SAJTBA BUNDÁZOTT CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 csirkemell filé
  • őrölt fekete bors
  • 3 ek. finom liszt
  • 3 tojás
  • 30-40 dkg reszelt trapista sajt
  • sütőpapír és alufólia
  • Elkészítés: A csirkemell elkészítésének nagyon széles választéka van. Én magam is különböző receptek alapján szoktam megsütni, megpárolni a csirke húsokat. Ez a recept nagyon egyszerű, nagyon könnyű az elkészítése és hamar meg van. Én két egész csirke mellet vásároltam hozzá, de természetesen aki kevesebbet szeretne készíteni, abban az esetben egy csirkemell is elegendő és akkor a hozzávalókból is kevesebb kell persze. A kész sajtos csirkemellhez burgonyapürét vagy sült édesburgonyát javaslok, de bármilyen más körettel is kínálható.
    Első lépésként mossuk meg a csirke húst és akár fel is itathatjuk róla egy papírtörlővel a felesleges vizet, de le is csepegtethetjük.
    Majd a csirkemellet szeleteljük fel. 
    A melle hús oldalán le tudunk vágni egy kisebb részt, s azután marad a nagy hús rész.
    Azt vágjuk két szép szeletbe hosszában.
    Természetesen előtte, ha van nem oda illő rész a hús mentén, pl. kövéres darab, azt vágjuk le, majd azután szeletelhetjük a húst.
    Miután felszeleteltük a húst, mindkét oldalról sózzuk, s kicsit borsozzuk meg.
    Egy tálba tegyük bele a lisztet, egy másikba a tojásokat üssük fel és egy-egy csipet sóval ízesítve, villával verjük fel. 
    Végül egy harmadik edénybe reszeljük bele a sajtot.
    A sajt típusa szinte mindegy, lehet trapista, gouda, ez mindenkinek az ízlésére van bízva.
    Majd készítsük elő a tepsinket. Két csirkemellnél egy gáztepsire lesz szükségünk.
    Azt béleljük ki sütőpapírral és tegyük közelre a panírozó tálak mellé.
    A szeletbe vágott húsokat először mártsuk meg a lisztbe, majd a felvert tojásba és végül forgassuk bele a reszelt sajtba.
    Ha eggyel meg vagyunk, rögtön fektessük bele a tepsibe.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a husink.
    Én semmilyen zsiradékot nem tettem a sütőpapírra, mert a sajt zsíros, de aki biztosabbnak érzi úgy a hús sütését, nyugodtan megcsepegtetheti a sütőpapírt egy pici olajjal. Elrontani nem fogja vele a végeredményt.
    Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó és felső sütésre és azután fedjük le a tepsit alufóliával.
    Én úgy szoktam alufóliával betakarni a gáztepsit, hogy az alufóliát nem két darabban teszem rá, hanem egy nagyban.
    Ezt nagyon könnyen el lehet készíteni.
    Tépünk az alufóliából két akkora egyforma darabot, ami a tepsinkre elegendő.
    Majd a két darabot összeillesztem, azaz egymásra rakom úgy, hogy a fényes felük mindkettőnek befelé, egymásra nézzen.
    Az egyik hosszanti oldalt 3-szor behajtom, mintha egy szalvétát vagy papírlapot többször egymás után behajtogatnánk.
    Azután az egészet kiterítem, középen a hajtás mentén lesimítom a fóliát és már kaptunk is egy nagy gáztepsi nagyságú alufólia darabot.
    Ha letakartuk a tepsit, tegyük be a sütőbe és így alufóliával lefedve süssük 20 percig.
    Ez idő után vegyük le a tepsiről a fóliát és süssük még tovább kb. 15- 20 percig.
    Én még 20 percig sütöttem, mert kissé ropogósabban szeretjük. De csak a sajt széle lesz ropogósabb ennyi időnél, a hús még ekkor is puha marad a sajtpanír alatt.
    Aki nem akarja ropogósra, a további sütéshez 15 perc is elegendő.
    De mivel minden sütő más, így érdemes ellenőrizni.
    Ezután nincs más hátra, minthogy a közben elkészült körettel felszolgáljuk a sajtba bundázott csirke husinkat.
    Mellé ezenkívül nagyon illik valamilyen saláta vagy savanyúság.
    Akár egy kertész salátát kínálhatunk hozzá, ami nem más, mint jégsaláta, sárgarépa, paradicsom, zöld uborka egyvelege, amik persze szépen fel vannak darabolva.
    Vagy savanyúságként csalamádé, savanyított paprika vagy csemege uborka is jól illik ehhez a fogáshoz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!