SÜLT SERTÉS TARJA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg csont nélküli sertés tarja só őrölt bors majoránna őrölt piros paprika 4-8 gerezd fokhagyma sertés zsír a tepsi kikenéséhez, kevés víz alufólia
Elkészítés: A sült sertés tarja készülhet egy vendégvárás során is, de egy ünnepi menü repertoárja is lehet. Vagy akár egy hétköznapi ebédre illetve vacsorára is elkészíthető ez a fogás. Már más receptemnél is említettem a tarját, pl. tojásos nokedli vagy a sztrapacska mellé is remek párosítás.




A hús mennyisége teljes egészében ránk van bízva. Ezt a főételt készíthetjük 1 kg vagy 1,5 kg húsból is, de ha csak 6 szeletet szeretnénk sütni, akkor annyi tarjából is megsüthetjük.
A megvásárolt húst mossuk meg és szeleteljük fel.
Majd enyhén klopfoljuk ki.
Nem kell nagyon kiklopfolni, csak lazán.
Azután a hús szeleteket mindkét oldalukról sózzuk, borsozzuk meg.
Majd a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra és amíg az bemelegszik, készítsük elő a húst sütésre készen.
A tepsinket ( gáztepsi ) 1 ek. zsírral kenjük ki.
Ha maradnak nagyobb zsír darabok, az nem baj, itt-ott legyen a tepsin, sülés közben majd elolvad.
Kb. 1 dl vizet öntsünk rá a tepsire.
A besózott és borsozott húsok egyik felét szórjuk meg majoránnával és a majoránnás felével fektessük bele a tepsibe.

Azután a majoránna nélküli hús szeletek tetejét hintsük meg most már majoránnával.
Erre a felületre egy-két csipet őrölt piros paprikát szórjunk rá, csak egyszerűen az ujjunkkal.
Pár gerezd fokhagymát pucoljunk le a héjától és a minden gerezdet vágjunk fel 3-4 darabba.
S azokat a kisebb darabka fokhagymákat ide-oda rakosgassuk rá a husik tetején lévő fűszeres felületre.
A fűszerek mennyiségét szándékosan nem emeltem ki, mivel minden megadott fűszerrel az ujjunkkal felcsippentve hintsünk meg, a hús mindkét oldaláról.
S a fokhagymák száma szintén olyan, hogy nem tudom pontosan, hogy mennyi szükséges.
Ha 6 szelet húsból készül a sült hús, akkor nyilvánvaló, hogy kevesebb kell a fűszerekből, de ha több szelet húst sütünk, abban az esetben több fűszerre lesz szükségünk.
Amint megvagyunk a fűszerekkel, egy alufóliával fedjük le a húsok tetejét és a sütőben süssük kb. 45-60 percen át.
Vegyük le ezután az alufóliát és süssük tovább, többszöri megfordítás mellett szép pirosra a husikat.

Ez a sütési idő kb. 30 percen át tarthat még.
Aki kissé világosabbra szeretné sütni, abban az esetben mindenképpen érdemes figyelni sütés közben a pirítási fázisban.
Akkor 10-15 perccel előbb kell kivenni a sütőből.
De érdemes akkor is meg-meg fordítani a tarja húst.

Miután szépen megsültek a hús szeletek, rendezzük egy kínáló tányérra.
Bármilyen köret illik ehhez a hús féleséghez
Jó étvágyat kívánok hozzá!