BONSAI FA TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás 6 ek. kristály cukor 5 púp. ek. finom liszt 1 ek. kakaópor 1 cs. sütőpor Krém: 4 púp. ek. finom liszt 1/2 l tej 15 dkg kristály cukor 2 cs. vaníliás cukor 20 dkg ráma margarin Teteje: 5-10 dkg ét vagy tejcsokoládé Díszítés: Fondant és hozzá ételfestékek Egyéb: sütőpapír és tortapapír
Elkészítés: A bonsai fa torta még régebben készült egy szülinap alkalmából egy családtagom számára. A torta alapja egy 6 tojásos piskóta és a krémje pedig főzött krémből áll. A tortát fondanttal vontam be és a fa törzse és ágai, levelei szintén fondantból készültek. A fondantot a barna szín eléréséhez kakaóval színeztem meg és a levelekhez pedig zöld por állagú ételfestéket használtam.
Emellett még egy nagy szürke kő is került a fa mellé - bár a fotón kéknek tűnik, de élőben szürke szín volt látható - amihez csak egy kevéske fekete por állagú ételfesték lett hozzá adva.
A fa körül az avar pedig csokiforgácsból készült.
A fa törzsét tulajdonképpen érdemes már előző nap elkészíteni, mivel fondantból lett megformálva, s nem dekorációs cukormasszából, így annak több ideig kellett száradnia. Ha túl puha maradna a fondantból készült fa, elborulhatott volna, ha frissen kerül a torta tetejére.
A dekorációs cukormassza viszont pillanatok alatt megszárad, az is remek hozzá, de most fondantot használtam a dekorációs elemekhez.
A fa kialakításához a kakaóval megszínezett fondantot kisebb hengerré formáljuk. Kicsit még egyenletlenre is hagyhatjuk, nem teljesen simára, hiszen a fának vannak kiemelkedő, rücskös részei a törzsön.
Arra ágaknak kis hurkákat sodorjunk és egymáshoz illesztjük a törzzsel azokat.
Majd a törzs körül még egy kis hurkát külön sodorjunk a fondantból és azt körbe tekerjük a törzsön.
Ráhelyezzük egy dobozra vagy valami olyan tárgyra, amihez oda is lehet támasztani és hagyjuk száradni a fát.
Ezután a leveleket is készítsük el.
A levekhez egy kevés fondantot színezzünk meg zöld ételfestékkel és jól gyúrjuk össze.
Majd nyújtsuk ki a zöld fondantot és levél kiszúróval szaggassuk ki a leveket. Majd hagyjuk ezeket is száradni.
A levelek mennyisége nem adott, annyit lehet készíteni és majd feltenni a fára, amennyit szeretnénk és amennyivel mutatós lesz a fa.
Ebben a levél készítő formában már a levelek erezetei meg voltak adva, de ha valakinek ilyen nincs, késsel is be lehet erezni a faleveleket.
Sőt levél kiszúró nélkül késsel szintén ki lehet szabni, vágni egy falevelet a kinyújtott fondantból.
A fa ágaira csak pár óra elteltével helyezzük rá a leveleket, amikor is már legalább félig száraz a bonsai fa.
Egy vizes ecset segítségével oda tudjuk ragasztani egymáshoz majd a leveleket.
Csak a fa törzs végéhez ne tegyük még oda, arra külön hagyjunk száradni pár levelet. S azokat csak a tortába illesztés után tegyük a fa tövéhez.
A kő szintén elkészülhet most.
A világos kész fondanthoz tegyünk egy kevés fekete színű ételfestéket, attól szürke színt fogunk kapni. S jól dolgozzuk, gyúrjuk össze.
Majd formáljunk egy szabálytalan alakú követ, amit szintén hagyjunk száradni.
Persze előfordulhat, hogy valakinek nincs fekete színezéke, amit cukrász nagykerben lehet beszerezni akár személyesen, akár internetről.
Abban az esetben kakaóporral egy kis barna színt is készíthetünk , hiszen barna kövek is vannak. A torta bevonásához szintén összeállítottam a barna színt, vagyis többet színeztem meg és a fához abból lett elvéve egy kevés mennyiség. A többit viszont csak akkor használtam fel a torta bevonásához, amikor másnap elkészült a torta.
Addig frissentartó fóliába csomagolva, a hűtőben tökéletesen eláll a fondant.
