy csészébe bele kell helyezni egy nejlon zacskót, s ebbe a zacskóba egy kanállal vagy fakanállal csurgassuk bele ezt a megmaradt, kevés pudingos mázat.
    A zacskót emeljük ki a csészéből - mivel erre csak azért van szükség, hogy akadály mentesen bele lehessen önteni a zacskóba a mázat - és a zacskó száját csavarjuk meg.
    Így kapunk egy kis zsákocskát.
    A zsák száját, azaz a nejlon zacskó sarkán ollóval vágjunk egy kicsi lyukat és amikor már kicsit kezd szilárdulni a máz teteje, akkor a zacskóban lévő díszítő mázból készítsünk, húzzunk  kis vonalakat, kockákat.
    Ezt úgy lehet megoldani, hogy a zsákocskát tartva ide-oda vonalakat húzunk a máz tetején.
    Amint kis idő elteltével kezd megszilárdulni a teteje, de még persze ekkor nem lesz teljesen szilárd állapotú, tegyük hűtőszekrénybe.
    Másnapig hagyjuk is ott, majd másnap, miután kivettük a hűtőből, szépen szeleteljük fel.
    Az oldalairól vágjuk le a széleket és azután a nekünk tetsző méretűre szeleteljük fel a süteményt.

    Természetesen ez a sütemény laktózmentesen is elkészíthető, ahhoz nem kell más, mint hogy a rámát növényi alapú rámával vagy ligával helyettesítjük. A sima tejfölt és a tejet pedig laktózmentes termékekre cseréljük. S akkor már aki a tejben található laktózra érzékeny, már a laktózmentes változatú süteményt is fogyaszthatja.

    Nagyon mutatós és ízletes sütemény!
    Próbáljátok ki.

    Forrás: trarita.blogspot.com

    Jó étvágyat kívánok hozzá!