HOLLAND SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta:50 dkg fehér liszt 16 dkg porcukor 2 tojás 6 dkg ráma 4 ek. olvasztott méz 1 dl tejföl 1 tk. szódabikarbóna Krém: 6 púp. ek. fehér liszt 1 ek. kristálycukor 6 dl tej 25 dkg porcukor 25 dkg ráma 2 cs. vaníliás cukor 1 ek. kakaópor Külön: 4-6 ek. barack lekvár Máz a tetejére: 18 dkg porcukor 18 dkg ráma 1 cs. főzés nélküli puncs pudingpor 2 ek. tej Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: A Holland szeletet már régóta el szerettem volna készíteni, mivel az interneten már több helyen találkoztam vele. Nagyon tetszett a külleme a süteménynek és már a látványból úgy éreztem, hogy nagyon finom sütemény lesz a végeredmény. Így egyik hétvégén össze is állítottam ezt a fincsi sütit. A receptet Trarita oldalán olvastam. Köszönöm a receptet! S valóban, egy nagyon fincsi sütemény került a családom elé, miután elkészült.
A süti elkészítése kicsit munkaigényes, de megéri a fáradságot.
A hozzávalókon semmit sem változtattam, a megadott mennyiségek alapján sütöttem meg a süteményt.
Ugyan volt akinek a családban kicsit édes volt a tetején a pudingos máz, bár én így találtam finomnak. De legközelebb picivel kevesebb cukrot teszek a pudingporhoz, úgy is elkészítem.
Először állítsuk össze a tésztának valókat.
S kapcsoljuk be a sütőt, 180-200 fokra, kinek milyen a sütője, hogy bemelegedhessen.
Az 50 dkg lisztet mérjük ki egy tálba és keverjünk össze vele 1 teáskanál szódabikarbónát. Adjuk hozzá a porcukrot és azt is oszlassuk el a lisztben.
A 6 dkg rámát morzsoljuk el a liszttel és a 2 tojást is adjuk hozzá.
Én a tojásokat előbb felütöttem egy kis tálkába és egy villával kissé felvertem, majd így tettem a liszthez.
Azután a kimért mézet olvasszuk fel a mikróban és azt is tegyük hozzá a tészta többi hozzávalóihoz.
Végül a tejföl is kerüljön bele és gyúrjuk össze a tésztának valókat.
Miután jól összegyúrtuk a hozzávalókat, liszttel meghintett gyúrótáblán készítsünk belőle egy cipót, amit azután formáljunk egy nem túl nagy hengerré.
S a henger alakú tésztát vágjuk 4 egyenlő részre.
Aki szeretné, le is mérheti a tészta darabokat, hogy egyforma darabok legyenek.
Én nem szoktam, körülbelül megpróbálom egyforma méretűekre vágni.
A 4 db tészta darabot alakítsuk, formáljuk kis cipókká.
Készítsük elő a normál méretű tepsinket, aminek a hátoldalát kenjük le egy kicsi mennyiségű rámával, vagy aki szívesebben használ erre sütőpapírt, azzal is megsütheti a kinyújtott tésztát.
De én nem szoktam a tepsi hátulján sütőpapírt használni, csak megkenem a tepsi felületét.
Azután az első cipót nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink.
Majd helyezzük rá a kinyújtott lapot.
Szerintem úgy a legkönnyebb rátenni a tepsi hátuljára a tésztát, hogy amikor kinyújtottuk, a tészta egyik felét felhajtjuk és erre ráhajtjuk a másik felét.
Megfogjuk kézzel és gyorsan ráemeljük a tepsire, s ezután szépen lehajtjuk a tészta darabokat.
Természetesen nyújtófát is használhatunk erre a célra, azaz rátekerjük a nyújtófára a tésztát és azzal együtt tesszük rá a tepsire.
De az első módszer azért jobb, mert így nem fog megnyúlni a tészta.
Miután rákerült a tészta a tepsi hátlapjára, szépen igazgassuk el, ha erre szükség van és tegyük be az előmelegített sütőbe.
Majd süssük meg a tészta lapot kb. 10-12 perc alatt.
Ha a széle szép rózsaszín, akkor már jó lesz.
Készítsünk magunk elé egy tálcát, s amikor kivesszük a tepsit a sütőből, arra csúsztassuk le a megsült tészta lapot.
Ha van másik tepsink, akkor arra már elő is készíthettük a második lapot a sütésre, amíg sült az első, de ha nincs, akkor erre a tepsire ugyanígy helyezzük rá a már kinyújtott tésztát és azt is süssük meg.
Majd a többi lapot is süssük készre.
Minden megsült lapot ugyan erre a tálcára, egymásra nyugodtam rácsúsztathatunk, nem kell külön-külön tálcákat használni.
