MAZSOLÁS RIZS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 bögre rizs
  • 3 bögre víz
  • 1-2 kk. éteízesítő
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kisebb kanál zsír
  • Elkészítés: A mazsolás rizs a mazsola szemeknek köszönhetően ünnepivé teszi a párolt rizst. A mazsola íze is jól harmonizál a rizzsel. Elkészíthetjük egy hétköznapi szaftos húsos fogás mellé is, de akár egy-egy ünnepnap alkalmával is.
    Ahhoz először a rizst többszöri vízben jól megmossuk, majd szűrőn lecsepegtetjük.
    Egy lábasban vagy egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a zsiradékon üvegesre pirítjuk.
    Közben kevergessük, hogy le ne kapjon.
    Közben sózzuk ízlés szerint és hozzáadhatjuk az ételízesítőtis.
    Akkor lesz jó a rizs pirulása, ha szépen cseng a lábasban. De arra ügyeljünk, hogy nem szabad megkapatni, túl pirítani.
    Felöntjük ezután annyi vízzel, amennyi a rizs kétszerese. 
    Átkeverjük és hagyjuk kicsit forrni, s aztán lefedve, de ügyelve rá, hogy ki ne fusson a habja, hagyjuk párolódni.
    Éppen ezért, amint azt tapasztaljuk, hogy ha felhabzik, a fedőt tartsuk azután úgy rajta, hogy egy kis résen át a levegő kijuthasson. Azaz ferdén legyen a lábason.
    Ha már majdnem magába szívta a vizet a rizs, ekkor takarék lángon és ha van lángelosztónk, még azt is tegyük a lábas alá, folytassuk a párolást.
    Egészen addig, amíg a rizs magába nem szívja a vizet.
    Ezalatt az idő alatt szépen megduzzadnak a rizs szemek és meg is puhulnak.
    Ilyenkor viszont már nem szabad kevergetni a rizst, akkor amikor még csak forr, megkeverhetjük, de azt követően ne.

    Fontos a rizsfőzésnél: A rizshez minden esetben annyi vizet adjunk, hogy a rizs kétszerese legyen. Vagyis 1 pohár rizshez 2 pohár víz. ha több a rizs, aszerint számoljunk több vizet is. Így nem lesz mancsos a rizs.
    Legalábbis én így tanultam és nekem be is vált ez a módszer.
    Ha megfőtt a rizs, várjunk legalább 10 percig, mire felemeljük róla végleg a fedőt.
    Majd azután egy fakanállal forgassuk meg a rizst, de lassú mozdulatokkal tegyük, hogy ne törjük össze.
    Ezt követően még most melegében óvatosan keverjük el a mazsolával.
    Én a rizzsel nem szoktam összepárolni a mazsolát, csak a végén összeforgatom vele.
    Ha benne van a mazsola a rizsben, fedjük le és hagyjuk kis ideig így pihenni még.
    Ezalatt a forró rizsben átpuhulnak a mazsola szemek.
    Bármilyen húsételhez kitűnő köretként kínálható.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!


    erzsike
    2013-10-21
    Kedves Annamari! Legközelebb kipróbálom én is úgy, elkészíteni a mazsis rizst, ahogy te. Azaz előfőzve adod a rizshez a mazsolát. De gondolom nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul? Üdvözlettel: Erzsike
    Annamari
    2013-10-11
    Erzsike én is hasonlóan készítem,csak a mazsolát előfőzöm őrölt borsos vízben,