GANCÁVAL, SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL PIRÍTOTT OLDALAS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Gancához: kb 1 kg burgonya
  • kb. 20 dkg finom liszt
  • víz
  • kevés sertés zsír
  • Oldalashoz: 1-1,5 kg sertés oldalas
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • őrölt piros paprika
  • kevés sertés zsír
  • Savanyú káposztához: kb. 1 kg friss vagy üveges savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés sertés zsír
  • őrölt fekete bors
  • őrölt kömény
  • kevés víz
  • Egyéb: kevés sertés zsír
  • alufólia
  • Elkészítés: Valami olyasmire vágytam a napokban, ami tartalmazza a húst is és a köretet is egy ételben. Így jött az a gondolat, hogy oldalast sütök, gancát és párolt savanyú káposztát készítek és a végén mindent összepirítok a sütőben. Nagyon ízletes lett a főétel. Igaz, talán kicsit időigényesebb, mint egy főzelék, de megéri.
    Elsőként a hússal kezdjünk, mert annak több idő kell a sütéshez.
    Kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedjen, mire befűszerezzük a husikat.
    Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütési funkcióra és a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
    Az oldalast mossuk meg, majd vágjuk fel csíkokra a csontok mentén.
    Minden húst több oldaláról sózzunk, borsozzunk meg ízlés szerint.
    Egy tepsit kenjünk ki 1 nagyobb teáskanálnyi sertés zsírral.
    Azután egy oldalas darabot minden oldaláról hintsünk meg majoránnával és fektessük bele a tepsibe.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart az oldalasunk.
    Minden hús tetejét hintsük meg 1-2 csipet őrölt piros paprikával.
    Azután pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket és vágjunk 1-1-t 2-3 darabba, attól függően, hogy mekkora nagyok, illetve kicsik a gerezdek.
    Nekem nem túl nagyok, így egy gerezd csak 2-3 darabocskára lett felaprítva.
    Minden oldalas csíkra tegyünk 2 db kis fokhagymát.
    Ezzel elő is készítettük a húst a sütéshez.
    Öntsünk a tepsibe egy fél-egy deciliter közötti vizet és fedjük le a tepsit alufóliával.
    Helyezzük be a tepsit a már előmelegedett sütőbe és süssük így fóliával 1 órát.
    Ha bekerült a sütőbe az oldalas, tegyük fel a gancához a krumplit főlni.
    Kb. 1 kg vagy valamivel több krumplit pucoljunk meg, mossuk meg és akár fel is kockázhatjuk.
    Annyi vízben tegyük fel főlni, amennyi ellepi.
    Sózzuk meg a krumplit és már főlhet is.
    Ezt követően pároljuk meg a savanyú káposztát.
    Először - egy kóstolás után - érdemes átmosni, hogy ne legyen túl savanyú. S ha túl hosszúak a káposzta szálak, akkor azokat pedig vágjuk kettőbe.
    Miután megmostuk, hagyjuk egy szűrőben lecsepegni vagy ha ügyesek vagyunk, óvatosan öntsük csak le róla a vizet.
    A hagymát pucoljuk le a héjától, öblítsük le és vágjuk fel kis kockákra.
    Egy lábasban olvasszunk fel 1 nagyobb teáskanálnyi sertés zsírt és dobjuk rá a felkockázott hagymát.
    Többszöri kevergetés mellett pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a savanyú káposztát.
    Kevergessük egy kicsit és néhány perc után, amint már kezd a hagymával összepárolódni, sózzuk meg ízlés szerint és egy kevés őrölt köményt is tegyünk hozzá.
    Borsozni majd csak később borsoztam, amikor már félpuha lett a káposzta.
    Gyakori kevergetés mellett pároljuk össze a hagymával a savanyú káposztát.
    Közben adjunk hozzá egy kevéske vizet, majd amikor már pároltuk egy kis ideig, hintsük meg egy kevés borssal.
    Óvatosan bánjunk ezzel a főszerrel, mert könnyen csípőssé tehetjük vele a káposztát.
    Legalábbis én nem szerettem volna csípősre készíteni.
    Ha úgy véljük, hogy a káposzta szálak már jó lágyak, puhák, kóstoljuk meg és azután zárjuk el alatta a gázt, ha készre párolódott.
    A párolási idő olyan 40-45 percet vesz igénybe.