S akkor írom a torta elkészítését.
A piskótához először válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral.
A cukor csak akkor kerüljön a tojásfehérjékhez, ha már van egy kis habunk, mert így sokkal könnyebb kemény habbá verni.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és azokkal is habosítsuk még tovább a habalapot.
Majd a lisztben vegyítsük el a sütőport és a kakaót és ezt a lisztes keveréket egy fakanállal forgassuk bele a tojáshabba.
A szögletes torta formánk alját béleljük ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
180-200 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
Tűpróbát ennyi idő múltán érdemes végezni.
Kivéve a sütőből, kis várakozási idő után, vegyük ki a ( csatos ) formából a piskótát, húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni a piskóta tésztát.
Amíg hűl a piskóta, készítsük el a krémet.
A krémhez keverjük csomómentesre a lisztet a tejjel és főzzük fel sűrűre.
Majd hagyjuk alig langyosra kihűlni.
A rámát vagy ligát, az is tökéletes hozzá, keverjük habosra a kétféle cukorral
S amint kihűlt a főzött pép, dolgozzuk össze a rámás keverékkel.
A közben meghűlt piskótát ezután vágjuk 3 vékony lapba.
A krémből vegyünk el kb. 3 kisebb evőkanálnyi mennyiséget, mert azzal körbe kenjük majd a külső részét és a tetejét a tortának.
A többi krémet viszont osszuk el ketté és kenjük meg vele a piskóta lapokat fele-fele arányban.
A piskóta oldalát is és a tetejét is kenjük meg a félre tett krémmel.
Azután tegyük a tortát 20-30 percre a hűtőszekrénybe, hogy rádermedjen a krém a piskótára.
Majd mielőtt kivennénk a tortát a hűtőből, az előzőnap összegyúrt világos barna fondantot szintén vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át.
Ha túl keménynek találnánk, néhány másodpercre be lehet tenni a mikróba. De arra mindenképp ügyeljünk, hogy túl lágy ne legyen, mert akkor nem tudunk vele dolgozni.
Bár szerintem a gyúrás során a kezünk melegétől is lágyul, enged a tészta a tömörségéből.
Egy kevés porcukorral meghintett sima felületen nyújtsuk ki a fondantot és vágjunk le belőle akkora csíkot, amekkora a torta hossza körben és amekkora a torta magassága.
A kiméréshez használjunk vonalzót.
Majd óvatosan illesszük az oldalára a tortának a fondant bevonatot.
Szépen simítgassuk el körben a tortára helyezett fondantot akár kézzel vagy akár cukrász simítóval.
Azután vágjunk 4 kis akkora magasságú csíkot a sarkokra, amekkora magasan van a szegély.
Azt is illesszük oda, s azt követően két hosszú csíkot szabjunk még le a kinyújtott fondantból a szegély aljára és tetejére.
Azokat is illesszük oda.
A fondantokat vizes ecsettel egymáshoz tudjuk tapasztani vagy ehető ragasztót is használhatunk hozzá.
Egy kis kés vagy marcipán formázóval vágjunk be kis csíkocskákat a vékony csíkokba, amiket most utólag helyeztünk fel.
Ezután kés segítségével a csokoládéból faragjunk le kis forgácsokat és gazdagon szórjuk rá a torta tetején lévő krémre.
Ez lesz a tortán lévő avar.
Ha szépen bevontuk a fa alapját fondanttal és megszórtuk csokiforgáccsal a tetejét, egy szép tortapapírral ellátott tálra helyezzük át a tortát.
S csak ezután folytassuk a tortának a díszítését.
Vegyük elő a megszáradt fát, a hozzá külön megszárított pár levelet és a követ.
A fának a csokiban készítsünk középen egy kis mélyedést és olvasszunk fel egy-két kockácska csokit, majd azzal ragasszuk oda be a fa törzsét.
Tehát a középen kialakított kis mélyedésbe állítsuk be a fát.
A különálló leveleket a vízbe mártott ecsettel ragasszuk a fa törzséhez.
Majd a követ is illesszük oda a fa mellé.
Akár azt is rögzíthetjük olvasztott csokival.
Ezzel el is készült a bonsai kis fánk, amit az ünnepeltnek állítottunk össze.
A fondant elkészítését megtalálhatjátok a recepttáramban.
Kellemes sütést és dekorálást kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok!