VENDÉGVÁRÓ SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg liszt 8 dkg cukor 10 dkg ráma 2 tojás 1/2 cs. sütőpor 2 dkg kakaópor kevés tej Piskóta 3 tojás 6 ek. cukor 6 ek. liszt 3 ek. víz 1/2 cs. sütőpor Krém: 5 dl tej 3 púpozott ek. liszt 20 dkg cukor 20 dkg ráma 2 cs. vaníliás cukor Teteje: 1 tábla / 10 dkg / tortabevonó étcsokoládé 4-5 dkg ráma
Elkészítés: Nagyon szeretem ezt a süteményt készíteni, hiszen amellett, hogy mutatós, nagyon fincsi is. Utólag már a fázis fotók is felkerültek.
Tipp: A csokoládé hajszálrepedés nélkül felvágható, ha nem forró vízbe mártjuk a kést, hanem nyílt láng fölött melegítjük fel, s beolvasztjuk vele a csoki tetejét.
Első lépésként elkészítjük a gyúrt tésztát. A megadott hozzávalókat jól összegyúrjuk és két cipót formálunk a begyúrt tésztából.
Az egyik cipót lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink.
Majd készítsük magunk elé a tepsit, aminek a hátulját kenjük meg vagy zsírral vagy rámával, s fektessük rá az egyik lapot.
A megzsírozott vagy rámával lekent tepsi hátán azt követően a már 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre az első lapot.
A sütési idő 10-12 perc. A megadott sütési idő sütőtől eltérhet, 1-2 perc mínusz vagy plusz más-más sütőnél előfordulhat.
Akkor lesz jó a megsült tészta, ha a széle már kezd picit barnulni.
Majd amint kivesszük a sütőből, egy nagy kés pengéjével lazítsuk fel a tepsiről a tésztát a késsel alányúlva és csúsztassuk rá egy tálcára a megsült lapot.
Ha van még egy ugyanilyen tepsink, akkor amíg sül az első tészta lap, addig előkészíthetjük a másik lapot.
Viszont, ha nincs, akkor erre a tepsire helyezzük rá a másik kinyújtott lapot is.
Érdemes ekkor ismételten megkenni egy kevés zsiradékkel a tepsi hátulját.
Ugyanennyi idő alatt süssük meg a másik lapot is, s azt is csúsztassuk le a tepsiről, miután készre sült.
Ugyanarra a lapra rá lehet csúsztatni, ami elsőként sült meg, s már a tálcán fekszik.
Ezt követően süssük meg a vizes piskótát.
Ahhoz a 3 tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd a vízzel.
Majd hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
A 3 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és egy fakanállal forgassuk a tojásos alapba.
Sütőpapíros tepsiben ugyancsak 180 fokon kb. 20 alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Érdemes tűpróbát végezni negyed óra elteltével.
Ezt követően elkészítjük a krémet.
A tejben csomómentesre keverjük a lisztet és sűrű krémmé főzzük fel, majd hűtsük ki.
Közben amíg hűl a pépünk, keverjük ki simára a rámát a cukorral és a vaníliás cukorral.
Közben amíg hűl a pépünk, keverjük ki simára a rámát a cukorral és a vaníliás cukorral.
Azután dolgozzuk össze a kihűlt péppel.
Ha ezzel is meg vagyunk, összeállíthatjuk a süteményt.
Felezzük el a krémet, akár csak szemmel, nem muszáj külön edénybe áttenni a felét, de akinek úgy könnyebb, lehet.
Majd az alsó kakaós lapot kenjük meg a krém felével.
Erre rárakjuk a megsült, kihűlt piskótát.
Majd ezt is megkenjük, a másik rész krémmel.
Erre pedig ráhelyezzük a másik kakaós tésztalapot.
Ezután már csak a tetejére a csokimázat kell elkészítenünk.
Ehhez gőz fölött összeolvasztjuk a csokit a rámával.
S ráöntjük a süti tetejére.
Egy nagy késsel vagy simító lapáttal szépen elsimítjuk a süti tetején.
Próbáljuk meg úgy rásimítani, hogy mindenhol befedje a csoki a tészta tetejét.
Ha meg szeretnénk díszíteni a csoki tetejét, akár csíkokat húzva, akár karikákat " rajzolva ", ahhoz 2-3 kis kocka csokit külön olvasszunk még meg - ugyanebben az edényben,.
Úgy csokisan, ahogy van, tegyük bele a pár kocka csokoládét, majd olvasszuk meg, s egy ici-pici rámát is tehetünk hozzá.
Ha már egy picike dermedést látunk a sima csokimázon, ekkor megcifrázhatjuk a sima csoki tetejét. Ez a dermedési várakozási idő pár perc.
Ha megolvadt a gőz fölött a pár kocka csokink, egy pohárba tegyünk egy nejlon zacskót, a széleit hajtsuk kifelé és öntsük bele a csokit. Jó szorosan tekerjük össze a zacskó száját, így kapunk egy kis zsákocskát. Mint a fotón is látható.
Azután a csokis zsákocska sarkán ollóval vágjunk egy nagyon pici lyukat és gyors mozdulatokkal a kezünkbe fogva a zsákot, díszítsük meg a csokimáz tetejét.
Lehet hosszú csíkokat, lehet karikákat rajzolni, amik egymásban rajzolódnak ki.
Sőt nemcsak azonos csokival, mint a terülő csoki, díszíthetünk, hanem tej, illetve fehér csokival is cifrázhatunk.
Bárhogyan is készítjük a tetejét a sütinek, akár sima csokimáz lesz, akár csíkos, akár kockás vagy kör-körös, mindenhogyan mutatós és nagyon finom sütemény.
Másnapig hagyjuk állni a hűtőben a süteményt és másnap szeleteljük fel.
Felvágáskor a szélét vágjuk le körben a süteménynek, s csak azután vágjuk fel a nekünk tetsző nagyságú kockákra, darabokra..
Tipp: A csokoládé hajszálrepedés nélkül felvágható, ha nem forró vízbe mártjuk a kést, hanem nyílt láng fölött melegítjük fel, s beolvasztjuk vele a csoki tetejét.
De minden újabb melegítés előtt meg kell mosni a kést, különben ráég a csokoládé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!