    Közben valószínűleg megfőlt a krumplink is.
    Ekkor húzzuk le a tűzről és egy krumplitörővel törjük össze a főzővízben a puha krumpli darabokat.
    Vagyis ne szűrjük le a vizet róla, hanem azzal együtt törjük meg a krumplikat. Az nem baj, ha itt-ott maradnak pici kis krumpli darabok.
    Adjunk hozzá először csak 15 dkg lisztet és keverjük el.
    Ha túl hígnak találjuk adjunk még hozzá 5 dkg mennyiséget.
    Tulajdonképpen ezt látni kell, de kb. 5 dkg-ra lehet még szükség. De lehet, hogy nem is kell hozzá a 15 dkg-tól több liszt. Ez függ a krumplitól, hogy mennyi vizet adott ki magából a főzés során.
    A lényeg, hogy ne legyen se túl folyós, se túl sűrű a kikevert állag.
    Ezután tegyük vissza a liszttel elkevert krumplit a tűzre és állandó keverés mellett főzzük fel krémesre.
    Ez eltart egy ideig, legalább 10-15 percig is. 
    Ezalatt szuszogni fog a krumpli, azaz itt-ott bugyogál majd, de akkor lesz jó, ha krémes állagot kapunk és a fakanálról nem folyik le, mint egy  mártás.
    Húzzuk le a tűzről és hagyjuk állni legalább fél órát, de ha kicsit több ideig áll, az sem árt neki. Ugyanis tűzforrón nem tudjuk megformálni galuskának a felfőzött krumplit.
    Az 1 óra leteltével, vegyük le az alufóliát a húsról és most már enélkül süssük tovább az oldalast, míg szép, piros színt nem kap.
    Közben egy-kétszer fordítsuk meg a husikat, hogy minden oldala pirosra süljön.
    Ha elkészült az oldalas is, állítsuk össze egy tepsibe vagy egy sütőtálba a megsült, megfőlt részeket.
    A sütőt ilyenkor se kapcsoljuk le, hiszen hamarosan bekerül az egytálétel.
    Fogjuk a tepsit vagy a sütőtálat és vékonyan kenjük ki az alját sertés zsírral és rakjuk bele a párolt savanyú káposztának a felét.
    Készítsük oda a megsült oldalast és minden oldalas csíkot ültessünk a káposzta tetejére.
    Úgy rakjuk le, hogy mellé még oda kerülhessenek a kiszaggatott ganca galuskák.
    Miután belesorakoztattuk a tálba az oldalas csíkokat, vegyük a sütőtál mellé a kicsit pihent gancát.
    Egy kis tálkában mikróban olvasszunk fel egy evőkanálnyi zsírt és egy evőkanalat mártsunk meg benne.
    Nem kell, hogy sok zsír legyen a kanálon, csak annyira legyen zsíros, hogy a ganca ne ragadjon majd rá. De nem szükséges minden krumpli kivételkor megzsírozni a kanalat, csak ha úgy érezzük, hogy már tapad a kanálra a krumpli massza.
    Ezzel a kanállal vegyünk ki egy darabot a felfőzött krumpliból és egy másik kanálba átrakva, majd ebbe vissza, s ha kell még, újra a másik kanálba, formázzunk egy szép galuskát.
    A megformált gancát a kanállal tegyük az oldalas mellé.
    Majd készítsünk egy újabb ganca galuskát, majd még egyet és még egyet. 
    Annyit, amennyi oda fér a húsok mellé.
    Ha maradt esetleg még gancánk a lábasban, azt sem kell kidobni, ugyanilyen módon kiszaggathatjuk és lesorakoztathatjuk egy zsírozott kis tepsibe vagy valamilyen jénaiba, sütőtálba és átpiríthatjuk azt is a sütőben.
    Amint kiraktuk az üres részeket a húsok mellett gancával, a másik rész káposztát elosztva a husik és a gancák tetején, rakosgassuk rá mindenhová.
    Majd tegyük be a sütőbe a finomságokkal megrakott sütőtálat és ugyanezen a 200 fokos hőfokon pirítsunk össze mindent kb. 20 perc alatt.
    Ha maradt gancánk, mint azt az előbb említettem is, azt is pirítsuk meg 20-25 perc alatt és tálaljuk együtt az összesült káposztás, gancás hússal.
    Mellé friss, finom kenyeret kínáljunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!