SONKÁS HERNYÓ KIFLI LEVELES TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. friss leveles tészta
  • 10 dkg sonka felvágott
  • 1 kisebb tojás a tetejére
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Imádom a leveles tésztából készült kis falatkákat. Egyrészt pillanatok alatt elkészül, másrészt pedig, ha hirtelen vendégek toppannak be vagy a kis család beugrik a kicsi unokákkal hozzám, tíz perc előkészítés után, húsz perc sütés elteltével már tálalhatom is a fincsi, friss harapni valót.
    Éppen ezért mindig tartok itthon 1-2 cs. friss leveles tésztát. Néha-néha fagyasztott is van itthon, de annál ki kell várni a kiolvasztási időt, s az a hirtelen sütésre ilyen formában nem jó. 
    De nem csak akkor jó, hogyha van a hűtőnkben friss tészta, ha vendégek vagy a családjaink jönnek hozzánk, hanem arra az esetre is tökéletes választás, ha nincs időnk nagyobb sütögetésbe fogni, de mégis szeretnénk valamit készíteni.
    Az oldalon már több recept található, ami friss leveles tésztából készült, s most egy sonkás hernyó kiflit mutatok be, ami szintén nagyon-nagyon egyszerű.
    Először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy be tudjon melegedni a sütő, mire összeállítjuk a kis kifliket.
    Ha villany tűzhelyünk van, 180 fok, alsó-felső sütési funkcióra kapcsoljuk, ha nem ilyen a sütőnk, akkor arra kell bekapcsolni, amin sütni szoktatok. ( Nekem villany tűzhelyem van, így más sütőn nem ismerem a sütési paramétereket. )
    Vegyük ki a csomagoló zacskóból a leveles tésztát és tekerjük ki a papírral együtt tésztát.
    A továbbiakban a papíron is dolgozhatunk, sőt azon is meg is süthetjük a tésztákat, de én tettem egy külön sütőpapírt a tepsire.
    Amikor kitekertük a tésztát, egy derelye vágóval vagy késsel is lehet, vágjuk hosszában ketté a tésztát és azután pedig keresztben 4 részre. 
    Így kapunk a két csíkból összesen 8 négyzetet.
    Minden négyzetnek az alsó felén vágjunk be 4-5 csíkot a tészta feléig, azaz ne vágjuk végig a kockákat.
    A papíron a tésztát úgy fordíthatjuk a papírral együtt, ahogy nekünk a legjobban a kezünkhöz igazodik.
    A sonkát ezután csíkozzuk fel és a csíkokat vágjuk kicsi apró kockákra.
    A sonka típusa mindegy, mindenki maga eldöntheti, hogy milyet vásárol hozzá.
    Ez most sertés comb sonka, de lehet csirkemell vagy pulykamell sonka is.
    Osszuk el 8 felé a sonka mennyiséget, csak úgy szemmel, és minden kocka tészta teli részére, ahol nincsenek bevágások, tegyünk egy rész sonka mennyiséget.
    Majd emeljük meg a tésztát a papírról és kezdjük el feltekerni a sonka felől a tésztát.
    Tekerjük egészen fel a bevágott tészta részekkel, csíkokkal együtt.
    Így fogunk kapni egy szép kis rudat.
    A kész rudacskát ezután mindkét végéről kissé hajlítsuk be, azaz készítsünk egy kifli formát. Ezáltal a bevágott tészta csíkok szét fognak nyílni és a sütéskor mutatós formát fognak ölteni.
    A két végét a kialakított kiflinek kicsit össze is csíphetjük az ujjunkkal.
    Egy tepsit készítsünk magunk mellé és terítsünk rá egy sütőpapírt.
    Majd helyezzük át a kész kifli formájú tésztát.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a tésztánk.
    Természetesen ha egy leveles tésztából készítünk ilyen kifliket, akkor kisebb tepsi is elég hozzá.
    Én dupla tésztából állítottam össze a kifliket, hogy több mennyiséget kapjak.
    De akkor is több lesz a kiflink, ha valamivel kisebb kockákat vágunk a tésztán, a abban az esetben már nem csak 8 db hernyó kiflink lesz.
    A tepsiben lévő kiflik között hagyjunk egy kis helyet is, mivel a tészta sütés közben megemelkedik.
    Amikor már a tepsire sorakoztattuk a tésztákat, az 1 kis méretű tojást üssük fel egy kis tálkába és villával verjük fel.
    Egy ecsettel minden kifli tetejét kenjük le a tojással.
    Miután ezzel is meg vagyunk, tegyük be a sütőbe a tepsit és kb. 20-25 perc alatt süssük készre a kis kifliket.
    Láthatjuk, amint szépen szétnyíltak a csíkok mentén a tésztán a bevágások és egy mutatós kifli tárul elénk.
    Néhány perces várakozás után már át tehetjük a kifliket egy tálcára, hogy picit hűlhessenek.
    S ha van még sütni való kiflink, azt az adagot is betehetjük a sütőbe.
    Persze, ha többet szeretnénk sütni, azokat már azalatt az idő alatt elő is készíthetjük, míg sül az első adag.
    Amint langymelegre, azaz már fogyaszthatóvá hűltek a kis finomságok, rendezzük rá egy kínáló tálra és kínálhatjuk is a családunkat vagy a vendégeket a kis hernyó kiflicskékkel.
    A kis kifliket nemcsak sonkával lehet megtölteni, hanem tehetünk a sonka mellé sajtot is, de édesre is készíthetjük. Abban az esetben lehet a töltelék bármilyen ízű lekvár vagy túró, dió vagy mák töltelék.
    Érdemes elkészíteni ezeket a gyors kis falatokat, mert tényleg nem kell sok idő hozzá és már ehetünk is valamilyen egyszerű édes vagy sós apró süteményt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!