VENDÉGVÁRÓ SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg ráma
  • 2 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 dkg kakaópor
  • kevés tej
  • Piskóta
  • 3 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 3 ek. víz
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 5 dl tej
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg ráma
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Teteje: 1 tábla / 10 dkg / tortabevonó étcsokoládé
  • 4-5 dkg ráma
  • Elkészítés: Nagyon szeretem ezt a süteményt készíteni, hiszen amellett, hogy mutatós, nagyon fincsi is. Utólag már a fázis fotók is felkerültek.
    Első lépésként elkészítjük a gyúrt tésztát. A megadott hozzávalókat jól összegyúrjuk és két cipót formálunk a begyúrt tésztából.
    Az egyik cipót lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink.
    Majd készítsük magunk elé a tepsit, aminek a hátulját kenjük meg vagy zsírral vagy rámával, s fektessük rá az egyik lapot.
    A megzsírozott vagy rámával lekent tepsi hátán azt követően a már 180 fokra  előmelegített sütőben süssük készre az első lapot.
    A sütési idő 10-12 perc. A megadott sütési idő sütőtől eltérhet, 1-2 perc mínusz vagy plusz más-más sütőnél előfordulhat.
    Akkor lesz jó a megsült tészta, ha a széle már kezd picit barnulni.
    Majd amint kivesszük a sütőből, egy nagy kés pengéjével lazítsuk fel a tepsiről a tésztát a késsel alányúlva és csúsztassuk rá egy tálcára a megsült lapot.
    Ha van még egy ugyanilyen tepsink, akkor amíg sül az első tészta lap, addig előkészíthetjük a másik lapot.
    Viszont, ha nincs, akkor erre a tepsire helyezzük rá a másik kinyújtott lapot is.
    Érdemes ekkor ismételten megkenni egy kevés zsiradékkel a tepsi hátulját.
    Ugyanennyi idő alatt süssük meg a másik lapot is, s azt is csúsztassuk le a tepsiről, miután készre sült.
    Ugyanarra a lapra rá lehet csúsztatni, ami elsőként sült meg, s már a tálcán fekszik.
    Ezt követően süssük meg a vizes piskótát. 
    Ahhoz a 3 tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd a vízzel.
    Majd hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
    A 3 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és egy fakanállal forgassuk a tojásos alapba. 
    Sütőpapíros tepsiben ugyancsak 180 fokon kb. 20 alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Érdemes tűpróbát végezni negyed óra elteltével.
    Ezt követően elkészítjük a krémet.
    A tejben csomómentesre keverjük a lisztet és sűrű krémmé főzzük fel, majd hűtsük ki.
    Közben amíg hűl a pépünk, keverjük ki simára a rámát a cukorral és a vaníliás cukorral. 
    Azután dolgozzuk össze a kihűlt péppel.
    Ha ezzel is meg vagyunk, összeállíthatjuk a süteményt.
    Felezzük el a krémet, akár csak szemmel, nem muszáj külön edénybe áttenni a felét, de akinek úgy könnyebb, lehet.
    Majd az alsó kakaós lapot kenjük meg a krém felével.
    Erre rárakjuk a megsült, kihűlt piskótát.
    Majd ezt is megkenjük, a másik rész krémmel. 
    Erre pedig ráhelyezzük a másik kakaós tésztalapot.
    Ezután már csak a tetejére a csokimázat kell elkészítenünk.
    Ehhez gőz fölött összeolvasztjuk a csokit a rámával.
    S ráöntjük a süti tetejére.
    Egy nagy késsel vagy simító lapáttal szépen elsimítjuk a süti tetején.
    Próbáljuk meg úgy rásimítani, hogy mindenhol befedje a csoki a tészta tetejét.
    Ha meg szeretnénk díszíteni a csoki tetejét, akár csíkokat húzva, akár karikákat " rajzolva ", ahhoz 2-3 kis kocka csokit külön olvasszunk még meg - ugyanebben az edényben,.
    Úgy csokisan, ahogy van, tegyük bele a pár kocka csokoládét, majd olvasszuk meg, s egy ici-pici rámát is tehetünk hozzá.
    Ha már egy picike dermedést látunk a sima csokimázon, ekkor megcifrázhatjuk a sima csoki tetejét. Ez a dermedési várakozási idő pár perc.
    Ha megolvadt a gőz fölött a pár kocka csokink, egy pohárba tegyünk egy nejlon zacskót, a széleit hajtsuk kifelé és öntsük bele a csokit. Jó szorosan tekerjük össze a zacskó száját, így kapunk egy kis zsákocskát. Mint a fotón is látható.
    Azután a csokis zsákocska sarkán ollóval vágjunk egy nagyon pici lyukat és gyors mozdulatokkal a kezünkbe fogva a zsákot, díszítsük meg a csokimáz tetejét.
    Lehet hosszú csíkokat, lehet karikákat rajzolni, amik egymásban rajzolódnak ki.
    Sőt nemcsak azonos csokival, mint a terülő csoki, díszíthetünk, hanem tej, illetve fehér csokival is cifrázhatunk.

    Bárhogyan is készítjük a tetejét a sütinek, akár sima csokimáz lesz, akár csíkos, akár kockás vagy kör-körös, mindenhogyan mutatós és nagyon finom sütemény.
    Másnapig  hagyjuk állni a hűtőben a süteményt és másnap szeleteljük fel.
    Felvágáskor a szélét vágjuk le körben a süteménynek, s csak azután vágjuk fel a nekünk tetsző nagyságú kockákra, darabokra..

    Tipp: A csokoládé hajszálrepedés nélkül felvágható, ha nem forró vízbe mártjuk a kést, hanem nyílt láng fölött melegítjük fel, s beolvasztjuk vele a csoki tetejét.
    De minden újabb melegítés előtt meg kell mosni a kést, különben ráég a csokoládé.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!