CITROMOS SZELET ASZALT VÖRÖS ÁFONYÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
12 dkg liszt 1 csipet só 1 cs. sütőpor 8 dkg ráma 4 tojás 10 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 citrom 5-10 dkg aszalt vörös áfonya sütőpapír, porcukor a tetejére
Elkészítés: Ez a citromos sütemény ugyanabból a tésztából készül, mint a citromos szeleté, csak ez kis tepsiben sült és aszalt áfonya is került bele. Első alkalommal, amikor megsütöttem a citromos szeletet, azt őzgerinc formában készítettem, ahogy a recept könyvemben leírták. De úgy gondoltam, hogy tepsiben is ki kellene próbálni. Persze a hozzávalók mennyisége csupán egy kis tepsire elegendőek és nem akartam megduplázni az adagokat, így a tepsim mérete 20x25 cm.
Volt itthon aszalt vörös áfonyám, amit én 10 dkg-os kiszerelésben vásároltam cukrozott aszalt vörös áfonyaként.
Azért írtam egyébként az 5-10 dkg-t, mert ha nincs meg egy egész csomag, azaz 10 dkg, nem baj, kevesebbel is finom lesz.
Ennél a receptnél is a rámát először olvasszuk fel mikróban és tegyük félre, hogy ne legyen olyan meleg, amikor már szükség lesz rá.
Majd a tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat jól habosítsuk ki 5 dkg kristály cukorral és az 1 cs. vaníliás cukorral.
Addig verjük a tojáshabot, míg szép, nagyobb habot nem kapunk. ( Ez pár percet vesz igénybe. )
Azután a megmosott és szárazra törölt citromnak adjuk hozzá a lereszelt héját és kifacsart levét, majd az olvasztott rámát, amit félre tettünk.
Ezekkel is jól keverjük el a tojássárgás alapot.
A lisztben dolgozzuk el a sót és a sütőport és keverjük ezt is hozzá.
A tojásfehérjéket verjük fel a robotgéppel kemény habbá, de a maradék 5 dkg kristály cukrot is menet közben adjuk hozzá.
A kész habot egy fakanállal szépen forgassuk bele a tojásos, lisztes keverékbe.
Végül keverjük el benne a vörös áfonyát is.
A kis tepsinket vagy bármilyen más kis méretű sütőtálat béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be a sütőbe, amit már a tészta keverésének az elején érdemes bekapcsolni, hiszen rövid idő alatt összeállítható a tészta.
Tehát az előmelegített sütőbe - nálam villany tűzhelynél 180 fokon, alsó-felső sütésre állítva - behelyezzük a tepsit és kb. 30 perc alatt készre sütjük a süteményt.
Tűpróbát, ha úgy látjuk a tésztán, már 25 perc elteltével érdemes végezni, hisz kinek gyorsabban, kinek lassabban süt a sütője.
Miután készre sült a sütemény, kivéve a sütőből, hagyjuk kissé hűlni és azután vegyük ki a tepsiből és teljesen hűtsük ki a tésztát.
Már más alkalommal is említettem, hogy nagyon szépen kivehető a tepsiből a süti, ha tálcás megoldással tesszük ezt.
Itt is alkalmazhatjuk ezt a módszert.
Ráteszünk egy tálcát a tepsi, azaz a süti tetejére és a kettőt egyszerre megfogva, megfordítjuk a tepsit.
Vagyis a tepsit ráfordítjuk a tálcára, majd leemeljük a sütiről a tepsit.
Így most a sütőpapíros rész, a tészta alja került felülre, a süti teteje pedig a tálcán van.
Lehúzzuk a sütőpapírt és most a tészta aljára, a sütőpapír helyére ráteszünk egy másik tálcát.
A kettőt egyszerre megfogva, megfordítjuk a süteményt a tálcákkal együtt.
Leemeljük a felső tálcát és már előttünk is van a sütemény.
Ezzel a módszerrel semmilyen repedés, szakadás nem keletkezik a tésztán.
Miután kihűlt a citromos süteményünk, szórjuk meg a tetejét porcukorral és szeleteljük fel kockákra vagy a nekünk tetsző alakra.
Mellé vanília mártást, pudingot, kakaót vagy kávét kortyolgatva is fogyaszthatunk.
De önmagában fogyasztva is nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!