TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 db sertés szűzpecsenye ( kb. 50-60 dkg )
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 zsemle
  • 2 egész nyers tojás
  • 5-7 főtt tojás
  • 1 főtt sárgarépa
  • őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 dl víz
  • alufólia
  • olaj vagy sertés zsír a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: Nagyon szívesen készítek töltött húsokat, legyen az dagadó, sertés karaj, csirkemell vagy sertés szűz. Az igaz, hogy a szűzpecsenye kisebb hús, de az egyik legnemesebb része a sertésnek. Nagyon sovány hús és ugyanolyan jól tölthető, mint az itt felsorolt húsok bármelyike. Egy vasárnapi ebédre is megsüthetjük, de ha vendégeket fogadunk, akkor ez a fogás vendégvárásra is kitűnő.
    Én 2 kisebb sertés szüzet vásároltam hozzá, de egy nagyobb húsdarabból is elkészíthető.
    A fotón viszont egy másik szűzpecsenye is látható, az csak simán baconszalonnába van betekerve, s úgy van megsütve.
    Ehhez a töltött hús összeállításához először főzzük meg a tojásokat keményre és hideg vízben hűtsük ki. A főtt tojások száma majd attól függ, hogy 1 vagy 2 darab húst fogunk készíteni.
    Közben a sárgarépát hámozzuk meg, mossuk meg és akár már most is össze kockázhatjuk és sós vízben főzzük puhára.
    De úgy is megfőzhetjük, hogy egy vagy két darabba hagyjuk és csak főtt állapotában kockázzuk fel. Bár szerintem könnyebb az elején felaprítani és úgy megfőzni.
    Majd  azután mossuk meg a húst és most ne szúrjuk fel késsel középen, hanem hosszában, középen vágjuk ketté, de ne vágjuk át teljesen.
    Hanem készítsünk egy nyitott szeletelésű húst.
    Ezután mindkét oldaláról sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint a nyitott szeletelésű húst és hagyjuk állni addig, míg összeállítjuk a tölteléket.
    A főtt tojásokat pucoljuk le a héjától és 1 darabot vágjunk fel kis kockákra.
    A sárgarépát, ha puhára főlt, szűrjük le a levétől, s ha egészben főlt, kockázzuk fel.
    A petrezselyem zöldet szintén mossuk meg, jól csepegtessük le és aprítsuk fel.
    A vöröshagymát és a fokhagymát ugyancsak pucoljuk meg.
    Egy tálba tegyünk kevés vizet és áztassuk bele néhány pillanatra a zsemléket, majd csavarjuk ki és morzsoljuk bele a tálba.
    Adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, őrölt borsot.
    A hagymát és a fokhagymát reszeljük bele.
    A felaprított petrezselyem zöldet is tegyük hozzá.
    Azután a 2 nem főtt, nyers egész tojással keverjük masszává ezeket az alapanyagokat.
    Ha összedolgoztuk, adjuk hozzá a kockákra vágott sárgarépát és a kockázott főtt tojást is.
    Ezekkel is keverjük át.
    A szétnyitott hús egyik felére tegyük le szépen csíkban a tölteléket - de előfordulhat, hogy mind nem fér bele, hisz a húsok mérete különböző lehet - és fektessük rá főtt tojásokat. 
    Nekem, mivel kisebbek voltak a 2 db szűzpecsenye húsok, így a tölteléket megfeleztem és úgy kerültek a húsokra.
    Majd a tojásokból 3-3 db került a töltelék tetejére. Tehát, itt jön elő, hogy mennyi főtt tojás kell. Egy mindenképp kell a töltelékbe felkockázva és azután kell számolnunk a töltelék tetejére.
    Miután a főtt tojásokat ráhelyeztük a töltelékre, hajtsuk rá a hús másik felét.
    Jól szorítsuk, kissé tekerjük össze a húst a töltelékhez és tépjünk akkora alufólia darabot, amennyibe jól be tudjuk csomagolni.
    Fektessük le az alufóliát, tegyük rá a hús roládot és csavarjuk be a fóliába.
    A két végét csavarjuk meg a fóliának, így kapunk majd egy szép, szaloncukor formát. ( Nálam kettőt. )
    A sütőt közben melegítsük elő, ( villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre ) hogy legyen ideje bemelegedni.
    Azután egy tepsit készítsünk magunk elé és vékonyan olajozzuk ki, esetleg meg is kenhetjük sertés zsírral, ha valaki azt a zsiradékot jobban kedveli.
    Öntsünk alá 2 dl hideg vizet és fektessük bele a hús roládot vagy roládokat.
    Ha maradt a töltelékből, azt se dobjuk el, azt is csomagoljuk be rúddá formálva egy alufóliába és készítsünk ugyanígy szaloncukor formát belőle. S azt is fektessük a tepsibe.
    Helyezzük be a tepsit a sütőbe és így süssük 45 percig.
    Ennyi idő leteltével vegyük ki a tepsit, de ne zárjuk el a sütőt.
    Néhány perces várakozás után óvatosan, mert még forró, csomagoljuk ki a húsokat és tegyük vissza a tepsibe.
    A tepsit tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra a pecsenye húst kb. 15-20 perc alatt. Közben egyszer-kétszer fogassuk meg a husikat.
    A tölteléket, ami esetleg megmaradt és megsütöttük, már nem kell megpirítani, hogy ne száradjon ki.
    Majd hagyjuk kihűlni a húst, vagy legalább langyosra hűlni, hogy szépen fel lehessen szeletelni.
    A kihűlés után vágjuk szép karikákra, szeletekre a töltött szüzet és bármilyen körettel, savanyúsággal, salátával kínáljuk.

    Forrás: Nosalty.hu Edit konyhája

    Jó étvágyat kívánok hozzá!