MAZSOLÁS RIZS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1,5 bögre rizs 3 bögre víz só 1-2 kk. éteízesítő 5 dkg mazsola 1 kisebb kanál zsír
Elkészítés: A mazsolás rizs a mazsola szemeknek köszönhetően ünnepivé teszi a párolt rizst. A mazsola íze is jól harmonizál a rizzsel. Elkészíthetjük egy hétköznapi szaftos húsos fogás mellé is, de akár egy-egy ünnepnap alkalmával is.

Fontos a rizsfőzésnél: A rizshez minden esetben annyi vizet adjunk, hogy a rizs kétszerese legyen. Vagyis 1 pohár rizshez 2 pohár víz. ha több a rizs, aszerint számoljunk több vizet is. Így nem lesz mancsos a rizs.
Legalábbis én így tanultam és nekem be is vált ez a módszer.
Ha megfőtt a rizs, várjunk legalább 10 percig, mire felemeljük róla végleg a fedőt.

Ahhoz először a rizst többszöri vízben jól megmossuk, majd szűrőn lecsepegtetjük.
Egy lábasban vagy egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük a zsiradékot és a zsiradékon üvegesre pirítjuk.
Közben kevergessük, hogy le ne kapjon.
Közben sózzuk ízlés szerint és hozzáadhatjuk az ételízesítőtis.
Akkor lesz jó a rizs pirulása, ha szépen cseng a lábasban. De arra ügyeljünk, hogy nem szabad megkapatni, túl pirítani.
Felöntjük ezután annyi vízzel, amennyi a rizs kétszerese.
Átkeverjük és hagyjuk kicsit forrni, s aztán lefedve, de ügyelve rá, hogy ki ne fusson a habja, hagyjuk párolódni.
Éppen ezért, amint azt tapasztaljuk, hogy ha felhabzik, a fedőt tartsuk azután úgy rajta, hogy egy kis résen át a levegő kijuthasson. Azaz ferdén legyen a lábason.
Ha már majdnem magába szívta a vizet a rizs, ekkor takarék lángon és ha van lángelosztónk, még azt is tegyük a lábas alá, folytassuk a párolást.
Egészen addig, amíg a rizs magába nem szívja a vizet.
Ezalatt az idő alatt szépen megduzzadnak a rizs szemek és meg is puhulnak.
Ilyenkor viszont már nem szabad kevergetni a rizst, akkor amikor még csak forr, megkeverhetjük, de azt követően ne.

Fontos a rizsfőzésnél: A rizshez minden esetben annyi vizet adjunk, hogy a rizs kétszerese legyen. Vagyis 1 pohár rizshez 2 pohár víz. ha több a rizs, aszerint számoljunk több vizet is. Így nem lesz mancsos a rizs.
Legalábbis én így tanultam és nekem be is vált ez a módszer.
Ha megfőtt a rizs, várjunk legalább 10 percig, mire felemeljük róla végleg a fedőt.
Majd azután egy fakanállal forgassuk meg a rizst, de lassú mozdulatokkal tegyük, hogy ne törjük össze.
Ezt követően még most melegében óvatosan keverjük el a mazsolával.
Én a rizzsel nem szoktam összepárolni a mazsolát, csak a végén összeforgatom vele.
Ha benne van a mazsola a rizsben, fedjük le és hagyjuk kis ideig így pihenni még.
Ezalatt a forró rizsben átpuhulnak a mazsola szemek.
Bármilyen húsételhez kitűnő köretként kínálható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2013-10-21
Kedves Annamari!
Legközelebb kipróbálom én is úgy, elkészíteni a
mazsis rizst, ahogy te. Azaz előfőzve adod a
rizshez a mazsolát. De gondolom nem kell sokáig
főzni, hamar megpuhul? Üdvözlettel: Erzsike
Annamari
2013-10-11
Erzsike én is
hasonlóan
készítem,csak a
mazsolát előfőzöm
őrölt borsos vízben,