Amint elkészültek a tészta lapok, tegyük félre, hogy nyugodtan meghűlhessenek és ekkor neki láthatunk a krém elkészítésének.
Egy kisebb lábasba tegyünk 6 púpozott evőkanál lisztet, adjunk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot és az egészet keverjük csomómentesre 6 dl tejjel.
Majd tegyük fel a tűzre és főzzük fel sűrűre.
Ha elkészültünk vele, hűtsük ki.
Ezalatt 25 dkg rámát vagy ligát keverjünk ki habosra 25 dkg porcukorral.
S miután kihűlt a főzött pép, azt dolgozzuk bele a rámás, cukros keverékbe.
Ekkor felezzük el a krémet és az egyik felébe keverjünk el 2 cs. vaníliás cukrot és a másik rész krémbe pedig 1 evőkanál kakaóport.
Így kapunk egy vaníliás és egy kakaós krémet.
Ezt követően állítsuk össze a süteményt.
A kihűlt lapok közül válasszuk ki a legszebbet, azt tegyük félre, hogy az legyen majd a teteje.
Az egyik lapot fektessük le arra a tálcára, amin majd rajta is hagyjuk a süteményt. Erre a lapra simítsuk rá a kakaós krémet.
Majd helyezzünk rá egy másik tészta lapot.
Erre a második tésztára kenjünk rá 5-6 evőkanál barack lekvárt, amit szépen, egyenletesen kenjünk el.
A lekvár mennyisége függhet attól, hogy milyen a lekvárunk.
Hígabb, sűrűbb is lehet a lekvár., amit használunk.
Nekem házi barack lekvárom van, ami nálam olyan közepes sűrűségű.
Amint ez is meg van, helyezzük rá a harmadik lapot és arra simítsuk rá a vaníliás krémet.
Végül a vaníliás, fehér krémre kerüljön rá a 4.-ik, a félre tett tészta lap.
Picit nyomjuk is rá a krémre a legfelső lapot a kezünkkel, de csak nagyon óvatosan, finoman.
Erre most már összeállíthatjuk a mázat.
Tegyünk fel a tűzre egy kisebb lábaskában egy kevés vizet, hogy melegedjen.
Egy tálba - ami majd rákerülhet a lábas tetejére - mérjünk ki 18 dkg rámát, adjuk hozzá a porcukrot, a főzés nélküli pudingport és a kevés mennyiségű tejet.
Egy kézi habverővel kevergetve tegyük a vízgőzre és kevergessük addig, amíg kezd besűrűsödni az egész massza.
Ekkor vegyük le a gőzről és még keverjük pár másodpercig.
Ezután még így melegen öntsük rá a felső tészta lapra és simítsuk el az egészet egy nagy késsel vagy egy szélesebb spatulával.
Én még pici díszítést is készítettem a máz tetejére.
Ahhoz a mázból hagyjunk egy keveset a tálban, a többit ugye rásimítjuk a süti tetejére.
Ezután egy csészébe bele kell helyezni egy nejlon zacskót, s ebbe a zacskóba egy kanállal vagy fakanállal csurgassuk bele ezt a megmaradt, kevés pudingos mázat.
A zacskót emeljük ki a csészéből - mivel erre csak azért van szükség, hogy akadály mentesen bele lehessen önteni a zacskóba a mázat - és a zacskó száját csavarjuk meg.
Így kapunk egy kis zsákocskát.
A zsák száját, azaz a nejlon zacskó sarkán ollóval vágjunk egy kicsi lyukat és amikor már kicsit kezd szilárdulni a máz teteje, akkor a zacskóban lévő díszítő mázból készítsünk, húzzunk kis vonalakat, kockákat.
Ezt úgy lehet megoldani, hogy a zsákocskát tartva ide-oda vonalakat húzunk a máz tetején.
Amint kis idő elteltével kezd megszilárdulni a teteje, de még persze ekkor nem lesz teljesen szilárd állapotú, tegyük hűtőszekrénybe.
Másnapig hagyjuk is ott, majd másnap, miután kivettük a hűtőből, szépen szeleteljük fel.
Az oldalairól vágjuk le a széleket és azután a nekünk tetsző méretűre szeleteljük fel a süteményt.
Természetesen ez a sütemény laktózmentesen is elkészíthető, ahhoz nem kell más, mint hogy a rámát növényi alapú rámával vagy ligával helyettesítjük. A sima tejfölt és a tejet pedig laktózmentes termékekre cseréljük. S akkor már aki a tejben található laktózra érzékeny, már a laktózmentes változatú süteményt is fogyaszthatja.
Nagyon mutatós és ízletes sütemény!
Próbáljátok ki.
Forrás: trarita.blogspot.com
Jó étvágyat kívánok hozzá!