SÜLT SERTÉS TARJA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg csont nélküli sertés tarja
  • őrölt bors
  • majoránna
  • őrölt piros paprika
  • 4-8 gerezd fokhagyma
  • sertés zsír a tepsi kikenéséhez, kevés víz
  • alufólia
  • Elkészítés: A sült sertés tarja készülhet egy vendégvárás során is, de egy ünnepi menü repertoárja is lehet. Vagy akár egy hétköznapi ebédre illetve vacsorára is elkészíthető ez a fogás. Már más receptemnél is említettem a tarját, pl. tojásos nokedli vagy a sztrapacska mellé is remek párosítás.

    A hús mennyisége teljes egészében ránk van bízva. Ezt a főételt készíthetjük 1 kg vagy 1,5 kg húsból is, de ha csak 6 szeletet szeretnénk sütni, akkor annyi tarjából is megsüthetjük.
    A megvásárolt húst mossuk meg és szeleteljük fel.
    Majd enyhén klopfoljuk ki.
    Nem kell nagyon kiklopfolni, csak lazán.
    Azután a hús szeleteket mindkét oldalukról sózzuk, borsozzuk meg.
    Majd a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra és amíg az bemelegszik, készítsük elő a húst sütésre készen.
    A tepsinket ( gáztepsi ) 1 ek. zsírral kenjük ki.
    Ha maradnak nagyobb zsír darabok, az nem baj, itt-ott legyen a tepsin, sülés közben majd elolvad.
    Kb. 1 dl vizet öntsünk rá a tepsire.
    A besózott és borsozott húsok egyik felét szórjuk meg majoránnával és a majoránnás felével fektessük bele a tepsibe.
    Azután a majoránna nélküli hús szeletek tetejét hintsük meg most már majoránnával.
    Erre a felületre egy-két csipet őrölt piros paprikát szórjunk rá, csak egyszerűen az ujjunkkal.
    Pár gerezd fokhagymát pucoljunk le a héjától és a minden gerezdet vágjunk fel 3-4 darabba.
    S azokat a kisebb darabka fokhagymákat ide-oda rakosgassuk rá a husik tetején lévő fűszeres felületre.
    A fűszerek mennyiségét szándékosan nem emeltem ki, mivel minden megadott fűszerrel az ujjunkkal felcsippentve hintsünk meg, a hús mindkét oldaláról.
    S a fokhagymák száma szintén olyan, hogy nem tudom pontosan, hogy mennyi szükséges.
    Ha 6 szelet húsból készül a sült hús, akkor nyilvánvaló, hogy kevesebb kell a fűszerekből, de ha több szelet húst sütünk, abban az esetben több fűszerre lesz szükségünk.
    Amint megvagyunk a fűszerekkel, egy alufóliával fedjük le a húsok tetejét és a sütőben süssük kb. 45-60 percen át.
    Vegyük le ezután  az alufóliát és süssük tovább, többszöri megfordítás mellett szép pirosra a husikat.
    Ez a sütési idő kb. 30 percen át tarthat még.
    Aki kissé világosabbra szeretné sütni, abban az esetben mindenképpen érdemes figyelni sütés közben a pirítási fázisban.
    Akkor 10-15 perccel előbb kell kivenni a sütőből.
    De érdemes akkor is meg-meg fordítani a tarja húst.
    Miután szépen megsültek a hús szeletek, rendezzük egy kínáló tányérra.
    Bármilyen köret illik ehhez a hús féleséghez

    Jó étvágyat kívánok hozzá!